Η Καταλονία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της στις 9 Οκτωβρίου - OlaDeka

Η Καταλονία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της στις 9 Οκτωβρίου

Η Καταλονία ενδέχεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της την προσεχή Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου που συγκάλεσε η ηγεσία της περιφέρειας μετά το δημοψήφισμα που απαγόρευσε η Μαδρίτη, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από τους κόλπους της περιφερειακής κυβέρνησης.

 «Σε συνάρτηση με το πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ενδέχεται να γίνει» εκείνη τη στιγμή, επισήμανε αυτή η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί κι ενώ το μπραντ ντε φερ μεταξύ Καταλονίας και της κεντρικής κυβέρνησης έχει βυθίσει την Ισπανία σε μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων 40 ετών.

Σύμφωνα με τον νόμο σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος, που ενέκρινε το καταλανικό κοινοβούλιο και την ισχύ του ανέστειλε το Συνταγματικό Δικαστήριο, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει εντός των δύο ημερών που θα ακολουθήσουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, εφόσον έχει επικρατήσει το «ναι».

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν επιβεβαίωσε χθες σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι θα ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία κι ότι ανακήρυξη θα γίνει «στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης».

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε σήμερα η καταλανική κυβέρνηση, το «ναι» στην ανεξαρτησία έχει συγκεντρώσει το 90% των ψήφων και η συμμετοχή ανήλθε σε λίγο παραπάνω από 42%.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria