Ο Παυλόπουλος το «ξέκοψε» στον Ερντογάν: «Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης» - OlaDeka

Ο Παυλόπουλος το «ξέκοψε» στον Ερντογάν: «Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης»

«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν παρουσιάζει κανένα κενό και δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

 Στο απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος επανέλαβε την αμφισβήτησή του στη Συνθήκη της Λωζάνης, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η εν λόγω συνθήκη αποτελεί «θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία των δύο χωρών.

«Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθέωρηση ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες» υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που ο Έλληνας Πρόεδρος ξεκαθάριζε τα πράγματα, οι υπουργοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του έδιναν ραβασάκια…

«Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα»

Ο Έλληνας Πρόεδρος τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική, μουσουλμανική, και όχι εθνική, δηλαδή τουρκική, όπως ισχυρίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική προπαγάνδα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε ότι πράγματι η Συνθήκη της Λωζάνης μιλάει για μουσουλμανική μειονότητα, όμως επικαλέστηκε αποφάσεις δικαστηρίων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που «αναγνώρισαν» τη μειονότητα ως «τουρκική». Προφανώς μπερδεύεται ο Τούρκος, αφού οι διεθνείς συνθήκες υπερτερούν των… δικαστηρίων.

Επίσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ζήτημα εκλογής των μουφτήδων στη Θράκη από τη μειονότητα, επειδή όπως είπε και η Ιερά Σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη εκλέγεται από μόνη της και δεν διορίζεται από το τουρκικό κράτος.

Αυτό που… αποκρύπτει ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ότι οι μουφτήδες δεν είναι ιερείς αλλά δικαστές, ιεροδικαστές, αλλά δικαστές. Για αυτό και διορίζονται από το ελληνικό κράτος, όπως οι μουφτήδες διορίζονται και από το τουρκικό κράτος. Το Ισλάμ δεν έχει ιερατείο, οπότε σύγκριση μεταξύ μουφτήδων και παπάδων δεν μπορεί να γίνει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικαλέστηκε επίσης ότι πέρασαν 94 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης και για αυτό πρέπει «να αλλάξουμε κάποια πράγματα».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria