Ο Γιώργος Σιαδήμας που ήταν φοιτητής στην Καστοριά γράφει: «Σχέδιο «γαλάζιος Βορράς» από τη ΝΔ» - OlaDeka

Ο Γιώργος Σιαδήμας που ήταν φοιτητής στην Καστοριά γράφει: «Σχέδιο «γαλάζιος Βορράς» από τη ΝΔ»

“Επιχείρηση Βορράς”. Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απόβαση δεκάδων βουλευτών και κεντρικών στελεχών της ΝΔ στους 14 νομούς της Βόρειας Ελλάδας τις τελευταίες δέκα ημέρες με αφορμή την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πέρα όμως απο την προετοιμασία για την διπλή παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ στην έκθεση, ο κεντρικός στόχος ήταν να σαρωθεί απο άκρη σε άκρη η Μακεδονία από τα γαλάζια στελέχη.

Στο Μοσχάτο γνωρίζουν πολύ καλά πως να αυξήσουν τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται στα δημοσκοπικά ευρήματα και γιατί όχι να χτυπήσουν αυτοδυναμία θα πρέπει να γυρίσουν το κλίμα σε συγκεκριμένες περιοχές που για χρόνια ήταν γαλάζιες. Με λίγα λόγια να επανακαταλάβουν εκλογικά κάστρα που στις εκλογές του 2015 πέρασαν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Και στη Βόρεια Ελλάδα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χάσει δυνάμεις σε περιοχές κλειδιά.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαίο το γεγονός οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που αναλάβε την προεδρία της ΝΔ ανέβηκε αρκετές φορές στην Θεσσαλονίκη. Η τελευταία, ήταν πριν απο δυο εβδομάδες όταν και είχε συνάντηση με παραγωγικούς φορείς της πόλης και προηγουμένως στις αρχές του καλοκαιριού όταν και είδε όσους έκαναν αίτηση για το γαλαζιο Μητρώο Στελεχών και προέρχονται απο την Βόρεια Ελλάδα.

Ακόμα και η κίνηση του προέδρου της ΝΔ να συναντηθεί με τον Κώστα Καραμανλή μέσα στην εβδομάδα, λίγα 24ωρα πριν ανέβει στην ΔΕΘ, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη. Ο πρώην πρωθυπουργός εκλέγεται στην Α Θεσσαλονίκης ενω έχει ισχυρά ερείσματα στην Μακεδονία.

Εν τω μεταξύ συνάντηση υπήρξε και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στα τέλη Αυγούστου στην Αθήνα. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας που είχε διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ, κρατάει δυνάμεις στην περιοχή ενω και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Μητσοτάκης με φορείς ήταν δίπλα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βέβαια πέρα από την ίδια την παρουσία του προέδρου της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη, συχνά πυκνά στελέχη του Μοσχάτου κάνουν εξορμήσεις ενω γίνονται και πρώτες επαφές για την αναζητηση νέων προσώπων για τα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Μόνο από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν 16 εκδηλώσεις και περισσότερες από 230 επισκέψεις κλιμακίων σε πρότυπες αγροτικές μονάδες, εξαγωγικές επιχειρήσεις, καινοτόμες startups, βιομηχανικές μονάδες, ερευνητικά ιδρύματα και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Την συνολική ευθύνη του σχεδιασμού των εκδηλώσεων και των επισκέψεων είχε ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης που μάλιστα έδωσε το παρών και στους περισσότερους νομόυς.

Απο εκεί και πέρα ο στενός συνεργάτης του πρόεδρου της ΝΔ, Θανάσης Νέζης που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στην περιφέρεια είχε κομβικό ρόλο στον προγραμματισμό. Μάλιστα από την περασμένη εβδομάδα ανέβηκε στην συμπρωτεύουσα όπου είχε επαφές με βουλευτές και γαλάζια κομματικά στελέχη. Μαζί του ήταν και ο γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδακης, ο οποίος περιόδευσε και στους 14 νομούς της περιοχής.

Από την άλλη μητσοτακικά στελέχη της Θεσσαλονίκης σήκωσαν τον σχεδιασμό της Πειραίως. Όπως η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ στο νομό Βίκυ Ευταξά, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παππάς, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Βίκυ Νάκου, ο Κώστας Φωτίου αλλά και το μέλος του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλή και καθηγητής, Σπύρος Λίτσας.

Στην Κεντρική Μακεδονία όπου παραδοσιακά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατούσε δυνάμεις, στις τελευταίες εκλογές στην Α Θεσσαλονίκης είχε πάρει 25,29% ενω ο ΣΥΡΙΖΑ 35,81% και στη Β Θεσσαλονίκης 29,50% και 32,88% αντίστοιχα.

Σε απόλυτους αριθμούς στην Α Θεσσαλονίκης η ΝΔ υπολείπεται κατά 32.000 σταυρούς ενω καλύτερη είναι η κατάσταση στη Β Θεσσαλονίκης αφού η διαφορά είναι στις 6.000 ψήφους.

Σε αυτή την κατεύθυνση η οδός Πειραιώς μέσα στην εβδομάδα πραγματοποίησε στην Θεσσαλονίκη ανοιχτές εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Γιάννης Βρούτσης, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Χρήστος Σταικούρας και ο Βασίλης Οικονόμου ήταν κεντρικοί ομιλητές.

Μάλιστα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ την περασμένη Δευτέρα με ομιλητή τον Κωστή Χατζηδάκη υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση για να ενισχυθεί η κομματική συνοχή, καθως μπορεί ο πρώην γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος να έχει αποτραβηχτεί από τα πράγματα αλλά πολιτικοί του φίλοι, ειδικά νεολαίοι, έχουν ακόμα ψυχρές σχέσεις με το Μόσχατο.

Η γαλάζια ηγετική ομάδα εξάλλου δίνει μεγάλο βάρος και στους τετραεδρικούς νομούς. Άλλωστε όποιο κόμμα κόψει πρώτο το νήμα σε αυτές τις περιοχές θα πάρει την πλειοψηφία των εδρών λόγω του μπόνους των 50, που θα ισχύσει και στις επόμενες εκλογές.

Όπως στην Ημαθία ενα γαλάζιο διαχρονικά νομό που το 2015 όμως η ΝΔ έχασε με διαφορά αφού πήρε 27,56% ενω ο ΣΥΡΙΖΑ, 34,28%. Ή στην Πέλλα που το κόμμα του Μητσοτάκη κατέγραψε 31,55% και του Αλέξη Τσίπρα 33,26%.

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση στην Πιερία κράτησε δυνάμεις καθώς εστω και οριακά περασε μπροστά με 32,68% έναντι 32,43% του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και στο Κιλκίς με τη ΝΔ να φτάνει στο στο 32,41% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 30,82%. Πρόκειται για δυο νομούς που για χρόνια η γαλάζια παράταξη σάρωνε.

Ακόμα στην Χαλκιδική, το κόμμα του Μητσοτάκη κέρδισε με 33,28% έναντι 32,90% ενω καθαρή νίκη πήρε στις Σέρρες με 35,21% απέναντι στο κυβερνών κόμμα που έφτασε στο 29,08%.

Πάντως το επόμενο διάστημα η οδος Πειραιώς προγραμματίζει περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη στις συγκεκριμένες περιοχές, κάτι που δείχνει και την στόχευση της ηγετικής ομάδας. Πέρα απο την προσωπική επαφή με τους πολίτες και την επικοινωνία με κοινωνικές ομάδες ο μεγάλος στόχος είναι η ΝΔ οχι μόνο να συσπειρώσει τις δυνάμεις της αλλά να προσελκύσει και ψηφοφόρους απο άλλους χώρους.

Στην περιφέρεια Μακεδονίας και Ανατολικής Θράκης και συγκεκριμένα στην Ροδόπη η οδός Πειραιώς στις τελευταίες εκλογές έχασε έδαφος αφού κατέγραψε μόνο 22,74% έναντι 39,35% του κυβερνώντος κόμματος.

Ίδια κατάσταση και στην Ξάνθη όπου το κόμμα του Μητσοτάκη ηττήθηκε ουσιαστικά με διπλάσια διαφορα. Η ΝΔ έφτάσε στο 23,87% με τον ΣΥΡΙΖΑ να πετάει στο 49,61%.

Ακόμα και στη γαλάζια Καβάλα η αξιωματική αντιπολίτευση το 2015 πήρε 31,05% και ο ΣΥΡΙΖΑ 32,40%. Μάλιστα στα τέλη Ιουλίου ο πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στον νομό. Επισκέφθηκε πολλές περιοχές ενω είχε άμεση επαφή με τους πολίτες ακούγωντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στον Έβρο η ΝΔ πάντως είχε κερδίσει με 33,70% έναντι 31,87% του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα όπως και στη Δράμα με τη ΝΔ να καταγράφει 31,87% και ο ΣΥΡΙΖΑ 29,72%.

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην Κοζάνη η αξιωματική αντιπολίτευση έφτασε στο 27,89% και το κυβερνών κόμμα στο 33,86%.

Χειρότερη η κατάσταση στο πρώην γαλάζιο κάστρο της Φλώρινας όπου η ΝΔ κατέγραψε 30,28% με τον ΣΥΡΙΖΑ να πετάει στο 37,84%.

Ακόμα και η γαλάζια μονοεδρική των Γρεβενών πέρασε στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αφού η ΝΔ πήρε 32,15% έναντι 34,51%.

Το Μοσχάτο όμως κράτησε δυνάμεις στην Καστοριά όπου πήρε 36,94% ενω ο ΣΥΡΙΖΑ έφτάσε στο 28,96%

Σε κάθε περίπτωση το Μοσχάτο με αφορμή την ΔΕΘ και την παρουσία Μητσοτάκη, έκανε μια πρώτη μαζική εξόρμηση σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας σε μια προσπάθεια οχι μονο να κινητοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό αλλά κυρίως τους απλούς πολίτες.

Το έργο της Πειραιώς μόνο εύκολο δεν είναι αφού πέρα από το να φέρει πιο κοντά τους πολίτες στη ΝΔ πρέπει να συνθέσει και όλες τις τάσεις του κόμματος, ειδικά σε μια περιοχή όπου οι καραμανλικοί εχουν μεγάλη επιρροή με την γαλάζια ηγετική ομάδα όμως να φαίνεται πως κερδίζει το στοίχημα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria