Στήριξη ΔΝΤ – ΗΠΑ σε Τσίπρα για την ελάφρυνση του χρέους - OlaDeka

Στήριξη ΔΝΤ – ΗΠΑ σε Τσίπρα για την ελάφρυνση του χρέους

Κυρίαρχο αναμένεται να είναι το θέμα του χρέους στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό πρόεδροΝτόναλντ Τραμπ και τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και οι στενοί συνεργάτες του, που βρίσκονται τις τελευταίες πέντε ημέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα, έχουν προετοιμάσει πλήρως το έδαφος για τις κρίσιμες αυτές συναντήσεις.

Στη σημερινή συνάντηση με την Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ που θα γίνει στην έδρα του Ταμείου (σχεδόν τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδος) ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει πως θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση και να προχωρήσει εν συνεχεία το θέμα του χρέους. Στη βάση αυτή θα ζητήσει από την Κριστίν Λαγκάρντ να βοηθήσει και εκείνη προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει ένα καθαρό δρόμο επιστροφής στις αγορές αρκετό καιρό πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το Ταμείο από την πλευρά του θέλει να ξέρει νωρίς αν θα μείνει ή όχι στο πρόγραμμα. Για αυτό το λόγω η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί μια κρίσιμη βάση σύγκλισης.

Η σύγκληση αυτή διαπιστώνεται και με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Να σημειωθεί πως και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας, ξεκαθάρισε στο οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης στη συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον πως η κυβέρνηση Τραμπ ακολουθεί την ίδια γραμμή με την κυβέρνηση Ομπάμα στο ζήτημα του χρέους. Για το λόγο αυτό υπάρχει η προσδοκία πως ο Ντόναλντ Τράμπ στην αυριανή συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα θα εκπέμψει το μήνυμα πως η Αμερική είναι φιλική ως προς το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Να σημειωθεί πως στην ενημέρωση που έγινε για την Ελλάδα στη Διεθνή Νομισματική και Δημοσιονομική Επιτροπή του ΔΝΤ το Σάββατο παρουσία του  υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μανούτσιν επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να σταματήσει να εξαρτάται από τα διεθνή δάνεια διάσωσης εν όψει της λήξεως του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και πως τους επόμενους μήνες, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESΜ.

Όπως υπογραμμίστηκε, μετά από την αξιολόγηση η προσοχή θα επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως η δημιουργία ενός επαρκούς ταμειακού αποθέματος για την εξυπηρέτηση του χρέους, στην επανάκτηση βιώσιμης πρόσβασης στις αγορές και στην αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Για το χρόνο διεξαγωγής της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, η ελληνική πλευρά θεωρεί πως δεδομένου ότι η πρώτη αξιολόγηση του ΔΝΤ στη βάση του «επί της αρχής» προγράμματος με τη Ελλάδα θα γίνει το Φεβρουάριου η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να γίνει τότε. Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εκτίμησε από την Ουάσιγκτον πως θα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή και πως το ίδιο το Ταμείο θα πάρει την πρωτοβουλία για να προχωρήσει τη συζήτηση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria