Φουρτούνες φέρνουν Ελληνικό, Σκουριές και πλειστηριασμοί - OlaDeka

Φουρτούνες φέρνουν Ελληνικό, Σκουριές και πλειστηριασμοί

Και ενώ η Κυβέρνηση φαινόταν πως περνάει αλώβητη από τις συμπληγάδες των προβλημάτων που συνεχώς ενσκήπτουν τρία θέματα αιχμής και ιδιαίτερων χειρισμών τα οποία έδειχναν να έχουν πάρει το δρόμο τους… αναθερμαίνονται!

Το τρίπτυχο Ελληνικό-Σκουριές-πλειστηριασμοί κλυδωνίζουν τον κυβερνητικό σχηματισμό καθώς δεν αποκλείεται οι δονήσεις που προκαλούνται να φθάσουν έως και την… 3η αξιολόγηση.

Η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της Lamda Development κρούει ηχηρά τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της επένδυσης στο Ελληνικό.

Σοβαρές διαφωνίες εγείρει η εταιρεία για την ανακήρυξη αρχαιολογικών χώρων στο πρώην αεροδρόμιο με ανακοίνωσή της, στην οποία κάνει λόγο για απόφαση που δυσχεραίνει τον σχεδιασμό της επένδυσης και επιτείνει τα γραφειοκρατικά ζητήματα.

Και ενώ κατ’ αρχήν η Κυβέρνηση δια στόματος κύκλων του υφυπουργού Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα δηλώνει «Είμαστε ψύχραιμοι, πιστεύουμε ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει» και λίγο αργότερα πετάει το «μπαλάκι» στη Lamda Development λέγοντας ότι «Αυτονόητη προϋπόθεση είναι η τήρηση από τον επενδυτή των δικών του δεσμεύσεων» και ενώ είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα του Ελληνικού στο Μαξίμου δείχνει πως η ανησυχία είναι διάχυτη και κανένας σαφέστατα δε θέλει αυτή να… γιγαντωθεί και να απειλήσει την αξιολόγηση.

Η σκληρή αυτή ανακοίνωση για το Ελληνικό έρχεται μόλις ένα 24ωρο μετά την απόφαση της Eldorado να αναστείλει την επένδυσή της στις Σκουριές.

Σε καθεστώς συντήρησης θέτει το υπό ανάπτυξη έργο στις Σκουριές της Χαλκιδικής η καναδική Eldorado Gold, επικαλούμενη την παρατεταμένη άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει την σχετική άδεια.   Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η εταιρεία θα επανεκτιμήσει την επένδυσή της στο έργο των Σκουριών, κατόπιν της έγκρισης και παραλαβής όλων των απαιτούμενων αδειών για το έργο στις Σκουριές σε συνδυασμό και με την ύπαρξη μιας σχέσης συνεργασίας και διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με την χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών.

Στις επενδυτικές φουρτούνες που η Κυβέρνηση νόμιζε ότι είχε κατευνάσει προστίθεται και το θέμα των πλειστηριασμών…

Για το θέμα των πλειστηριασμών, ενδεικτικές των διαθέσεων που έχουν οι θεσμοί και δη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του οργανισμού Ουίλιαμ Μάρεϊ. Απαίτησε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, έτσι ώστε, σύμφωνα με τον ίδιο, τα υψηλά αποθέματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων να περιοριστούν μεσοπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές να πράξουν τα δέοντα, έτσι ώστε να γίνει επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Οι πλειστηριασμοί πρέπει να προχωρήσουν γιατί αν δεν γίνουν οι τράπεζες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα και αυτό θα έχει επίπτωση σε όλη την πορεία εξόδου από το μνημόνιο σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

«Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων» προσθέτουν, ενώ ήδη σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης αποφασίστηκαν μέτρα για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων, ώστε να τρέξει η διαδικασία των πλειστηριασμών.

Ο χρόνος ή καλύτερα τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα δείξουν τι μέλλει γενέσθαι και στα τρία αυτά μέτωπα που… ανεβάζουν τους σφυγμούς στο ενδοκυβερνητικό περιβάλλον και τα οποία πολύ θα ήθελε να κατευνάσει για να φθάσουμε εν ηρεμία και χωρίς άλλες αναταράξεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria