Σε κοινή γραμμή Τσίπρας – Μακρόν: «Το ΔΝΤ δεν έχει καμιά δουλειά να επεμβαίνει στα ευρωπαϊκά θέματα» - OlaDeka

Σε κοινή γραμμή Τσίπρας – Μακρόν: «Το ΔΝΤ δεν έχει καμιά δουλειά να επεμβαίνει στα ευρωπαϊκά θέματα»

«Είχαμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στην ιστορική σχέση του ελληνικού με τον γαλλικό λαό» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ .Μακρόν. Ο πρωθυπουργός αφού συλλυπήθηκε τον πρόεδρο Μακρόν για τα θύματα του τυφώνα Ιρμα, θύμισε ότι η Γαλλία βρέθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, τόσο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας όσο και κατά τη διάρκεια των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών κρίσεων.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που δείχνουν ότι τα δύσκολα πέρασαν, αναφερόμενος στις εξαγωγές και τον τουρισμό.«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας μεγάλης περιπέτειας. Περιμένουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ύψους 2% στο 2018. Περιμένουμε από τους θεσμούς να ανταποκριθούν και να βγούμε οριστικά από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας την θετική απόφαση του Eurogroup και τη συμβολή της Γαλλίας. «Οι επενδυτές διαπιστώνουν ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει», πρόσθεσε.

«Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο Μακρόν να συνεργαστούμε επενδυτικά. Το ελληνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας γαλλικών επιχειρήσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και διεύρυνσή της στον αγροτικό τομέα, την ενέργεια, την αμυντική βιομηχανία κ.ά.

Αναφέρθηκε επίσης στο Kυπριακό και την περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ στο τέλος απευθυνόμενος στον ενικό, ευχαρίστησε τον Εμ. Μακρόν για τη βοήθειά του και ευχήθηκε να επιστρέψει η Ευρώπη στις προοδευτικές αξίες.

Ο κ. Μακρόν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στη μεγάλη σχέση Ελλάδας και Γαλλίας στον πολιτισμό, τη φιλοσοφία και τη σκέψη, κάνοντας μνεία στον Κώστα Γαβρά και τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Μίλησε επίσης για τα γαλλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα στην Ελλάδα. Συμφώνησε με τον Αλ. Τσίπρα ότι η ελληνική κρίση υπήρξε ευρωπαϊκή κρίση, μίλησε για τον θετικό ρόλο του Αλ. Τσίπρα στην επίλυση και τόνισε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα ανακάμπτει. «Βλέπουμε να διαφαίνονται θετικά στοιχεία και είμαι διατεθειμένος να στηρίξω», δήλωσε, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει από το πρόγραμμα και να παρθούν μέτρα για την ελάφρυσνη του χρέους,

«Εδώ και πολλά χρόνια, η σχέση μας διακρίνεται από αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Θα σημειώσουμε μεγάλη πρόοδο για τη νέα ατζέντα για την Ευρώπη».

«Δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση της διαδικασίας ασύλου, αλλά θα κάνουμε βήματα», ανέφερε για το προσφυγικό.

«Η Ευρώπη βγαίνει από την κρίση, είναι σημαντική και κρίσιμη στιγμή κι εγώ έχω αναλάβει δεσμεύσεις έναντι του γαλλικού λαού να κάνουμε βήματα προόδου», συνέχισε.

Και κατέληξε, απευθυνόμενος προς τον Αλ. Τσίπρα: «Θέλω να επαναλάβω ότι η Γαλλία θα παραμείνει στο πλευρό σας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ΔΝΤ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιλύει μόνη της τα προβλήματά της και ότι για αυτό χρειάζεται ένα σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Ο πρόεδρος Μακρόν συμφώνησε, λέγοντας ότι «η εθνική κυριαρχία της Ευρώπης πάσχει, εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης των θεσμών του». «Δεν είναι ρόλος του ΔΝΤ να παρεμβαίνει στα ευρωπαϊκά πράγματα», πρόσθεσε.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria