Ακατάλληλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Καστοριάς: Συνδικαλιστές ζητούν την άμεση μετεγκατάσταση - OlaDeka

Ακατάλληλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Καστοριάς: Συνδικαλιστές ζητούν την άμεση μετεγκατάσταση

Άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που εκτελούν υπηρεσία – Έχει παρατηρηθεί κατά διαστήματα αποκόλληση και πτώση επιχρισμάτων της οροφής

Κατά την διάρκεια περιοδείας που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών, σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστικά Κλιμάκια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2017, διαπιστώθηκαν μια σειρά από σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, τα σημαντικότερα των οποίων αφορούν στα εξής:

Π.Υ. Καστοριάς, οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι παλαιές και ακατάλληλες. Η προχωρημένη διάβρωση την οποία έχει υποστεί κυρίως η οροφή του κτιρίου που στεγάζεται ο χώρος συνάθροισης των υπαλλήλων, το τηλεφωνείο και ο χώρος στάθμευσης των οχημάτων, είναι σε τέτοιο βαθμό που παρά τις όποιες επισκευαστικές ενέργειες έχουν γίνει ( επικάλυψη με μονωτικά υλικά κ.λ.π. ) δεν έλυσαν το πρόβλημα της εισροής έντονης υγρασίας εντός του κτιρίου. Η απουσία τεχνικών παρεμβάσεων δραστικής αντιμετώπισης, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που εκτελούν υπηρεσία στους χώρους αυτούς, αφού έχει παρατηρηθεί κατά διαστήματα αποκόλληση και πτώση επιχρισμάτων της οροφής.

Στην Π.Υ. Γρεβενών, οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι παλαιές και οι χώροι δεν είναι λειτουργικοί για την στέγαση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο χώρος του τηλεφωνείου συνυπάρχει με το χώρο συνάθροισης των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να μην διευκολύνεται η σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου, αλλά και η ομαλή εκτέλεση υπηρεσίας των υπαλλήλων.

Η Π.Υ. Πτολεμαΐδας, είναι υποστελεχωμένη αφού οι συνάδελφοι που υπηρετούν εκεί αρκετές φορές καλούνται να επέμβουν σε δύσκολα συμβάντα ( εργοστάσια της Δ.Ε.Η. ) που απαιτούν άμεση επέμβαση με επαρκή προσωπικό και άρτια γνώση του επιχειρησιακού σχεδιασμού αντιμετώπισης αυτού του είδους των πυρκαγιών.

Η Π.Υ. Φλώρινας, καλύπτει επιχειρησιακά περιοχές με δύσβατο οδικό δίκτυο κάνοντάς το επικίνδυνο και κάποιες φορές απροσπέλαστο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ιδιαίτερα όταν έχει έντονες χιονοπτώσεις και παγωνιές. Η μη λειτουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην περιοχή των Πρεσπών κάνει δύσκολο και αναποτελεσματικό το έργο της άμεσης επέμβασης.

Στο Π.Κ. Νεάπολης, ο στόλος των οχημάτων είναι απαρχαιωμένος με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια του προσωπικού αλλά και την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμβάντων.

Στην Πυροσβεστική Ακαδημία Πτολεμαΐδας ( τμήμα δοκίμων πυροσβεστών ), η μη χορήγηση έντυπου εκπαιδευτικού υλικού παρά μόνο σε ηλεκτρονική μορφή και η απουσία προσωπικού καθαριότητας, δεν διευκολύνει τους δόκιμους πυροσβέστες κατά την διάρκεια της μελέτης και τους υποχρεώνει σε ιδία προσφορά υπηρεσιών καθαριότητας πέρα των καθολικών τους υποχρεώσεων.

Σε ορισμένες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας ( Π.Υ. Γρεβενών, Π.Υ. Φλώρινας, Π.Υ. Καστοριάς, ), αρκετά οχήματα είναι εκτεθειμένα στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή με αποτέλεσμα να υπόκεινται σημαντικές φθορές.

Επίσης στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια χρήζει η εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης και επισκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Κύριε Αρχηγέ

Τα ανωτέρω σοβαρά προβλήματα εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Για τους λόγους αυτούς εκτιμούμε ότι απαιτείται:

Άμεση μετεγκατάσταση των Π.Υ. Καστοριάς και Γρεβενών, σε σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις, με τις απαιτούμενες υποδομές, που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών και την ασφαλή διαβίωση του προσωπικού. Τα υφιστάμενα κτίρια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των διατάξεων του Νόμου 1568/1985 ΦΕΚ 177 τεύχος Α΄ “Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων” όπως εξειδικεύεται με το Π.Δ. 16/1996 ΦΕΚ 10 τεύχος Α΄ “Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654/ΕΟΚ” και ειδικότερα του άρθρου 10 παραρτήματα Ι & ΙΙ .
Ίδρυση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δ΄ τάξης στην περιοχή των Πρεσπών.

Άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης και επισκευής, καθώς εξασφάλιση επαρκούς καθαριότητας όπου αυτές απαιτούνται σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Πυροσβεστικά Κλιμάκια και Πυροσβεστική Ακαδημία.

Χορήγηση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού και σε έντυπη μορφή στους δόκιμους πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Για την Ε.Α.Κ.Π.
Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Βλάχος Δημήτριος

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria