Δημοσθένης Μωυσίδης (ΓΕΟΚ): “Η απαράδεκτη και εκβιαστική συμπεριφορά των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων μας άνοιξε τα μάτια…” - OlaDeka

Δημοσθένης Μωυσίδης (ΓΕΟΚ): “Η απαράδεκτη και εκβιαστική συμπεριφορά των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων μας άνοιξε τα μάτια…”

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελου Αποστόλου, στη Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ), ο πρόεδρός της κ. Δημοσθένης Μωυσίδης, σημείωσε ότι «Η απαράδεκτη και εκβιαστική συμπεριφορά των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων απέναντι στην παραγωγή μας άνοιξε τα μάτια να ψάξουμε άλλες αγορές για τη διάθεση των μήλων μας».
Σήμερα, από τους 15.000 τόνους μήλων που παράγονται στην Καστοριά, το 85% προωθείται σε αραβικές χώρες και εάν δεν υπήρχε ο πόλεμος στη Συρία θα μπορούσε να απορροφηθεί το σύνολο της παραγωγής των κηπευτικών προϊόντων. Η ΓΕΟΚ, που σήμερα λειτουργεί ως ομάδα παραγωγών, κατέχει την πρώτη θέση στις ελληνικές εξαγωγές σε ό,τι αφορά το μήλο, το οποίο θεωρείται ένα από τα ποιοτικότερα προϊόντα της αγροτικής παραγωγής.

Ο υπουργός κ. Αποστόλου τόνισε ότι θα μπει τέλος στις μεταχρονολογημένες επιταγές που ενώ οι παραγωγοί παραδίδουν προϊόντα νωπά πληρώνονται μετά από 12 ή 14 μήνες. «Οι μεγαλύτεροι πιστωτές των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων είναι σήμερα οι Έλληνες παραγωγοί γαλακτοκομικών και αγροτικών προϊόντων» επισήμανε. Όπως υπογράμμισε, «στις ρυθμίσεις που έχουμε ετοιμάσει θα προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα, ποινικές ρήτρες ακόμη και διαγραφή από το μητρώο εκείνων που δεν θα καταβάλουν τα χρήματα στο χρονικό περιθώριο των 60 ημερών και θα συνεχίσουν να πληρώνουν με μακροχρόνιες επιταγές του Έλληνες παραγωγούς». Επίσης, κάλεσε τους καλλιεργητές να συνενωθούν σε ομάδες ή σε επιχειρηματικά σχήματα και να υποστηρίξουν την προσπάθεια για την οποία αναμένονται αντιδράσεις από γνωστούς κύκλους.

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria