Paradise Papers: Ποιους Έλληνες θα αποκαλύψουν; - OlaDeka

Paradise Papers: Ποιους Έλληνες θα αποκαλύψουν;

Νέα διαρροή ρίχνει φως στις offshore

Η νέα διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων αποκαλύπτει τον μυστικό κόσμο των offshore. Τα 13,4 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα, τα Paradise Papers αποκαλύπτουν ποιοί είναι οι ισχυροί και εξαιρετικά πλούσιοι που επενδύουν κρυφά τεράστιες ποσότητες μετρητών σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους: 127 πολιτικοί από 47 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 14 πρώην ή νυν ηγετών κρατών.

https://www.icij.org/investigations/paradise-papers/paradise-papers-exposes-donald-trump-russia-links-and-piggy-banks-of-the-wealthiest-1-percent/

Μεταξύ των πολιτικών που εντοπίστηκαν στα έγγραφα είναι ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Willbor Ross. Στα στοιχεία εντοπίζονται επίσης η Βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και πολυεθνικές όπως η Apple, η Nike και άλλες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα αρχεία περίπου 10 εκατ. λίρες από την ιδιωτική περιουσία της Βασίλισσας της Αγγλίας έχουν επενδυθεί σε offshore.

Όπως συνέβη και με τα Panama Paper τα έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ένα δίκτυο περισσότερω από 380 ερευνητών – δημοσιογράφων σε 65 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι έψαχναν επί οκτώ μήνες να βρούν στοιχεία δημοσίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος σε μία διαρροή που περιλαμβάνει στοιχεία για το 1/5 των πιο γνωστών υπεράκτιων οικονομικών κέντρων μυστικότητας στον κόσμο.

Τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από μια δικηγορική εταιρεία που ονομάζεται Appleby με έδρα τις Βερμούδες, αλλα και από τις θυγατρικές της. Τα έγγραφά της και άλλα, κυρίως από εταιρικά μητρώα στις χώρες της Καραϊβικής, αποκτήθηκαν από την γερμανική εφημερίδα η οποία δεν έχει αποκαλύψει ακόμη την πηγή.

Στα εν λόγω έγγραφα περιλαμβάνονται ηλεκτρονικά μηνύματα, τραπεζικές δηλώσεις, συμβάσεις, δάνεια και άλλα δεδομένα που αφορούν σε τουλάχιστον 25.000 offshore εταιρείες που συνδέουν άτομα από 180 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Απαντώντας στις διαρροές, η Appleby είπε ότι η εταιρεία είναι «ικανοποιημένη καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις παραβίασης ή αδικήματος από μέρους μας ή των πελατών μας», προσθέτοντας: «Δεν ανεχόμαστε παράνομη συμπεριφορά».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria