Ελληνικό: Περιορισμένης έκτασης ο αρχαιολογικός χώρος στα 300 στρέμματα – Προχωρά η επένδυση - OlaDeka

Ελληνικό: Περιορισμένης έκτασης ο αρχαιολογικός χώρος στα 300 στρέμματα – Προχωρά η επένδυση

Ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης η κρίσιμη ψηφοφορία στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την έκταση στο Ελληνικό που θα χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του TRIBUNE, η έκταση σε μέγεθος θα είναι περιορισμένη και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να παγώσει την επένδυση στο Ελληνικό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη στην εισήγηση της προτείνει να κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος έκταση μικρότερη από το 1/7 της συνολικής έκτασης στο Ελληνικό.

Πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν ότι όλος ο αρχαιολογικός χώρος που ερευνάται δεν είναι πάνω από 70 τετραγωνικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη του ΚΑΣ καλούνται να ψηφίσουν επί τη βάση δύο εισηγήσεων:

Η μία πρόταση προβλέπει να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση 700 στρεμμάτων.

Και η δεύτερη ζητά τα 300 στρέμματα να κηρυχθούν αρχαιολογικός χώρος, και μάλιστα χωρίς περιορισμούς δόμησης, πρόταση που τελικά αναμένεται να υπερψηφιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκταση 3.000 στρεμμάτων.

Το Μαξίμου διεμήνυσε: Όποια και να είναι η απόφαση, η επένδυση θα γίνει

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγαρο Μαξίμου είχε διαμηνύσει ότι όποια και να είναι η απόφαση του ΚΑΣ η επένδυση θα προχωρήσει καθώς ο ρόλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) είναι συμβουλευτικός.

Το αφήγημα περί κυβέρνησης φιλικής στις επενδύσεις υποστήριξε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ο ΣΥΡΙΖΑ – το οποίο συνεκάλεσε εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας.

Εκεί, αποφασίστηκε ότι «η αρμοδιότητα του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτική, και υπάρχει ανάγκη να ληφθούν ταχύτατα όλες οι αναγκαίες αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης».

Προς την κατεύθυνση αυτή, και ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ο οποίος διεμήνυσε ότι «η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει, οποιαδήποτε απόφαση κι αν λάβει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο», αφού «το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα και ακόμα κι αν κρίνει ότι ορισμένες εκτάσεις στο Ελληνικό είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τα έργα θα υλοποιηθούν χωρίς διακοπές ή καθυστερήσεις».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria