Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων: «Κλέβει» τη δόξα του «Μαντάμ Τισό» και βρίσκεται στο Μαυροχώρι Καστοριάς - OlaDeka

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων: «Κλέβει» τη δόξα του «Μαντάμ Τισό» και βρίσκεται στο Μαυροχώρι Καστοριάς

Σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας, στο Μαυροχώρι της Καστοριάς, ο γνωστός δάσκαλος και ταλαντούχος καλλιτέχνης  Δημήτρης Παναγιωτίδης, μαζί με την εξίσου ταλαντούχα σύζυγό του κ. Φανή δημιούργησαν το «Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας», που αποτελεί κόσμημα για το χωριό και γενικότερα για το Νομό Καστοριάς.

1

Τι θα δεις κατά την επίσκεψή σου

Με το που θα φτάσεις στην πλατεία του χωριού θα δεις το Μουσείο μπροστά σου καθώς βρίσκεται επί της κεντρικής οδού. Αποτελείται από δύο κτίρια, τα οποία έχουν χτιστεί σύμφωνα με την τοπική νεοκλασική αρχιτεκτονική της περιοχής.

Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει μία μεγάλη τετράγωνη αυλή που γύρω γύρω έχει αναπαραστάσεις μαγαζιών της παλαιάς εποχής, μαζί με τα κέρινα ομοιώματα των επαγγελματιών που τα επάνδρωναν και τα λειτουργούσας. Θα αντικρίσεις το κουρείο με τον κουρέα του, το τσαγκαράδικο με τον τσαγκάρη, το καροποιείο με τον καροποιό, τον ψαρά με τα δίχτυα του.2

Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει μία μεγάλη τετράγωνη αυλή που γύρω γύρω έχει αναπαραστάσεις μαγαζιών της παλαιάς εποχής, μαζί με τα κέρινα ομοιώματα των επαγγελματιών που τα επάνδρωναν και τα λειτουργούσας. Θα αντικρίσεις το κουρείο με τον κουρέα του, το τσαγκαράδικο με τον τσαγκάρη, το καροποιείο με τον καροποιό, τον ψαρά με τα δίχτυα του.

3

Το καθένα από τα κτίρια  αποτελείται από τρεις ορόφους, που έχουν εντός τους πάμπολλα, ποικίλα κι ενδιαφέροντα εκθέματα.

12

Πρώτο κτίριο

Με το που θα περάσεις το κατώφλι το πρώτο που θα δεις μπροστά σου είναι η αναπαράσταση ενός παραδοσιακού γάμου, με πρωταγωνιστές…κέρινα ομοιώματα! Νομίζεις ότι είναι αληθινοί άνθρωποι και κάποια στιγμή μπορεί να σαστίσεις!
5

Ακόμη και ο παπάς που στέκεται στη γωνία και κρατά το ευχολόγιο είναι κέρινος, κι ας έμοιαζε τόσο αληθινός με τα φυτευτά μαλλιά και γένια του

6

Ανεβαίνοντας τις σκάλες, στο δεύτερο όροφο θα δεις σκηνές σκηνές από τη καθημερινή ζωή σε διάφορα δωμάτια, όπως τον κύκλο του μαλλιού.7

Στο διπλανό δωμάτιο είναι ο παππούς, η γιαγιά και τα εγγόνια γύρω από το τζάκι, με τον παππού να διαβάζει εφημερίδα, τη γιαγιά να πλέκει, το αγοράκι να διαβάζει παραμύθι και το κοριτσάκι να μαθαίνει αριθμητική, κρατώντας κονδύλι. Παραδίπλα, στον καλό οντά, θα δεις πετυχημένο προξενιό! Οι προξενητάδες μάλιστα έχουν σηκωμένα τα ποτήρια με το κρασί.

8

 

Στον ίδιο όροφο υπάρχει μία ωραία και τρυφερή σκηνή της καθημερινότητας. Η μητέρα που φασκιώνει το μωρό και το κοιμίζει στην παλιά ξύλινη κούνια, ενώ ο φύλακας άγγελος του σπιτιού βρίσκεται εκεί και χαμογελά.

9

Στο υπόγειο του πρώτου κτιρίου με τον κύκλο του ψωμιού και του τρύγου θα συναντήσεις το ζυμωτήρι και τον φούρνο με ξύλα, στο οποίο η γιαγιά έψηνε ψωμί. Παραδίπλα η νοικοκυρά μαγείρευε και ακριβώς πίσω της άλλη μια κυρία άνοιγε φύλο στο τραπέζι της παλιάς κουζίνας.

10

Δεύτερο κτίριο

Στο δεύτερο όροφο στου δεύτερου κτιρίου, θα εντυπωσιαστείς ή για την ακρίβεια θα μαγευτείς από τα αρχοντικά της Καστοριάς, έργα του 83χρονου Καστοριανού καλλιτέχνη κ. Πιστικού, φτιαγμένα με μεράκι και λεπτομέρεια από γύψο. Στο υπόγειο του δευτέρου κτιρίου θα δεις το προϊστορικό και νεολιθικό τμήμα, το οποίο παρουσιάζει τη ζωή εκείνης της εποχής. Το σκηνικό συνθέτουν μια σπηλιά με λίμνη μπροστά της, με τους αρχανθρώπους να κυνηγούν, να ψαρεύουν, να κοιμίζουν τα μωρά και να μπαίνουν στα σπίτια τους στο λιμναίο οικισμό.

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria