Κι άλλο τροχαίο με αρκούδα στην Εγνατία κοντά στην Σιάτιστα! - OlaDeka

Κι άλλο τροχαίο με αρκούδα στην Εγνατία κοντά στην Σιάτιστα!

ΝΕΚΡΗ Η ΑΡΚΟΥΔΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΦΟΡΤΗΓΟ. ΑΝ ΗΤΑΝ ΙΧ; ΚΑΛΛΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ! ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ!

Μία ακόμη αρκούδα σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2017. Το περιστατικό συνέβη στον κύριο οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού στο ύψος του 185ου χλμ. κοντά στη Σιάτιστα Κοζάνης. Το άτυχο ζώο, ενήλικο αρσενικό βάρους 120κ. περίπου, παρασύρθηκε από διερχόμενο μεγάλο όχημα, πιθανότατα φορτηγό και πέθανε ακαριαία.
Η Τροχαία Κοζάνης έσπευσε αμέσως στο σημείο και ειδοποίησε την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όπως ορίζει και το σχετικό πρωτόκολλο λειτουργίας μεικτής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας, που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 272/Β/07-02-2014). Εκτός από τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο σημείο έφτασε και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Εγνατίας Οδού.
Η αρκούδα παρέμεινε στο σημείο όλη τη νύχτα υπό τη φύλαξη των ανθρώπων της Εγνατίας Οδού. Η ταφή του άτυχου ζώου έλαβε χώρα την επόμενη μέρα κάτω από την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας (Δασαρχείο Τσοτυλίου) όπως ακριβώς ορίζει το ΦΕΚ 272/Β/07-02-2014.
Πρόκειται για το 5ο ατύχημα με θύμα αρκούδα που σημειώνεται στο εθνικό δίκτυο μέσα στο 2017, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2016 οπότε και σημειώθηκε μόλις 1 θανατηφόρο τροχαίο.
Το σημείο στο οποίο έγινε το χθεσινό τροχαίο χρήζει παρέμβασης που θα αποτρέπει την είσοδο μεγάλων ζώων όπως η αρκούδα στον οδικό άξονα, όπως έχει γίνει σε άλλα σημεία της Εγνατίας Οδού όπου και το πρόβλημα πλέον έχει αποκατασταθεί με την εγκατάσταση κατάλληλης περίφραξης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το χθεσινό ατύχημα είναι το 2ο που σημειώνεται σε διάστημα πέντε χρόνων στην ευρύτερη περιοχή Σιάτιστα-Κοζάνη η οποία γειτνιάζει με τον ορεινό όγκο του Βούρινου, ο οποίος αποτελεί βιότοπο της αρκούδας. Το προηγούμενο ατύχημα είχε συμβεί κοντά στην περιοχή των Κοίλων Κοζάνης τον Οκτώβριο του 2012, και είχε αποτελέσει την αφορμή για να επισημανθεί από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ προς την Εγνατίο Οδό η αναγκαιότητα για την λήψη των απαραίτητων μέτρων.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ απευθύνουν έκκληση προς τους οδηγούς που κινούνται στα σημεία που αποτελούν βιότοπο αρκούδας να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να τηρούν πάντα το όριο ταχύτητας, ιδιαίτερα κατά την οδήγηση τις νυχτερινές ώρες.
ark
ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Για περισσότερες πληροφορίες

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Πάνος Στεφάνου, Υπεύθυνος Επικοινωνίας, 6946001618,  HYPERLINK “mailto:[email protected][email protected]

ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Γιώργος Μερτζάνης, Επιστημονικός Υπεύθυνος, 2310 252530, HYPERLINK “mailto:[email protected][email protected]

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria