Το μυστικό ραντεβού Καραμανλή με τον πρέσβη των ΗΠΑ - OlaDeka

Το μυστικό ραντεβού Καραμανλή με τον πρέσβη των ΗΠΑ

Το πρωί της περασμένης Τρίτης ο Κώστας Καραμανλής βγήκε από το πολιτικό του γραφείο στην οδό Παναγή Κυριακού και περπάτησε μερικές δεκάδες μέτρα με τη διακριτική και από απόσταση συνοδεία ενός άνδρα της προσωπικής του φρουράς. Οσοι οδηγοί ή πεζοί περνούσαν εκείνη την ώρα είδαν τον πρώην πρωθυπουργό να κατευθύνεται προς το διπλανό κτίριο από την πολυκατοικία των παρυφών του Κολωνακίου που στεγάζει το πολιτικό του γραφείο.

Του Σωτήρη Σταθόπουλου

Το διπλανό κτίριο δεν είναι, ωστόσο, ένα τυχαίο κτίριο. Είναι η πολύ καλά φυλασσόμενη κατοικία του εκάστοτε πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα. Μια αθηναϊκή έπαυλη παλαιού τύπου, λιτή αλλά και πολυτελής, με μεγάλους κήπους, όπου κάθε χρόνο εορτάζεται η επέτειος της 4ης Ιουλίου με πλήθος προσκεκλημένων από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο και όπου ο Αμερικανός πρέσβης κάνει συνήθως τα σημαντικά «ιδιωτικά» ραντεβού του – εκείνα, δηλαδή, που δεν υπάγονται στους κανόνες της διπλωματικής γραφειοκρατίας και φιλοξενούνται στο κτίριο της πρεσβείας μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα.

Τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος δεν είχε κανέναν συνεργάτη μαζί του, υποδέχτηκε ο Τζέφρι Πάιατ. Ο διπλωμάτης που μετακινήθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο «εύφλεκτο» Κίεβο στην ελληνική πρωτεύουσα το 2016 και έκτοτε έχει κατορθώσει να συνδέσει το όνομά του με την καλύτερη ίσως περίοδο εδώ και δεκαετίες στις σχέσεις του αμερικανικού παράγοντα με τη χώρα μας. Κάτι, άλλωστε, που φάνηκε τόσο κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα όσο και με το επιτυχημένο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Ολο αυτό το διάστημα, εξάλλου, ο κ. Πάιατ δεν ήταν καθόλου φειδωλός σε θετικότατες επισημάνσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, το ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας και τον κρίσιμο γεωπολιτικό της ρόλο, ενώ ουδέποτε έκρυψε το ειδικό ενδιαφέρον του για τα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ που θα διασφαλίσουν, όπως επιδιώκουν οι ΗΠΑ, ικανό αντίβαρο στη μέχρι τώρα ρωσική υπεροπλία στο φυσικό αέριο που κατευθύνεται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η συνάντηση

Το κλίμα της συνάντησης του Κώστα Καραμανλή με τον Τζέφρι Πάιατ ήταν ιδιαιτέρως καλό, λένε οι γνωρίζοντες και από τις δύο πλευρές. Μετά τις πρώτες, τυπικές φιλοφρονήσεις, οι δύο άνδρες προχώρησαν στο γραφείο του έμπειρου διπλωμάτη, με τις πόρτες να κλείνουν ερμητικά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Νέας Σελίδας», η συνάντηση κράτησε περισσότερο από μία ώρα και έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού πρέσβη, με δέσμευση εκατέρωθεν να μην λάβει δημοσιότητα.

Η κίνηση αυτή του Τζέφρι Πάιατ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από ενέργειες που έχει κάνει προκειμένου οι δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά και να αρχίσουν σιγά σιγά να «λιώνουν» οι πάγοι στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον πρώην πρωθυπουργό, έστω και οκτώ χρόνια μετά. Οι σχέσεις είχαν διαταραχθεί αρχικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, κυρίως όμως εξαιτίας του ρωσικού ανοίγματος της τότε κυβέρνησης Καραμανλή. Ανοιγμα που αφορούσε στην υπόθεση των αγωγών (Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη) και θεωρήθηκε χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο του αμερικανικού ενεργειακού σχεδιασμού στην ευρύτερη περιοχή.

Είχε προηγηθεί η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής, απουσία όμως του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Πάιατ, ωστόσο, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, διαβίβαζε έμμεσα τα μηνύματά του για «εκεχειρία» στις σχέσεις των δύο πλευρών, κάτι που εντάσσεται στον γενικότερο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν πλέον οι Αμερικανοί την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Μάλιστα, υπήρξαν κι άλλες επικοινωνίες των δύο ανδρών, που όμως κρατήθηκαν μυστικές.

Η παρούσα πρωτοβουλία δε του Αμερικανού πρέσβη να συναντήσει τον Κώστα Καραμανλή έρχεται σε μια κομβική συγκυρία για τις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς έγινε μόλις λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, αλλά και μετά την ενόχληση που φέρεται να υπάρχει στις ΗΠΑ για την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στα αποτελέσματα της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ισως αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η συνάντηση ζητήθηκε από τον κ. Πάιατ και πραγματοποιήθηκε παρά τη μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση ντοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού με την κωδική ονομασία όνομα «Πυθία 1». Κι αυτό διότι, όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές, «η πρεσβεία επιδιώκει να επενδύσει στη σταθερότητα στην Ελλάδα και να κλείσει παλιά μέτωπα».

Οπως σημειώνουν τακτικοί συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, οι κινήσεις αυτές δεν αποτελούν έκπληξη για τον Κώστα Καραμανλή, αλλά εκλαμβάνονται ως ένα είδος πολιτικής του δικαίωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ή να υποδηλώνει την οποιαδήποτε πρόθεσή του να εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Εκείνο, ωστόσο, που φαίνεται ότι επιθυμεί να εκπέμψει ως μήνυμα η αμερικανική πλευρά είναι η προσήλωσή της στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, με ενίσχυση όλων εκείνων των πολιτικών παραγόντων που προωθούν τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων σε μείζονα θέματα. Ως ένα τέτοιο πρόσωπο με ειδικό βάρος θεωρούν και τον πρώην πρωθυπουργό.

Εκνευρισμός στη ΝΔ

Την ώρα που το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έβλεπε» και πόνταρε στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ο Κώστας Καραμανλής σε συζητήσεις που είχε με στελέχη της ΝΔ προέβλεπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαντλήσει την τετραετία, κάνοντας λόγο για εκλογές το 2019.

Η άποψη αυτή είχε προκαλέσει εκνευρισμό τόσο στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και σε εκείνο του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ιστοσελίδες που στηρίζουν τον Μεσσήνιο πολιτικό είχαν φτάσει, μάλιστα, στο σημείο να κατηγορήσουν ανοιχτά τον Κώστα Καραμανλή ότι στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος απέφυγε να σηκώσει το γάντι, όπως έπραξε, εξάλλου, σε όλες τις περιπτώσεις που προκλήθηκε τόσο από πολιτικούς του αντιπάλους όσο και από στελέχη της ΝΔ.

Ωστόσο, οι κινήσεις του Αμερικανού διπλωμάτη, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις στήριξης που παρείχε στην κυβέρνηση την επομένη της συνάντησης Τσίπρα – Τραμπ, προκαλούν αμηχανία στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, τη στιγμή, μάλιστα, που το διπλωματικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται κοντά στο να «κλειδώσει» την ημερομηνία της δικής του επίσκεψης στις ΗΠΑ.

Δεν αποκλείεται η οριστικοποίηση του ταξιδιού να γίνει κατά την επίσκεψη του τομεάρχη Αμυνας, Βασίλη Κικίλια, στην Ουάσιγκτον τον Νοέμβριο. Μένει, ωστόσο, να διευκρινιστεί σε ποιο επίπεδο θα γίνουν οι συναντήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria