Μήπως η Gucci θέλει στην πραγματικότητα να πλημμυρίσει τον κόσμο με πλαστική γούνα;

«Ξεβράκωμα» των υποκριτών από τον CEO της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γούνας, Mark Oaten

Ο οίκος μόδας Gucci έχει ανακοινώσει τα σχέδια του να βγάλει τη γούνα από τις κολεξιόν του από το 2018 και να την αντικαταστήσει με εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ψεύτικης πλαστικής γούνας.

Τώρα, είμαι το τελευταίο πρόσωπο για να αποτρέψω οποιονδήποτε από το να έχει δικαίωμα επιλογής για τη γούνα.(μια στάση δυστυχώς που δεν ασπάζονται οι τραμπούκοι και οι στενόμυαλοι ακτιβιστές της PETA και οι όμοιοι τους), αλλά βρίσκω ότι μάλλον αυτή η κίνηση, μπερδεύει εξαιτίας του βασικού επιχείρηματος που χρησιμοποιήθηκε.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Gucci Marco Bizzarri δήλωσε ότι η κίνηση οφείλεται στη δέσμευση της μάρκας για «βιωσιμότητα».

Φυσικά επικροτώ μια τέτοια άποψη. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς, είναι τελείως λανθασμένη.

Η αλήθεια είναι ότι η απαγόρευση της πραγματικής γούνας δεν έβγάζει κανένα νόημα από άποψη βιωσιμότητας. Η ψεύτικη πλαστική γούνα με βάση το πετρέλαιο είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το περιβάλλον, δεν είναι βιοαποικοδομήσιμη και επηρεάζει αρνητικά την άγρια ​​φύση εξαιτίας του πετρελαίου και των πλαστικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της.

Συγκριτικά, η πραγματική γούνα μπορεί να διαρκέσει για γενιές σε σύγκριση με τις συνθετικές, περιβαλλοντικά βλαβερές εναλλακτικές λύσεις. Τα γούνινα ενδύματα μπορούν να διατηρηθούν για δεκαετίες και είναι απολύτως βιοαποικοδομήσιμα όταν τελικά αποσυντίθενται. Οι πλαστικές απομιμήσεις από την άλλη, πετιούνται και καταλήγουν να ρυπαίνουν χώρους υγειονομικής ταφής.

Αυτό δεν είναι καθόλου συμπεριφορά που απευθύνεται φιλικά προς το περιβάλλον.

Ειλικρινά, είναι εκπληκτικό και απογοητευτικό το γεγονός ότι μια μεγάλη μάρκα μόδας προσπαθεί να «λειτουργήσει καλύτερα για το περιβάλλον» εξετάζοντας σοβαρά ως εναλλακτική, τη χρησιμοποίηση πλαστικής γούνας. Έχετε επίσης κατά νου ότι όταν πλένετε αυτά τα αντικείμενα, εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικών πλαστικών ινών χαντρών απελευθερώνονται σε λύματα, καταλήγουν σε ωκεανούς και τρώγονται από ψάρια, θηλαστικά και θαλάσσια πτηνά.

Ταυτόχρονα, τα άλλα σχόλια του κ. Bizzarri (CEO της Gucci) με άφησαν μάλλον μπερδεμένο. Είπε ότι η γούνα είναι “μη μοντέρνα” και αβάσιμη. Περισσότερο από τα δύο τρίτα των πρόσφατων διεθνών πασαρέλων περιείχαν γούνα σε φρέσκες και συναρπαστικές φόρμες. Η πραγματική γούνα μπορεί να κοπεί, να βαφεί και να επεξεργαστεί με τρόπους που η συνθετική, πλαστική γούνα με βάση το πετρέλαιο μπορεί μόνο να ονειρευτεί.

Είπε επίσης ότι η Gucci σχεδίαζε να προκηρύξει δημοπρασία για τις εναπομείνασες προμήθειες γούνας και να δώσει τα κέρδη στις ομάδες δικαιωμάτων των ζώων. Αν η αγοραπωλησία γούνας είναι τόσο ανήθικη όσο φαίνεται να υποστηρίζει, είναι να αναρωτιέται κανείς ποιος πρόκειται να υποβάλει προσφορά γι ‘αυτό; (σ.σ. εδώ ο CEO της IFF στηλιτεύει το υποκριτικό της συμπεριφοράς του οίκου Gucci, από τη μία να μιλά για ηθική και διακοπή της πώλησης ειδών με πραγματική γούνα και από την άλλη προαναγγέλει πώληση στοκ γουναρικών! Σαν να λέει π.χ. η αστυνομία ότι βγάζει σε δημοπρασία τα κατασχεθέντα ναρκωτικά!)

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί κορυφαίοι σχεδιαστές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το φυσικό υλικό και η IFF συνεργάζεται με τους πιο σεβαστούς οίκους μόδας στον κόσμο για να αναπτύξει τεχνικές έξω από τα όρια για να δημιουργήσει haute couture και καθημερινή μόδα. Εξασφαλίζει επίσης ότι η βιομηχανία γούνας παγκοσμίως παράγει τα πιο βιώσιμα, προϊόντα ηθικής προέλευσης.

Και μήπως ξεχνάμε, αν η αειφορία είναι πράγματι το όνομα του παιχνιδιού, η πώληση άγριας γούνας παρέχει το τόσο ζωτικό εισόδημα για απομακρυσμένες αυτόχθονες κοινότητες και βοηθά στη διαχείριση του τοπικού τους περιβάλλοντος. Επιπλέον, τα εκτρεφόμενα γουνοφόρα ζώα τρώνε τρόφιμα που παρασκευάζονται από τα απόβλητα των βιομηχανιών επεξεργασίας κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων – μια πιο βιώσιμη και ηθική εναλλακτική λύση για την απόρριψη αυτού του περισσεύματος.

Τα απόβλητα από αγροκτήματα γουναρικών μπορούν να παράγουν και άλλα περιβαλλοντικά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν την παραγωγή βιοκαυσίμων για τη μείωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων και την παραγωγή γεωργικών λιπασμάτων για την αντικατάσταση των προϊόντων υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Η κτηνοτροφία έχει επίσης ορισμένους από τους αυστηρότερους ελέγχους για την καλή διαβίωση των ζώων που βρίσκονται σε οποιαδήποτε βιομηχανία παγκοσμίως.

Επομένως, εάν η βιωσιμότητα είναι ο στόχος, μην ξεγελιέστε με το να σκέφτεστε αρνητικά για τη γούνα. Πάντα θα καλωσορίζουμε τη Gucci πίσω στη γούνα στο μέλλον και ελπίζουμε ότι αυτή και όλες οι άλλες μάρκες μόδας θα δουν ότι η πραγματική γούνα είναι η μόνη πραγματικά αειφόρος επιλογή.

 

Mark Oaten

Διευθύνων Σύμβουλος της IFF

 

 

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria