Με το βλέμμα στις αγορές τη νέα χρονιά η κυβέρνηση - OlaDeka

Με το βλέμμα στις αγορές τη νέα χρονιά η κυβέρνηση

Την επόμενη έξοδο στις αγορές σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση με το νέο έτος, με στόχο την έκδοση ενός επταετούς ομολόγου ακριβώς μετά το Eurogroup της 22 Ιανουαρίου. Βασικός στόχος είναι η άντληση έως και δισ. ευρώ ως μαξιλάρι ασφαλείας για την μετά Μνημόνιο εποχή.

Για το λόγο αυτό και υπό την προϋπόθεση οι συνθήκες της αγοράς θα είναι ευνοϊκές και η έκδοση επιτυχημένη στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνονται και δύο νέες εκδόσεις έως το καλοκαίρι ενός τριετούς κι ενός δεκαετούς, καθώς και ενός έντοκου γραμματίου 18 μηνών.

Ωστόσο για το νέο έτος οι βασικοί διαπραγματευτές των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί κατά έναν, 21 αντί 22 που ήταν το 2017, καθώς εξήλθε της σχετικής λίστας η ING Bank. Η ιδιότητα των βασικών διαπραγματευτών αγοράς τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου εγκρίθηκε με κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα για τις Alpha Bank, Banca IMI Spa,Bank of America Merill Lynch, Barclays Bank, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse, Deutsche Bank, Eurobank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Εθνική Τράπεζα, Nomura, Τράπεζα Πειραιώς, RBS, Societe Generale, UBS, Unicredit.

Στελέχη της κυβέρνησης, προεξοφλούν ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς και θα υπάρχει «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι συνεχώς οι συνθήκες στην οικονομία θα γίνονται καλύτερες, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις και κοινωνικές και πολιτικές. Όπως σημείωνε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Οικονομικών στο Reuters η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στην ώρα της (Eurogroup, 22 Ιανουαρίου), το ίδιο και η τέταρτη, ενώ από τα stress test των τραπεζών δεν θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα -“δεν θα χρειαστούν καμιά «ανακεφαλαιοποίηση».

Το στοίχημα είναι μεγάλο καθώς η χρονιά θα αποτελέσει ορόσημο για την ελληνική οικονομία, όπως σημείωσε προσφάτως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Αλέξης Χαρίτσης. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει διπλό χαρακτήρα: αφενός να κλείσει με ομαλό τρόπο τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και του τρίτου προγράμματος και αφετέρου να σηματοδοτήσει αυτό το πέρασμα στη νέα εποχή, αφού ολοκληρώνεται μια πολύ δύσκολη περίοδος και  ξεκινάει ταυτόχρονα και μια άλλη.Να σημειωθεί πως η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κινείται στην περιοχή του 4%, του πενταετούς ομολόγου είναι στο 3,4% και του διετούς ομολόγου είναι στο 1,7%, ήτοι κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria