Μητσοτάκης: Κοστολογημένα και δημοσιονομικά ουδέτερα τα μέτρα που προτείνω - OlaDeka

Μητσοτάκης: Κοστολογημένα και δημοσιονομικά ουδέτερα τα μέτρα που προτείνω

Μοχλό της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε τις ιδιωτικές επενδύσεις ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της  καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

«Η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ επενδύσεις τα επόμενα 6-7 χρόνια για να φτάσει στα επίπεδα της ΕΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει πως «μόνο έτσι θα μειωθεί η ανεργία».

«Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι προσηλωμένη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και δεν θα δεχθεί αποκλίσεις», σημείωσε.

«Έχω δεσμευθεί σε μείωση κατά 20% της φορολογίας στις επιχειρήσεις μέσα σε δύο μήνες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «έχω δεσμευτεί για ένα απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο».

«Δεν φοράω τη μία το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχωνο του διαδηλωτή», είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε ερώτηση του Reader.gr για το τι προτίθεται να πράξει, ώστε να επιστρέψουν στη χώρα οι νέοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι είναι θέμα ανάκτησης εμπιστοσύνης, ενώ δεσμεύθηκε πως θα επιχειρήσει να πείσει τους νέους πως η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει.

Δημοσιονομικά ουδέτερα τα μέτρα που έχω εξαγγείλει

«Επιμένω στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Εγώ δεν υπόσχομαι σκίσιμο των μνημονίων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «είναι κοστολογημένα από πέρυσι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για τη μείωση των φόρων των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ. Είναι δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα».

Η μείωση του αφορολόγητου δεν μπορεί να αλλάξει, πρόσθεσε, για να επισημάνει πως «δεν μπορώ να διαπραγματευτώ να αλλάξει αλλά μπορώ να διαπραγματευτώ να μπορεί να συνοδεύεται από εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή».

«Θέλω 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί», συμπλήρωσε.

Πρώτη έμφαση είναι οι αλλαγές και η ανάπτυξη. Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι μπορούμε να εκπλήξουμε θετικά, εξήγησε.

Δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο

«Δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο. Δεν θα κατακρεουργήσω στο δημόσιο», ανέφερε, στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Θέλω να συμπιέσω το κόστος λειτουργίας του δημοσίου. Θέλω ένα κράτος που θα κάνει λιγότερα πράγματα, τα οποία θα τα κάνει καλύτερα και με μικρότερο κόστος», διεμήνυσε.

Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση στις Σκουριές

Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση στις Σκουριές, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι τη συμβατότητα μίας επένδυσης με το περιβάλλον την κρίνει η δικαιοσύνη, και στο θέμα αυτό έχει αποφανθεί.

Είπε ότι η επένδυση έγινε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν 2.500 θέσεις εργασίας. «Κάποιοι θέλουν να εξασφαλίσουν εχέγγυα αριστεροσύνης απέναντι στις συνιστώσες τους», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Σταθάκης μετά τον θόρυβο που έγινε «έσπευσε να υπογράψει τις τρεις άδειες για την Ολυμπιάδα» και αναρωτήθηκε «γιατί αυτό δεν έγινε πιο νωρίς; έπρεπε να γίνουν όλα αυτά και να διασυρθεί η χώρα;». «Εμείς αν διαφωνούμε με μία επένδυση θα το πούμε ξεκάθαρα, αν συμφωνούμε θα φροντίσουμε να κινηθούμε γρήγορα. Στην πράξη η κυβέρνηση δημιουργεί προσκόμματα στις επενδύσεις ενώ διακηρύσσει το αντίθετο. Δεν με πείθει η επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού, δεν θέλει και δεν μπορεί», τόνισε.

Το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ

To τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης για να επισημάνει πως «το τέταρτο μνημόνιο φέρει τις υπογραφές των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου».

Ταυτόχρονα εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα 5,1 δισ. για 2019 και 2020, καθώς και για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019. Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2020.

«Εγώ θα πείσω τους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα και δεν έχει ταξικό πρόσημο. Η καλύτερη πολιτική σήμερα είναι να βρούμε δουλειές στους ανέργους», σημείωσε, σε άλλο σημείο της συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης.

Με κατηγόρησαν πως μιλάω για τέταρτο μνημόνιο. Αυτό που οι άλλοι ονομάζουν τέταρτο μνημόνιο εγώ το ονομάζω «ρήτρα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης», εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μόνο στα χαρτιά η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αμφισβήτησε την «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», που υπόσχεται ο πρωθυπουργός, και προσέθεσε ότι η χώρα θα είναι δεσμευμένη σε ένα αυστηρό πλαίσιο και μετά το 2018. «Η καθαρή έξοδος είναι μόνο στα χαρτιά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε ότι είναι καλό η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και σημείωσε ότι αυτό θα είχε γίνει αν δεν είχε μεσολαβήσει το πρώτο εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Η περιπέτεια αυτή μας στοίχισε 100 δισ. ευρώ και δύο μνημόνια».

Υποστηρίζουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ανέχεται τις συμβάσεις ελαστικής απασχόλησης, ενώ οι μισθοί των 360 ευρώ είναι δικό τους δημιούργημα.

Ναι στην απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις και προσέθεσε ότι κανείς επενδυτής δεν θα βάλει τα χρήματά του αν δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα κίνησης της επένδυσής του. «Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας για να προσφέρουμε υψηλή και ποιοτική ανάπτυξη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Καμία χώρα δεν θα άφηνε αναξιοποίητο τον ορυκτό της πλούτο στο όνομα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν τρόποι να προστατευθεί το περιβάλλον από αυτές τις δραστηριότητες. «Οι επενδύσεις αυτού του είδους είναι θετικές για την απασχόληση και για τα δημόσια έσοδα», κατέληξε.

Δεν μίλησα εγώ για κατώτατο μισθό

«Έχω συναντήσει εργαζομένους που σιγοψιθυρίζουν ότι πληρώνονται για 4ωρο, αλλά δουλεύουν για 8ωρο. Η βελτίωση των μισθών μπορεί να προκύψει μόνο από τη γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων. Δεν ήμουν εγώ που μίλησα για κατώτατο μισθό και ούτε θα το κάνω τώρα», ανέφερε σε άλλο μέρος της συνέντευξής του ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν έχω πρόβλημα με επιχειρηματίες που περιορίζονται στην επιχειρηματική τους δράση

«Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν επιχειρηματία όσο ο επιχειρηματίας περιορίζεται στην επιχειρηματική του δράση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την «αντιπαράθεσή» του με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Συνεχίζοντας είπε ότι «έχω πρόβλημα όταν ο επιχειρηματίας αγοράζει μέσα ενημέρωσης για να προστατεύσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα» και προσέθεσε: «Δεν ήμουν εγώ εκείνος που πολιτικοποίησε αυτή την αντιπαράθεση, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τον ΠΑΟΚ και με καμία άλλη ομάδα. Θέλουμε ένα ανταγωνιστικό και καθαρό πρωτάθλημα».

Διαρκές το αίτημα για πολιτική αλλαγή

«Όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή, τόσο καλύτερα για τη χώρα. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή θα είναι διαρκές. Και θα είναι εδώ μέχρι να γίνουν εκλογές», υποστήριξε, στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση όπως επιτάσσει ο ρόλος μας. Όμως ταυτόχρονα θα επιχειρήσουμε να πείσουμε τους Έλληνες ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος», συνέχισε.

Δεν θα κάνω πρόβλεψη για το χρόνο των εκλογών, αλλά θα επιμείνω ότι «όσο νωρίτερα γίνουν, τόσο καλύτερα για τη χώρα», επανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στην κυβέρνησή μου θα έχω και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη

Από την πρώτη στιγμή ακολουθώ πολιτική ανανέωσης της ΝΔ, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στο μητρώο στελεχών της ΝΔ. «Θα βλέπετε όλο και πιο πολλά νέα πρόσωπα. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Κάνω άνοιγμα στην κοινωνία, δεν πιστεύω στις διαχωριστικές γραμμές, θα δείτε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στην κυβέρνησή μου και πρόσωπα που θα σας εκπλήξουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας είπε ότι «υπάρχει τεράστια καχυποψία απέναντι στη πολιτική από άξιους ανθρώπους. Αντίθετα πολλές φορές εκείνοι που είναι πρόθυμοι δεν είναι πάντα οι πλέον κατάλληλοι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στα κόμματα με τα οποία θα ήθελα να συνεννοηθώ την επόμενη μέρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στα κόμματα με τα οποία θα ήθελα να συνεννοηθώ την επόμενη μέρα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατεί τις δυνάμεις του, πρόσθεσε  για να συμπληρώσει πως «δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα με ποιόν θα συνεργαστώ μετά τις εκλογές αφού δεν γνωρίζω το πολιτικό τοπίο που θα προκύψει». Η ΝΔ, συνέχισε «θα επιχειρήσει διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμη κι αν κερδίσει την αυτοδυναμία.

«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο που κινείται στα δεξιά της ΝΔ», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «τους ενώνει ο αχαλίνωτος λαϊκισμός και η αγάπη για την εξουσία».

Δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία στη ΝΔ

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία στη ΝΔ. «Είμαι ένας μετριοπαθής φιλελεύθερος πολιτικός. Το να παρουσιάζεται η ΝΔ ως ακροδεξιά παράταξη είναι τουλάχιστον αστείο. Πολύ περισσότερο από εκείνους που συνεργάστηκαν με την Χρυσή Αυγή για να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2015 και να οδηγηθούμε σε εκλογές», είπε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν εκφράζει ακραίες θέσεις  

Κληθείς να τοποθετηθεί για τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά «Ο κ. Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή, δεν εκφράζει ακραίες θέσεις».

Όπως πρόσθεσε «ο κ. Γεωργιάδης έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζεται, μπορεί να έχει πει και μία κουβέντα παραπάνω, σε όλους μπορεί να συμβεί, αλλά δεν θεωρώ ότι ο λόγος του είναι ακραίος και ότι δεν εντάσσεται στη ΝΔ».

Ναι στην αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές

Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές, θα προτείνει στην αναθεώρηση του Συντάγματος, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει πλειοψηφία ώστε να αποφευχθεί νέα αναμέτρηση με απλή αναλογική. «Ο εκλογικός νόμος θα ξαναλλάξει», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «δεν ξέρω αν θα έχουμε πλειοψηφία 200 εδρών, αλλά θα προτείνουμε ένα νέο και καινοτόμο εκλογικό σύστημα με στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής που όμως δεν θα είναι απλή αναλογική».

Να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων       

Πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να επιτραπούν μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Ωστόσο, επειδή αυτό θα πάρει χρόνο, δίνω έμφαση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Οι παρεμβάσεις μας θα είναι άμεσες. Οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου, θα καταργηθούν».

Είπε ακόμη ότι δεν χρειαζόμαστε κανένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Αλλάζει ο ρόλος της ΔΑΠ

Πρέπει να αλλάξει ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων, σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα δημόσια πανεπιστήμια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Αλλάζει ο ρόλος της ΔΑΠ, δεν θα συμμετέχει σε εκλογές για λίγους που δεν εκπροσωπούν τους πολλούς. Αυτά τα αφήνουμε πίσω μας. Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε κανένα πανεπιστήμιο», ανέφερε.

Η έμφασή μου θα δοθεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο μέχρι να αλλάξει ο νόμος και να επιτραπούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τόνισε.

Σαρωνικός: Ο Κουρουμπλής θα έπρεπει να παραιτηθεί

Ερωτηθείς για την οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί στον Σαρωνικό, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες. «Υπάρχει πολιτική ευθύνη. Ας την αναλάβει κάποιος».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη οικολογική καταστροφή, υπάρχουν ευθύνες και ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί», ανέφερε, στη συνέχεια.

Ενώ το ναυάγιο έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου, εξήγησε, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν βοήθεια από τον ΕΜΣΑ στις 13 Σεπτεμβρίου. Και μόνο γι’ αυτό θα έπρεπε να απομακρυνθεί ο αρμόδιος υπουργός. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήμασταν έτοιμοι και υπάρχει ευθύνη. Αυτά τα μπρος πίσω του κ. Κουρουμπλή παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι, δεν είναι σοβαρά, προσέθεσε.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ανάγκη να περιοριστεί άμεσα το μέγεθος της ζημιάς.

Οι αγρότες μας δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι

Οι αγρότες μας δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το σχέδιό του για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας, σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση.

«Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το κόστος παραγωγής, αλλά και πως θα βελτιώσουμε τις υποδομές», συνέχισε.

Κληθείς, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, να τοποθετηθεί επί του κανονιστικού πλαισίου για τα τυχερά παίγνια και δη για το εάν θα συνεχίσει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ το 2020, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «στο ζήτημα των τυχερών παιγνίων θέλουμε ένα πολύ αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να προστατεύεται ο παίκτης και κατ’ επέκταση το συμφέρον της κοινωνίας. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Θέλουμε να ανοίξουμε την αγορά και να περιορίσουμε τον παράνομο τζόγο».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria