Μαύρο μέτωπο - OlaDeka

Μαύρο μέτωπο

ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Μεγάλη πολιτική κινητικότητα έχει δημιουργηθεί στην Καστοριά μετά τις απανωτές θετικές ειδήσεις που βγαίνουν στον αέρα από Περιφέρεια και Κυβέρνηση σχετικά με το φυσικό αέριο για την Καστοριά. Το τελευταίο διάστημα, όλοι γινόμαστε δέκτες μιας προπαγανδιστικής εκστρατείας που στόχο έχει την αποδόμηση και αμφισβήτηση ενός από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο)  αναπτυξιακά έργα υποδομής που πρόκειται να γίνει στην περιοχή μας.

Και όλα αυτά οργανώνονται από φορείς και στελέχη τους, που λίγα χρόνια πριν, είτε απαντούσαν ειρωνικά σε όσους ρωτούσαν περί φυσικού αερίου στην Καστοριά με ευφυολογήματα τύπου «το μόνο φυσικό αέριο που μπορούμε να πάρουμε είναι αυτό της φασολάδας», είτε αγνοούσαν εντελώς τη δυνατότητα υλοποίησης ενός τέτοιου μεγαλόπνοου έργου, δικαιολογώντας την απόλυτα αρνητική στάση τους με προσχήματα περί βιωσιμότητας έργου κλπ.

Σήμερα, που κυβερνητικές και περιφερειακές δυνάμεις άλλαξαν το τοπίο για το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία, οι «αρνητές» του παρελθόντος είναι ευνόητο ότι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Και αυτό το καταλαβαίνει και ο πλέον άσχετος με την πολιτική σκηνή. Αν ο Θόδωρος Καρυπίδης γραφτεί στην ιστορία ως ο Περιφερειάρχης ο οποίος έφερε φυσικό αέριο στην Δυτική Μακεδονία (κυρίως Καστοριά και Γρεβενά) σε συνδυασμό με το ειδικό τιμολόγιο και μερικά άλλα μικρότερης «επικοινωνιακής» ακτινοβολίας έργα, τότε αποκτά παντοδύναμα θεμέλια για ακλόνητη περαιτέρω πολιτική του συνέχεια.

«Αυτός μόνος του θα αποφασίασει αν και πότε θα φύγει…»

Τα παραπάνω μάλιστα αποτελούν «ρεζουμέ» των όσων είπε δεξιός πολιτικός τεραστίου «διαμετρήματος» σε παρέα δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας, όταν σε πρόσφατη συνάντηση τους οι τελευταίοι άνοιξαν το θέμα «περιφέρεια», και με αγωνία του μετέφεραν το φαινόμενο Καρυπίδης αναζητώντας από τα χείλη του μια μαγική λύση αντιμετώπισης του. Η απάντηση που πήραν  όμως, τους πάγωσε: «Αν είναι έτσι όπως μου τα λέτε, ένα να ξέρετε. Αυτός, (ο Καρυπίδης) θα αποφασίσει μόνος του για το αν και πότε θα φύγει από το προσκήνιο!» 

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι σίγουρο ότι κατάλαβαν σε ποια συνάντηση και σε ποια πρόσωπα αναφερόμαστε. 

Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΝΔ, ΑΠΟ ΕΝΑ…ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙ!

Όλη η όψιμη αντιπολιτευτική καταιγίδα αναφορικά με το φυσικό αέριο στηρίζεται σε δύο πυλώνες: Τα στελέχη της ΝΔ και τα γνωστά δημοσιογραφικά «μαγαζιά».

Από τη μία η ΝΟΔΕ και τα στελέχη της – μικρά και μεγάλα- επικεντρώνουν στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για τον TAP από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2013.

Δυστυχώς όμως για αυτούς, έρχεται ένας νέος υποψήφιος πολιτευτής του ίδιου κόμματος που μάλλον χωρίς να το πολυσκεφτεί, αποδομεί όλη αυτή τη λογική, σαν να ήταν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: 

«Μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2013 σε ανακοίνωση του υποστήριζε ότι η επιλογή του αγωγού TAP δεν ήταν αποτέλεσμα ενεργούς πολιτικής της Ελλάδας και ότι «δεν προσφέρει στη χώρα μας τα οφέλη που προπαγανδίζουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, ενώ περιλαμβάνει σκοτεινά σημεία».

Η δήλωση ανήκει στον Βασίλη Τσιφλικιώτη ο οποίος ως αγνός νεοεισερχόμενος στην πολιτική κάνει (1.το λάθος; 2.Λέει απλά την αλήθεια λόγω ήθους; 3.δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς κάνει;), γκρεμίζει όλη την τοπική γαλάζια πρεμούρα περί κολοτούμπας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πιο δυνατή γροθιά στους κειμενογράφους δελτίων τύπου και ομιλιών της σημερινής ΝΔ δεν μπορούσε να δώσει. Μεγαλύτερο «κάρφωμα» δεν μπορούσε να κάνει! Το λέει ξεκάθαρα ο άνθρωπος, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το ’13 εκείνη τη συμφωνία επειδή ΔΕΝ προσέφερε οφέλη στην Ελλάδα! Και επειδή περιελάμβανε «σκοτεινά σημεία»!

Δεν θα μπούμε στα γενικά αυτά σημεία αλλά θα σποτάρουμε έντονα στην περιοχή μας. Η συμφωνία του 2013 ΔΕΝ έδινε φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία. Ο TAP δεν ήταν υποχρεωμένος να δώσει φυσικό αέριο στην Καστοριά βάσει αυτής της συμφωνίας! Με μεγάλες μάχες που έδωσαν εμμονικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και η κυβέρνηση, αυτή η μη συμφέρουσα για τον τόπο μας αρχική συμφωνία άλλαξε. Και ναι, πάνω από τις νέες υπογραφές έγραφε εκτός των άλλων ότι ο αγωγός θα παράσχει φυσικό αέριο στις δυτικομακεδονικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτό λοιπόν δικαιολογεί απόλυτα τον πανικό στον οποίο βρίσκονται οι συγγραφείς και άλλοι της τοπικής αντιπολίτευσης. Όταν ένα κόμμα (που βρίσκεται στην εξουσία) υπογράφει μια συμφωνία που βγάζει κερδισμένα κατά συντριπτική πλειοψηφία τα ξένα συμφέροντα και βλέπει στην συνέχεια να έρχεται το άλλο κόμμα που τυγχάνει να είναι στην κυβέρνηση, να αλλάζει τους όρους προς το ντόπιο συμφέρον, η αναστάτωση και η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων (το εκφράζουμε πολύ ευγενικά) είναι επακόλουθα.

ΧΑΡΤΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑΑΑΑ! Ο ΨΕΥΔΟΜΕΝΟΣ ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΓΚΕΜΠΕΛΣ ΖΕΙ!

Ο άλλος «πυλώνας» δημιουργίας «μαύρου μετώπου» είναι όπως προαναφέραμε τα τοπικά «μαγαζιά» της δημοσιογραφίας που από την πρώτη στιγμή έχουν καρφωμένο βαθιά στην ψυχή τους ένα ευσεβή πόθο: Τα «χαρτιά»… Θέλουν χαρτιά οι άνθρωποι και το φωνάζουν συνεχώς. Για να μην πάει ο νους σας σε…άλλα χαρτιά, μιλάμε για τα επίσημα χαρτιά των συμφωνιών για την ένταξη του έργου του φυσικού αερίου στην Καστοριά, που με μανία αναζητούν οι γηγενείς Πουαρώ και δεν τα βρίσκουν.

Που είναι τα επίσημα έγγραφα, που είναι οι επίσημες ανακοινώσεις, που είναι οι υπογραφές για τις χρηματοδοτήσεις και τις συμφωνίες… που είναι; Η κασέτα παίζει σε λούπα. Η βελόνα έχει κολλήσει και ο δίσκος έχει βαθύνει τα αυλάκια του…

Αυτοί οι οποίοι σιγοντάριζαν εδώ και χρόνια τους τοπικούς Σαμαροβενιζέλους που έλεγαν ΔΕΝ είναι βιώσιμη η προοπτική σύνδεσης δημιουργίας δικτύου φυσικού αερίου στην Καστοριά, ΔΕΝ μπορούμε να πάρουμε φυσικό αέριο στην περιοχή μας, ΔΕΝ είναι σοβαρό και εφικτό αυτό το αίτημα, αυτοί λοιπόν, είναι οι ίδιοι που μόλις αντιλήφθηκαν ότι μπορούμε να πάρουμε αέριο, άρχισαν να βαράνε τα τύμπανα του πολέμου. Άρχισαν να γράφουν σενάρια γκεμπελικού τύπου με βασικό το σύνθημα «δεν θα πάρουμε αέριο ποτέ!» και στη συνέχεια που ο κίνδυνος να τους ξεγυμνώσει η ιστορία και η πραγματικότητα τους έκαιγε με την ανάσα του στον σβέρκο, συνέχισαν με δεύτερο προσαρμοσμένο νέο γύρο: «αργήσατε, δεν κάνετε τίποτα, καθυστερήσατε οι άλλοι πήραν στην πρώτη φάση!» Χωρίς να εξηγούν ότι όσοι πήραν σε…πρώτη φάση δεν είχαν Δακήδες και άλλους αρίστους για αιρετούς… Χωρίς να εξηγούν ότι αν δεν υπήρχαν Καρυπίδης και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα υπήρχε καν δεύτερη φάση για να μπει και η Καστοριά στις περιοχές που θα αποκτήσουν δίκτυο φυσικού αερίου.

Όσο οι πολιτικοί και αιρετοί του παρελθόντος ΔΕΝ μας έδιναν ούτε ελπίδα για αέριο, αυτοί το βούλωναν.

Όταν τους είπε ο Καρυπίδης σε συνέντευξη τύπου: «Σας δίνω είδηση, η Καστοριά θα πάρει φυσικό αέριο…» , πολλοί καραγκιόζηδες του τοπικού τσίρκου έπαθαν ωτίτιδα, τύφλωση, έχασαν ακόμη και τη μνήμη του χρυσόψαρου. Δεν άκουσαν, δεν είδαν, δεν θυμόντουσαν ούτε τι τους είπε πριν λίγα δεύτερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Κι ας ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας η θέρμανση, κι ας είχαν προηγηθεί συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις και άπειρες συζητήσεις για το τεράστιο αυτό θέμα. Τί-πο-τα! Δεν γράφτηκε ούτε λέξη! Από κει και ύστερα, μετά το αρχικό σοκ, οι δυνάμεις «δημοσιογραφικής» καταστολής της αλήθειας επιδόθηκαν σε έναν ασταμάτητο κατήφορο κάνοντας το άσπρο μαύρο. Τη μέρα, νύχτα. Και συνεχίζουν έως και σήμερα. Ο Γκέμπελς ζει! Ο «ψευδόμενος διάβολος» θα τρελαίνονταν από χαρά αν έρχονταν σήμερα στην Καστοριά για τουρισμό!

Η τελευταία κορόνα του «αγγελικού μπλοκ» (όχι blog) φιλοτεχνείται με το επιχείρημα ότι όλα είναι στα λόγια και τίποτα δεν υπάρχει επίσημο. Κι ας έχουν δηλώσει δημόσια τόσοι υπουργοί τη βεβαιότητα επί του θέματος. Κι ας το χει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κι ας το αναφέρει με κάθε ευκαιρία ο Περιφερειάρχης σε κάθε εξέλιξη, κι ας έχουν δημοσιευθεί λεπτομερείς συνεντεύξεις από την ηγεσία της ΔΕΔΑ. Ακόμη και η τελευταία θετική εξέλιξη για τη χρηματοδότηση της «ιδίας» περιφερειακής  συμμετοχής των 12,5 εκ. που θα καλυφθεί από την κεντρική κυβέρνηση με υπερδέσμευση (overbooking) χωρίς να «πληγωθεί» το ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας, λοιδορήθηκε με δημοσιεύματα περί ανυπαρξίας επισήμων «χαρτιών».

Μα πως μπορεί να υπάρξει επίσημο «χαρτί» για κάτι που αναφέρθηκε ως κλειδωμένη προοπτική και προέκυψε από τις πρόσφατες επαφές του Περιφερειάρχη με την κεντρική κυβέρνηση λίγες μέρες πριν; Υπήρξαν οι επαφές, επετεύχθη συμφωνία, κυκλοφόρησε ως είδηση! Δεν εξασφαλίστηκε ως είδηση από το τσίρκο τι να κάνουμε (Και αυτό πονάει επίσης). Πάντως για όλους αυτούς που ανησυχούν εντόνως, περιφερειακές πηγές αναφέρουν ότι παρόλο που άλλοι άργησαν αρκετά χρόνια, ακόμη και αυτό (η επίσημη ένταξη στο overbooking) δεν θα αργήσει πολλές …μέρες!

Ωχ! Πόνεσε κι αυτό ε; Τι να κάνουμε; Αφουγκραζόμαστε τους πάντες. Ακόμη και τους μαζοχιστές….

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria