Μπερνς (Eldorado): Οι άδειες δεν μπορούν να τελούν υπό πολιτική ομηρία - OlaDeka

Μπερνς (Eldorado): Οι άδειες δεν μπορούν να τελούν υπό πολιτική ομηρία

Με μια δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξη των επενδυτικών σχεδίων από την ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε την εισαγωγική ομιλία του ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση περί αναστολής των εργασιών της εταιρείας στην Ελλάδα.

«Δυστυχώς η στρατηγική του πρωθυπουργού δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη στην περίπτωση της επένδυσης μας», πρόσθεσε με νόημα.

Ο κ. Μπερνς δικαιολόγησε την απόφαση της εταιρείας στις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας, στην μη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο του Περάματος και στην δήλωση της κυβέρνησης ότι έχει την πρόθεση να ξεκινήσει διαδικασία διαιτησίας κατά της Ελληνικός Χρυσός.

«Οι παραπάνω ενέργειες επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και τους προϋπολογισμούς των έργων μας, εμποδίζοντας τελικά την ικανότητα της εταιρείας να δραστηριοποιείται και να επενδύει στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Μπερνς, ο οποίος στάθηκε στην περιβαλλοντική ευαισθησία με την οποία υλοποιεί τα έργα της η εταιρεία σε όλες τις χώρες τις οποίες δραστηριοποιείται και πρόσθεσε ότι η Eldorado έχει υλοποιήσει στην Ολυμπιάδα έργο αποκατάστασης του περιβάλλοντος κόστους άνω των 100 εκατ. ευρώ.

«Και όταν οι ληφθείσες άδειες μας τέθηκαν υπό αμφισβήτηση ενώπιον δικαστηρίου, η ακεραιότητα αυτών επικυρώθηκε με 18 θετικές για εμάς αποφάσεις από το ΣτΕ. Αυτό αποδεικνύει περαιτέρω την αξιοπιστία της εταιρείας μας», τόνισε ο CEO της Eldorado Gold.

«Εγκρίσεις αδειών δεν επιτρέπεται να τελούν υπό ομηρία πολιτικών ή μιας ατζέντας που επιβάλλεται από μια ηχηρή μειονότητα», υπογράμμισε ο κ. Μπερνς και κάλεσε την κυβέρνηση να στηριχτεί στις υπάρχουσες διατάξεις και να επιταχύνει τις εγκρίσεις μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου όπου η εταιρεία θα ξεκινήσει την διαδικασία τερματισμού των έργων στα μεταλλεία που ελέγχει.

Ο κ. Μπερνς δήλωσε βέβαιος ότι εντέλει τα μεταλλεία θα χτιστούν και τόνισε ότι βρίσκεται στη διάθεση τόσο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη όσο και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Όμως όσο καθυστερούν οι άδειες ρουτίνας η εταιρεία του είναι αναγκασμένη να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες στην χώρα.

Τα στελέχη της Eldorado Gold δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα επίσημα για την διαδικασία της διαιτησίας, για την οποία ο κ. Σταθάκης δήλωσε χθες από την ΔΕΘ ότι θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μπερνς τόνισε πως οι δηλώσεις του υπουργού περί διαιτησίας έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην μετοχή της εταιρείας του, και αυτό χωρίς να έχει ενημερωθεί επίσημα για την διαδικασία της διαιτησίας και το τι αυτή θα αφορά.

Σε ότι αφορά τις άδειες που εκκρεμούν ο κ. Μπερνς σημείωσε ότι «συνεχίζω να ακούω ότι οι άδειες έρχονται. Αλλά δεν έρχονται αρκετά γρήγορα». Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του κ. Σταθάκη ότι η Eldorado μάλλον δεν γνωρίζει πως να κάνει δουλειές στην Ευρώπη, ο κ. Μπερνς στάθηκε ξανά στις αποφάσεις του ΣτΕ και στις περιβαλλοντικές ενέργειες της εταιρείας.

Ο κ. Μπερνς σημείωσε πως η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας είναι υπέρ των επενδύσεων της εταιρείας και ότι όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο μια «ηχηρή μειοψηφία» τάσσεται κατά της επενδύσεις στις Σκουριές.

Υπογράμμισε ότι εφόσον δεν υπάρξει επίλυση των ζητημάτων μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου περίπου το 90% των 2.400 εργαζομένων που απασχολούνται είτε κατευθείαν στην Ελληνικός Χρυσός είτε σε συνεργαζόμενους εργολάβους θα απολυθεί.

O κ. Μπερνς δήλωσε πως δεν αποκλείεται η εταιρεία να κινηθεί νομικά και να ζητησει αποζημιώσεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria