Jon Medved: «Βρισκόμαστε στην απόλυτη καταιγίδα καινοτομίας, τα πάντα μπορεί να γίνουν disrupt»! - OlaDeka

Jon Medved: «Βρισκόμαστε στην απόλυτη καταιγίδα καινοτομίας, τα πάντα μπορεί να γίνουν disrupt»!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ – ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

Η δεύτερη ημέρα της αποστολής στο Ισραήλ αφιερώθηκε στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, Ιερουσαλήμ, άλλο ένα μέρος έντονων αντιθέσεων. Από τη μια πλευρά μια πανέμορφη, σύγχρονη πόλη χτισμένη πάνω σε καταπράσινους λόφους, και η έδρα δυο μεγάλων VCs, και από τηλ άλλη η παλιά πόλη που είναι ακόμα ένας «άλλος κόσμος» με τις κοινωνικές και θρησκευτικές αντιθέσεις και εντάσεις.

Όταν άνθρωποι όπως ο Jon Medved με 30 χρόνια στο «κουρμπέτι», με την πληθωρικότητα του και το πάθος του, σου λέει ότι δεν γνωρίζει τι μας ξημερώνει και ότι τα δεδομένα σε πολλές βιομηχανίες και η καθημερινότητα όπως τη ξέρουμε σήμερα θα αλλάξουν και μάλιστα δραματικά ακούγεται ενδιαφέρον και τρομακτικό παράλληλα.

Είμαστε στο κέντρο της απόλυτης καταιγίδας καινοτομίας στο Ισραήλ και όχι μόνο η οποία μπορεί να αλλάξει τα πάντα στην βιομηχανία που δραστηριοποιείται η κάθε Startup και ταυτόχρονα να αλλάξει η ζωή μας, όχι πάντα θετικά. Τα θετικά είναι αυτονόητα, όλες οι ιδέες βελτιώνουν αντικείμενα όπως η ασφάλεια μετακινήσεων, η υποστήριξη της ιατρικής πράξης και έρευνας, η διαχείριση των χρηματο-οικονομικών μας αλλά από την άλλη το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χαθούν πολλές, εκατομμύρια, θέσεις εργασίας μια και οι νέες τεχνολογίες όπως η αυτόνομη οδήγηση, η υπολογιστική μάθηση και AI και το Blockchain θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στο θέμα.

Για αυτό το λόγο τα γραφεία της OurCrowd κατακλύζονται καθημερινά από αποστολές: επιχειρηματικές, ειδικές και εθνικές. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο Jon Medved τον τελευταίο καιρό έρχονται CEOs και CTOs μεγάλων πολυεθνικών και πραγματοποιούν συναντήσεις με τα στελέχη του «δημοκρατικού VC» όχι μόνο για να εξετάσουν το ενδεχόμενο επενδύσεων αλλά και για να προετοιμαστούν όσο μπορούν καλύτερα για αυτό που έρχεται. Επίσης αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι η πρόσφατη αποστολή της Αυστραλίας αποτελούνταν από 40 άτομα!

Την απόλυτη καταιγίδα τεχνολογικής καινοτομίας φυσικά την τροφοδοτoύν τα 5 δισ. δολ. επενδύσεων VCs που έγιναν στο Ισραήλ τον περασμένο χρόνο, τα 320 κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης που λειτουργούν στη χώρα και φυσικά οι χιλιαδες σχετικές Startups. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στην Αυστραλία έγιναν 150 εκατ. επενδύσεις VCs το περασμένο έτος…

Η OurCrowd από μόνη της είναι το «Disrupt» στο χώρο των VCs μια και είναι μια πλατφόρμα crowdfunding, αυτή τη στιγμή αποτελείται απο 20.000 επενδυτές, ιδιώτες, VCs και θεσμικούς αλλά ο στόχος είναι τα 10 εκατομμύρια Αμερικανών, σε πρώτη φάση, που ανήκουν στην υψηλή τάξη και μπορούν να επενδύσουν από 50.000 έως μερικά εκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογικές Startups.

O εκδημοκρατισμός έγκειται στο γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι, ακόμα και με 50.000 δολάρια, μπορούν να επενδύσουν σε τεχνολογικές Startups υψηλής αξίας, κάτι που δεν είναι εφικτό αλλιώς. Και όπως συμβούλεψε ο Jon Medved, θα πρέπει το ποσό προς επένδυση να σπάσει σε πολλά μερίδια σε διάφορες Startups μια και το υψηλό ρίσκο της επένδυσης των VCs είναι δεδομένο και υπαρκτό.

Μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί 500 εκατ. δολ. και έχουν πραγματοποιηθεί 12 Exits, με την OurCrowd να έχει επενδύσει και στην δική μας AgTech, Centaur Analytics, με το μείγμα επενδύσεων να είναι 70-30 σε ισραηλινές Startups ενώ πολλές από αυτές έχουν και κοινωνικό πρόσημο μια το «Impact Investing» είναι ψηλά στα κριτήρια της Ourcrowd First.

Κλείνοντας την χειμαρρώδη ομιλία του ο Jon Medved υπογράμμισε ότι η υπολογιστική μάθηση (Machine Learning) είναι αυτή τη στιγμή αυτή που κάνει το disrupt και θα το κάνει με μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον και ότι επόμενο αντικείμενο το οποίο θα ανέβει είναι το EdTech μια και αυτή τη στιγμή έχει μικρό επίπεδο επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο με τον στόχο να είναι να βρεθούν οι νέοι τρόποι που θα κάνουν τα παιδιά πιο δημιουργικά και πιο καινοτόμα.

Τέλος, στην ερώτηση πως συμβαδίζει ο εκδημοκρατισμός στις επενδύσεις που πρεσβεύει η Ourcrowd με το δεδομένο ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη (πολύ καλή) δουλειά που έχουν σήμερα εξ’ αιτίας των επενδύσεων αυτών, ο Jon Medved εμμέσως πλην σαφώς απάντησε «έτσι είναι η ζωή» και ότι οι εταιρείες θα πρέπει να παίρνουν υπόψη τους και τις κοινωνικές ευθύνες που έχουν και να κινούνται ανάλογα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria