Σε ELA-φρυνση του κόστους δανεισμού οδεύουν οι τράπεζες - OlaDeka

Σε ELA-φρυνση του κόστους δανεισμού οδεύουν οι τράπεζες

Η αντίστροφη μέτρηση για απεξάρτηση των τραπεζών από την ακριβή χρηματοδότηση του ELA έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 18 μηνών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα, Πέμπτη, η ΕΚΤ, μείωση εμφανίζει και ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα, στα 45,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από 50,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Ειδικά για τον ELA, σημειώθηκε πτώση στα 45,2 δισ.ευρώ από 50,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μείωση του ELA στα 30,8 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου από 34,6 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν, αλλά και την μείωση της ρευστότητας από την ΕΚΤ στα 14,4 δισ. ευρώ από 15,8 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται βελτίωση στη ρευστότητα των τραπεζών, η οποία οφείλεται τόσο στην απομείωση των επενδύσεων στα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη, όσο και στη φθηνή χρηματοδότηση μέσω Repos, σε συνδυασμό και με τη δειλή ανάκαμψη των καταθέσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του ELA, με αποκορύφωμα την πτώση της τάξης του 5 δισ. ευρώ τον τελευταίο μήνα, στα 33,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο μηχανισμός ELA είναι πανάκριβος σε σύγκριση με τα αρνητικά επιτόκια που δανείζει τα πιστωτικά ιδρύματα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το κόστος δανεισμού μέσω του ELA ανέρχεται σε 1,55% και κοστίζει στις ελληνικές τράπεζες 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πού στοχεύουν οι τράπεζες

Η Εθνική Τράπεζα σύρει τον «χορό» της απεξάρτησης από τον ELA, περιορίζοντας τον δανεισμό της στα 2,6 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. Στόχος της τράπεζας είναι ο μηδενισμός της ακριβής χρηματοδότησης έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Τράπεζα Πειραιώς κατόρθωσε να μειώσει τη χρηματοδότηση από τον ELA κατά 5,1 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, στα 10,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Στόχος της τράπεζας, σύμφωνα με την Agenda 2020, είναι η οριστική απεξάρτηση έως το 2020.

Η Alpha Bank διατηρεί υπόλοιπο δανεισμού από τον ELA ύψους 9,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη Αυγούστου.

Η Eurobank δανείζεται σήμερα 9,9 δισ. ευρώ από τον ELA (σύμφωνα με στοιχεία 30/8), μειώνοντας την εξάρτησή της κατά 2,5 δισ. ευρώ από τα υψηλά του 2017.

Επόμενος «σταθμός» το QE

Η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA ήταν απόρροια της κορύφωσης της κρίσης και της ρήξης με τους δανειστές τον Φεβρουάριο του 2015, όταν η ΕΚΤ διέκοψε την πρόσβασή τους στη φθηνή χρηματοδότηση. Η κεντρική τράπεζα ήρε το waiver που επέτρεπε στα ελληνικά ιδρύματα να δανείζονται προσκομίζοντας ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν επενδυτικού βαθμού (investment grade).

Τον Ιούνιο του 2016, η ΕΚΤ επανέφερε το waiver για τις ελληνικές τράπεζες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ένταξη της χώρας στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης QE. Αυτό, όμως, δεν συνέβη ποτέ, καθώς η Φρανκφούρτη θέτει ως προϋπόθεση την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Επόμενο ορόσημο θεωρείται για κυβέρνηση και τράπεζες η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης –ιδανικά στα τέλη του έτους– που αναμένεται να προλειάνει το έδαφος για μια απόφαση των δανειστών σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτή την περίπτωση, και πριν αποσύρει η ΕΚΤ το QE, θα ανοίξει επιτέλους για τις ελληνικές τράπεζες η πόρτα της φθηνής χρηματοδότησης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria