Καστοριά - Τι συμβαίνει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τις εργασίες στο 1ο Δημοτικό σχολείο; - OlaDeka

Καστοριά – Τι συμβαίνει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τις εργασίες στο 1ο Δημοτικό σχολείο;

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΑΠΕΝΤΑΧΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ; ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΣΚΡΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ oladeka.com

Η  ιστορία ξεκινά με επίσκεψη εκπροσώπων της Εκκλησίας στο Δημαρχείο Καστοριάς για να ζητήσουν παρέμβαση για τις κατασκευές στο προαύλιο του σχολείου οι οποίες θα επηρέαζαν το χώρο «πάρκινγκ» που χρησιμοποιείται σε εκδηλώσεις και μυστήρια της Εκκλησίας της Μητρόπολης.

«Άκουσα ότι γονείς μεταφέρουν σε εκπροσώπους του δήμου πως από την Μητρόπολη διαμαρτύρονται επειδή θα χάσουν το πάρκινγκ για τους γάμους και τις άλλες εκδηλώσεις»! μας λέει ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, κ. Α. Κέδρος.

Το ίδιο βέβαια ακούσαμε και από τον αντιδήμαρχο Καστοριάς κ. Σωκράτη Λιάνο, ο οποίος όμως όπως μας ανέφερε το πρόβλημα φάνηκε να λύνεται μετά από συνάντηση του με δύο εκπροσώπους της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.

Μετά από αυτό όμως και αφού δόθηκε εντολή από τον Δήμαρχο Καστοριάς, στον Σωκράτη Λιάνο για έλεγχο της υπόθεσης, ενώ φαίνεται ότι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της Μητρόπολης δείχνουν να μένουν ικανοποιημένοι και συγκαταβατικοί μετά τις διευκρινίσεις του αντιδημάρχου ξεκινά το δεύτερο μέρος της ιστορίας: Η Αστυνομία επιδίδει στον διευθυντή του σχολείου έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες για την κατασκευή του τοιχίου στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς.

Πολλοί αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης και με αυτές τις ενέργειες κινδυνεύει να απενταχτεί οριστικά από το ΕΣΠΑ!

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ κα. ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΣΚΡΕΚΑ

Το oladeka.com επικοινώνησε με την κα Σκρέκα η οποία μας είπε τα εξής:

«Ενημερώθηκα για τις εργασίες χτισίματος ενός τοιχίου στον προαύλιο χώρο του υπό ανέγερση 1ου Δημοτικού Σχολείου στην Μητρόπολη πλησίον του ιστορικού ναού του Αγίου Αθανασίου του Μουζάκη. Διαπίστωσα ότι τα τοιχία κτίσθηκαν με τρόπο που κρύβουν τον σημαντικό ιστορικό ναό του 14ου αιώνα. Επιπλέον το μπετόν με το οποίο έχουν κτισθεί οι προστατευτικοί τοίχοι, υπάρχει περίπτωση με υγρασία που θα συγκεντρωθεί να βλάψουν τις τοιχογραφίες που έχουν συντηρηθεί με κόστος και μεγάλη προσπάθεια.

Να σημειώσω εδώ ότι η επιστολή που έχουμε στείλει ως υπηρεσία μέσω της αστυνομίας δεν αναφέρεται στο υπόλοιπο έργο παρά μόνο στην συγκεκριμένη κατασκευή για την οποία πρέπει να βρεθεί μια διαφορετική λύση π.χ. σιδερένια κάγκελα που ούτε οπτικά θα κρύβουν ολοκληρωτικά το μνημείο, ούτε πρόβλημα υγρασίας θα δημιουργούν. Οι εργασίες στο υπόλοιπο έργο μπορούν να συνεχισθούν κανονικά. Άρα δεν υφίσταται θέμα ούτε ολικής αναστολής του έργου, ούτε προβλήματος που μπορεί να δημιουργήσει πιθανότητα απένταξης του από το ΕΣΠΑ.»

Σε ερώτηση μας αναφορικά με το αν σχετίζεται η ενέργεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων με τα αιτήματα από τη Μητρόπολη περί πάρκινγκ η κα. Σκρέκα απάντησε:

«Το άκουσα και αυτό και δηλώνω ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση. Άκουσα ότι υπήρξαν διαμαρτυρίες από εκπροσώπους της Μητρόπολης για την απώλεια θέσεων πάρκινγκ κάτι που δεν αφορά την υπηρεσία μας. Ο ρόλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς είναι η προστασία, διαφύλαξη, αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

1o-dimotiko-agios-athanasios-tou-mouzaki
Το επίμαχο τοιχίο

1o-dimotiko-kastoria

mouzaki

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria