Συμφωνία κυβέρνησης – Θεσμών για συντάξεις και οικογενειακά επιδόματα - OlaDeka

Συμφωνία κυβέρνησης – Θεσμών για συντάξεις και οικογενειακά επιδόματα

Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών επήλθε στο ασφαλιστικό και στην αύξηση του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παγώματος του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. Στην τελική συνάντηση με τους δανειστές που θα γίνει αύριο αναμένεται να κλείσει η τεχνική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Φαίνεται πως θα έχουμε Staff Level Agreement το Σάββατο» δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών με αντικείμενο δημοσιονομικά θέματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, συμφωνήθηκε με τους θεσμούς ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό περιθώριο 320 εκατ. ευρώ για το 2018 από εξοικονόμηση δαπανών στο Δημόσιο, λόγω της «επισκόπησης των δαπανών». Από το συνολικό ποσό, τα 240 εκατ. ευρώ θα δοθούν για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Για τα 80 εκατ. ευρώ ένα πιθανό σενάριο προβλέπει τα κεφάλαια αυτά να καλύψουν τα προβλεπόμενα έσοδα από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου, εφόσον εγκριθεί από τους θεσμούς το ελληνικό αίτημα για αναστολή του μέτρου. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, το θέμα θα συζητηθεί το Σάββατο, κατά τις τελικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Το κλίμα που μεταδίδεται από ελληνικές διαπραγματευτικές πηγές είναι θετικό και όπως εξηγούν στις συναντήσεις εξετάζεται ένα προσχέδιο του Staff Level Agreement το οποίο εστάλη από τους δανειστές στην κυβέρνηση και στην συνέχεια επεστράφη στο κουαρτέτο με «κόκκινες σημειώσεις» στα σημεία της διαφωνίας.

Οι δανειστές έστειλαν εκ νέου τις παρατηρήσεις τους με το ποιες από τις ελληνικές ενστάσεις αποδέχονται και ποιες όχι και η συζήτηση πλέον γίνεται προκειμένου το Σάββατο να υπάρχει ένα πλήρες Staff Level Agreement.

Συμφωνία για το ασφαλιστικό

Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς σε ότι αφορά το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οι δυο πλευρές συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των συντάξεων και των εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ώστε στο πλαίσιο του προγράμματος για τα ληξιπρόθεσμα να έχει εκκαθαριστεί η λίστα έως τις 30/6/2018.

Σε ότι αφορά τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο έχει ήδη ολοκληρωθεί στο 90% και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι το εργασιακό και δη η αλλαγή στην απαιτούμενη απαρτία για τη λήψη απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις από τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία έχει «κλειδώσει» από την πρώτη ημέρα των συναντήσεων ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται στο σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για οφειλέτες που εξαιρούνται από τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Aύξηση του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων συμφώνησαν Φωτίου–Θεσμοί

Η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. ευρώ στα 810 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιπλέον 160 εκατ. ευρώ από την επισκόπηση δαπανών, συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, με τους θεσμούς.

Ωστόσο, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση των οικογενειακών επιδομάτων θα συνεχιστεί, εκ νέου, σήμερα το απόγευμα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria