ΕΛΜΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ - OlaDeka

ΕΛΜΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ

Το νέο λύκειο

Είναι εύκολα κατανοητό ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση στην παιδεία όταν γίνεται κάτω από την πίεση μνημονίων, αυστηρής λιτότητας, υποχρηματοδότησης, ακολουθώντας ταυτόχρονα τις επιταγές του ΟΟΣΑ, της Ε.Ε. του ΔΝΤ αλλά ακόμα και του ΣΕΒ δεν μπορεί παρά ενσωματώσει ανάλογα χαρακτηριστικά που τελικά θα μεταλλάξει το DNA του δημόσιου σχολείου προσδίδοντας του έναν ασθενικό φαινότυπο.

Οι αντιδραστικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία διετία στα επαγγελματικά λύκεια (μαθητεία, αυστηροποίηση πλαισίου λειτουργίας τμημάτων, ηλεκτρονικές εγγραφές, χαρακτηρισμός φοίτησης στο Α τετράμηνο κ.ά.) και είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο τομέων και ειδικοτήτων και κατ’ επέκταση συρρίκνωσαν και υποβάθμισαν την τεχνική εκπαίδευση με τελικό στόχο την ένταξη της στον νέο ενιαίο χώρο  της κατάρτισης καταδεικνύει τον σχεδιασμό που υπάρχει και για το νέο λύκειο. Ένα σκληρό ταξικό λύκειο με μοναδικό προσανατολισμό την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από μία συνεχή και ανελέητη αξιολόγηση κυρίως από εξωτερικούς αξιολογητές, που θα οδηγεί όλο και περισσότερους μαθητές εκτός σχολείου, οι οποίοι αναγκαστικά θα βρίσκουν “καταφύγιο” στη μαθητεία και τη φθηνή κατάρτιση.

Η κατάργηση του ενιαίου προγράμματος σπουδών αλλά και γνωστικών αντικειμένων θα μετατρέψει τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου σε τάξεις προπαρασκευής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Φυσικά η μείωση των μαθημάτων και οι αύξηση των μαθημάτων επιλογής θα οδηγήσει αρχικά σε μετεγγραφές μαθητών και στη συνέχεια σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις λυκείων, αφού θα είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τμήματα με όλες τις επιλογές σε ένα σχολείο (να μην ξεχνάμε την αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας τμημάτων). Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, η δεξαμενή πλεοναζόντων εκπαιδευτικών θα γεμίσει και από την μία θα οδηγήσει σε εκβιαστική κινητικότητα και υποχρεωτική μετακίνηση, ενώ από την άλλη, θα παγιώσει την αδιοριστία των τελευταίων ετών και θα ελαχιστοποιήσει τις προσλήψεις αναπληρωτών.

Η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και η απαγκίστρωση του λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα μείνει για άλλη μία φορά στα χαρτιά, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου, εκτός εάν με τη λέξη κατάργηση εννοούν  τη μετονομασία των πανελλαδικών εξετάσεων σε “κεντρικά οργανωμένες”, την προσθήκη μίας επιπλέον εξεταστικής περιόδου (Ιανουαρίου) και την εκπόνηση ερευνητικής εργασίας (που θα αξιολογείται από εξωτερικούς βαθμολογητές), ενώ οι ισχυρισμοί για ελάττωση των φροντιστηρίων και πάταξη της παραπαιδείας καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος, αφού όχι μόνο οι μαθητές θα αναγκαστούν να προσφύγουν νωρίτερα και για περισσότερα αντικείμενα στα φροντιστήρια αλλά θα δίνει και ένα επιπλέον αντικείμενο αυτό της συγγραφής εργασιών.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νέο λύκειο θα αποτελέσει και το όχημα για την είσοδο της εξωτερικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, η οποία και συνδέεται με τις επιδόσεις των μαθητών. “Το διαγώνισμα του Ιανουαρίου θα είναι ένας τρόπος να δούμε αν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι αποτελεσματικοί. Διότι και αυτοί οι άνθρωποι καμιά φορά δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί” (Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας στον Real Fm 31-8-2017).

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

πρέπει να παλέψουμε για

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για το «Νέο Λύκειο».

Σχολείο που μορφώνει και απελευθερώνει τη νέα γενιά. Όχι στην τυποποιημένη και αποσπασματική γνώση, την παπαγαλία, τον εγκλωβισμό σε καταρτίσεις και δεξιότητες μιας χρήσης. Όχι στη διάχυση των γνωστικών αντικειμένων και την υποκατάσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τυποποιημένες «δράσεις». Όχι στη μαθητεία-φτηνή εργασία.

Ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν 12χρονο σχολείο με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς.

Ανατροπή όλου του πλαισίου της αξιολόγησης, εσωτερικής – εξωτερικής και αυτοαξιολόγησης που ανοίγει το δρόμο σε απολύσεις, βαθαίνει τη φτώχεια των εκπαιδευτικών και οδηγεί τα σχολεία στην κατηγοριοποίηση και στο κλείσιμο. Όχι στη μισθολογική καθήλωση μέσω της αξιολόγησης. Παιδαγωγική ελευθερία στο σχολείο. Περιοδική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών!

Όχι στην αυτονομία και αποκέντρωση των σχολείων.

Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου. Να ανοίξουν όλα τα σχολεία που έκλεισαν!

Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών από την αρχή της χρονιάς.

Κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό κλπ της ειδικής αγωγής.

Καλούμε την Ο.Λ.Μ.Ε. να πάρει άμεσα θέση ενάντια στα προωθούμενα μέτρα, να καλέσει Γενικές Συνελεύσεις και να οργανώσει την αντίσταση του κλάδου.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντισταθούμε στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και να μην ανεχτούμε να τσακίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα και η ζωή μας.

Καλούμε όλους τους γονείς να υπερασπιστούμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

elme-ypografi-sfragida

Περί αύξησης ωραρίου

Τις τελευταίες μέρες ήρθαν στην επιφάνεια δημοσιεύματα που αναφέρονται στις πιέσεις που ασκούν οι “θεσμοί” στο υπουργείο για περαιτέρω αύξηση του ήδη αυξημένου ωραρίου των εκπαιδευτικών, διεύρυνση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα και επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών, να εφαρμοστούν δηλαδή άμεσα οι οδηγίες και κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, του ΣΕΒ και των σχολαρχών. Ταυτόχρονα τα ίδια δημοσιεύματα εμφανίζουν τον Υπουργό να αντιστέκεται “σθεναρά” και να αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου το οποίο και διαψεύδει τα δημοσιεύματα αποσιωπώντας φυσικά το γεγονός ότι όλα αυτά είναι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που υπογράφθηκαν τα τελευταία χρόνια. Το έμμεσο μήνυμα – δίλλημα προς τους εκπαιδευτικούς είναι προφανώς: “ή δέχεστε το νέο λύκειο ή θα σας αυξήσουμε το ωράριο”, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις που διαφαίνονται για το νέο λύκειο.

Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια δεχθήκαμε μία σφοδρή επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα αυξάνοντας το ωράριο μας άμεσα και έμμεσα (δίωρη αύξηση του διδακτικού ωραρίου, αύξηση του όγκου εξωδιδακτικής εργασίας, αύξηση του διδακτικού έτους, κατάργηση τρίωρης απαλλαγής υπεύθυνων εργαστηρίων, δημιουργικές εργασίες κ.ά.). Ταυτόχρονα είχαμε σημαντικές απώλειες στη μισθοδοσία μας, που έφτασαν το 40%, με συνεχείς παύσεις της μισθολογικής μας ωρίμανσης, χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε και όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις που αφορούσαν το σύνολο των εργαζομένων (ασφαλιστικό, φορολογικό, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).

Μία εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα έχει τραγικές συνέπειες τόσο στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών όσο και στις συνθήκες μάθησης των μαθητών. Επιπροσθέτως θα παγιωθεί η αδιοριστία των τελευταίων ετών και θα ελαχιστοποιηθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών.

Επίσης, σήμερα η κυβέρνηση καταθέτει εσπευσμένα στη Βουλή αντιαπεργιακή τροπολογία που αλλάζει τον τρόπο κήρυξης απεργίας των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η στόχευση είναι προφανής. Η κάμψη με οποιοδήποτε τρόπο της αντίστασης των εργαζομένων απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ανατροπή της αντιδραστικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των κατευθύνσεων των ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ-ΣΕΒ.  Να αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπή εργασία και ζωή – εκπαίδευση δημόσια και ουσιαστική για όλα τα παιδιά. Τα αιτήματα και οι αγώνες μας δεν στριμώχνονται στη «μνημονιακή κανονικότητα».

Διεκδικούμε:

Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.

20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια! Ανατροπή των Υ.Α. για τη συγκρότηση τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑ.Λ., Ο.Π. στα ΓΕ.Λ., για τη συγκρότηση των ξενόγλωσσων τμημάτων και των τμημάτων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες/ΕΑΕ.

Ριζική αύξηση της χρηματόδοτησης για την παιδεία προσανατολισμένη στις κοινωνικές ανάγκες. Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου.

Μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών

Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και δημοκρατία στο σχολείο αντί της αξιολόγησης – χειραγώγησης,  της κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών.

Άμεση απόσυρση της αντιαπεργιακής τροπολογίας.

Καλούμε την Ο.Λ.Μ.Ε. να πάρει άμεσα θέση ενάντια στα προωθούμενα μέτρα, να καλέσει Γενικές Συνελεύσεις και να οργανώσει την αντίσταση του κλάδου.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς , γονείς και μαθητές να δώσουμε μία πρώτη απάντηση στα σχέδια τους με τη συμμετοχή μας στην Γενική Απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Αντιστεκόμαστε στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

elme-ypografi-sfragida

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria