Σκηνές άγριας βιαιότητας με 460 τραυματίες στην Καταλονία – Παραίτηση Ραχόι για τις αστυνομικές επιθέσεις ζήτησε η δήμαρχος Βαρκελώνης - OlaDeka

Σκηνές άγριας βιαιότητας με 460 τραυματίες στην Καταλονία – Παραίτηση Ραχόι για τις αστυνομικές επιθέσεις ζήτησε η δήμαρχος Βαρκελώνης

που είχαν συγκεντρωθεί για το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την υπόλοιπη Ισπανία.
«Ως δήμαρχος της Βαρκελόνης, ζητώ να τερματισθουν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», αναφέρει η δήμαρχος Άντα Κολάου σε δήλωση που εξέδωσε.
Σε χωριστή δήλωση, η καταλανική υπηρεσία υγείας αναφέρει πως οι τραυματίες ανέρχονται σε 465 και δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μικροτραυματισμούς, ωστόσο οι αστυνομικές αρχές της Ισπανίας χρησιμοποίησαν ακόμα και πλαστικές σφαίρες προκειμένου να αποτρέψουν τους Καταλανούς που διαμαρτύρονταν να φτάσουν στις κάλπες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο περιέγραψε την αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας ως “ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική,” αναρτώντας ένα βίντεο με αστυνομικό που βοηθούσε έναν πατέρα και το παιδί του, στην περιοχή της Καταλονίας.

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Αστυνομικοί ένοπλοι, μερικοί εξ αυτών φορώντας μάσκες, μπούκαραν σε εκλογικά κέντρα! Ο στόχος και οι εντολές που εκτελούσαν, σαφείς: Σταματήστε το δημοψήφισμα!

Αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στα εκλογικά κέντρα

Εικόνες πανικού και τρόμου επικράτησαν όταν αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν με τη βία σε εκλογικά κέντρα. Οι πάνοπλοι αστυνομικοί με βαριοπούλες έσπασαν τις πόρτες, πήγαν στο χώρο που ήταν στημένες οι κάλπες και τις άρπαξαν χτυπώντας ταυτόχρονα άτομα που προσπάθησαν να τους αποτρέψουν. Τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν τον τραυματισμό ενός πολίτη στο μάτι από ελαστική σφαίρα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της  Βαρκελώνης και οδηγήθηκε αμέσως στο χειρουργείο. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες τραυματίστηκε από ελαστική σφαίρα από όπλο αστυνομικού.

Μάχες σώμα με σώμα, «ανοιγμένα» κεφάλια, πλαστικές σφαίρες, κλωτσιές και γκλομπ είναι οι εικόνες που διαμορφώνουν το εκρηκτικό τοπίο έξω από τα εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί η ψηφοφορία το απαγορευμένο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας.

Εκπρόσωποι της ανεξαρτησίας αντιστέκονται, όμως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κάνουν πίσω και με βίαιες επιθέσεις τους χτυπούν. Οι εικόνες σοκάρουν, καθώς τα όργανα της τάξης δεν διστάζουν να σέρνουν τους ψηφοφόρους από τα πόδια και να τους χτυπούν ακόμα κι όταν οι πολίτες είναι αιμόφυρτοι. «Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι», φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, στο οποίο έχει επέμβει η ισπανική αστυνομία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters. Την ίδια ώρα φορτηγάκια της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές. Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν αστυνομικούς να έχουν πάρει σηκωτή μια ηλικιωμένη γυναίκα, να χτυπούν με μανία ψηφοφόρους, να …σηκώνουν τις κάλπες από τα εκλογικά και δεκάδες αιμόφυρτους πολίτες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, καθώς είχαν εισέλθει μέσα στα σχολεία, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.

Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο (Ramon Llull) στη Βαρκελώνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.

Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα. «Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.

«Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα ‘τσάντες, πορτοφόλια… Είχα βγάλει τα γυαλιά μου και καθώς δεν μετακινήθηκα, αυτά, ποδοπατήθηκαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο».

Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.

Πηγή

 

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria