Paulo Coelho : Η αγάπη δεν είναι συνήθεια, καθήκον ή χρέος. Η αγάπη είναι: αγάπα και μη ρωτάς πολλά. Μονάχα αγάπα. - OlaDeka

Paulo Coelho : Η αγάπη δεν είναι συνήθεια, καθήκον ή χρέος. Η αγάπη είναι: αγάπα και μη ρωτάς πολλά. Μονάχα αγάπα.

22 αποφθέγματα του αγαπημένου συγγραφέα για την Αγάπη. Γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου του 1947.

O Paulo Coelho είναι αναμφίβολα ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας. Όλα τα μυθιστορήματά του – ιδίως ο ”Αλχημιστής”, “Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει” και “’Εντεκα λεπτά”, έχουν γίνει παγκόσμια best seller. Η φιλοσοφία του, οι ιδέες και τα θέματα που καλύπτουν τα έργα του, αγγίζουν τις επιθυμίες εκατομμυρίων αναγνωστών.

  Εκείνος μίλησε με λόγια καρδιάς για την αγάπη

Γι’αυτήν την αρετή, γι’αυτό το υπέροχο συναίσθημα έντονης στοργής και αφοσίωσης που σε κάνει να πιστεύεις πως όλος ο κόσμος σου ανήκει!

Συγκέντρωσα μερικά αποφθέγματά του και σας τα παραθέτω… Και… ας μην ξεχνάμε πως “η αγάπη δεν είναι συνήθεια, καθήκον ή χρέος. Η αγάπη είναι, αγάπα και μη ρωτάς πολλά, μονάχα αγάπα.”

“Η αγάπη ποτέ δεν εμποδίζει έναν άνθρωπο ν’ακολουθήσει τον Προσωπικό Μύθο του. Όταν κρύβει κάτι τέτοιο, τότε δεν πρόκειται για την αληθινή Αγάπη, εκείνη που μιλά τη Γλώσσα του κόσμου.”

Ο Αλχημιστής

“Όλοι ξέρουν να αγαπούν, αφού γεννήθηκαν με αυτό το χάρισμα. Μερικοί το κάνουν καλά απ’τη φύση τους, αλλά η πλειονότητα πρέπει να το μάθει από την αρχή, να ξαναθυμηθεί το πώς αγαπάμε, και όλοι – χωρίς εξαίρεση- πρέπει να ρίξουν στην πυρά τα συναισθήματα του παρελθόντος τους, να ξαναζήσουν κάποιες χαρές και πόνους, να πέσουν και να ξανασηκωθούν, μέχρι να καταφέρουν να βρουν το νήμα που υπάρχει πίσω από κάθε νέα συνάντηση. Ναι, νήμα υπάρχει.” ‘

Εντεκα λεπτά

“Ρισκάροντας να αποτύχεις, να απογοητευτείς, να αποθαρρυνθείς, χωρίς όμως ποτέ να πάψεις να αναζητάς την αγάπη. Όποιος δεν παραιτηθεί από την αναζήτηση, θα νικήσει.” Μπρίντα

“Η αγάπη δεν είναι συνήθεια, καθήκον ή χρέος. Η αγάπη είναι. Αγάπα και μη ρωτάς πολλά. Μονάχα αγάπα.”

Η μάγισσα του Πορτομπέλο

“Η αγάπη δε θέτει πολλά ερωτήματα, γιατί αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, αρχίζουμε και να φοβόμαστε. Είναι ένας ανεξήγητος φόβος. Γι’ αυτό δεν κάνουμε ερωτήσεις, αλλά ενεργούμε. Ρισκάρουμε.”

Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα κι έκλαψα

“Σ’αγαπώ, επειδή είδα ένα όνειρο, συνάντησα ένα βασιλιά, πούλησα κρύσταλλα, διέσχισα την έρημο, οι φυλές κήρυξαν πόλεμο και βρέθηκα κοντά σ’ένα πηγάδι για να μάθω πού έμενε ένας αλχημιστής. Σ’αγαπώ γιατί όλο το σύμπαν συνωμότησε για να βρεθώ κοντά σου.”

Ο αλχημιστής

“Θα μιλήσω για αγάπη. Αυτός ήταν πάντα ο σκοπός της ζωής μου : να αφήσω την αγάπη να εκδηλωθεί μέσα μου χωρίς φραγμούς, να γεμίσει τα λευκά κενά μου, να με κάνει να χορέψω, να χαμογελάσω, να δώσω νόημα στη ζωή μου, να προστατεύσω το γιο μου, να έρθω σε επαφή με τον ουρανό, με άντρες και γυναίκες, με όλους όσοι βρέθηκαν στο δρόμο μου.”

  Η μάγισσα του Πορτομπέλο

“Η αγάπη είναι πάντα καινούρια. Δεν έχει σημασία αν αγαπάς μία, δύο, τρεις, δέκα φορές στη ζωή σου – βρίσκεσαι πάντα μπροστά σε μια άγνωστη κατάσταση. Η αγάπη μπορεί να μας οδηγήσει στην κόλαση ή στον παράδεισο, αλλά πάντα μας οδηγεί κάπου. Πρέπει να τη δεχόμαστε, γιατί τρέφεται από την ύπαρξή μας.”

Στις όχθες το ποταμού Πιέδρα κάθισα κι έκλαψα

“Πολλοί άνθρωποι δεν τολμούν να αγαπήσουν, επειδή διακυβεύουν πολλά πράγματα, πολύ μέλλον και παρελθόν.”

Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει

“Μια μέρα, η αγάπη θα γίνεται αποδεκτή από όλες τις καρδιές και η τρομερότερη ανθρώπινη εμπειρία, η μοναξιά, που είναι χειρότερη από την πείνα, θα εξοριστεί από προσώπου Γης.”

Οι Βαλκυρίες

“Η αγάπη δεν είναι ούτε μικρή ούτε μεγάλη, είναι μονάχα αγάπη. Δεν μπορείς να μετρήσεις ένα συναίσθημα όπως μετράς ένα δρόμο. Αν το κάνεις αυτό, θα αρχίσεις να το συγκρίνεις με αυτά που σου έχουν διηγηθεί ή με εκείνο που περιμένεις να βρεις. Έτσι, το μόνο που θα κάνεις θα είναι να ακούς μια ιστορία αντί να ακολουθείς το δικό σου δρόμο.”

Άρθρα- Σημειώσεις σε αεροδρόμια

“Η πνευματική εμπειρία είναι πάνω απ’όλα ένα πρακτικό πείραμα αγάπης. Και στην αγάπη δεν υπάρχουν κανόνες. Μπορούμε να προσπαθήσουμε ν’ακολουθήσουμε τα εγχειρίδια, να ελέγξουμε την καρδιά μας, να έχουμε μια στρατηγική συμπεριφοράς, όλα αυτά ωστόσο είναι ανοησίες. Η καρδιά αποφασίζει και ό,τι αποφασίζει είναι νόμος.”

Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα κι έκλαψα

“Είναι σημαντικό να αποδεσμευόμαστε από κάποια πράγματα. Να τα αφήνουμε. Να λυτρωνόμαστε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κανείς δεν παίζει με σημαδεμένη τράπουλα, μερικές φορές κερδίζουμε και μερικές χάνουμε. Μην ελπίζετε να σας δώσουν κάτι πίσω, να αναγνωρίσουν τις προσπάθειές σας, να ανακαλύψουν τη μεγαλοφυία σας, να κατανοήσουν την αγάπη σας.” Ζαχίρ

“Η μαγική στιγμή είναι η στιγμή που ένα “ναι” ή ένα “όχι” μπορεί ν’αλλάξει όλη μας την ύπαρξη.”

Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα κι έκλαψα

“’Επρεπε να τη χάσω για να καταλάβω ότι η γεύση των πραγμάτων που ξαναβρίσκουμε είναι το πιο γλυκό μέλι.”

Ζαχίρ

“Ο έρωτας δεν έφερνε ποτέ την ευτυχία. Το αντίθετο μάλιστα, είναι πάντα πηγή ανησυχίας, πεδίο μάχης, νύχτες αγρυπνίας στις οποίες αναρωτιόμαστε αν κάνουμε το σωστό. Ο πραγματικός έρωτας είναι έκσταση και συνάμα αγωνία.”

Η μάγισσα του Πορτομπέλο

“Δεν υπάρχει ήρεμη αγάπη. Όποιος αγαπά είναι χαμένος. Δε θα μπορεί να θυμηθεί ούτε μια στιγμή που η αγάπη να του έχει φέρει γαλήνη. Θα νιώθει συνέχεια αγωνία, έκσταση, έντονη χαρά και βαθιά θλίψη.”

Βαλκυρίες

“Oι ερωτευμένοι επηρεάζουν το χώρο γύρω τους.”

Η μάγισσα του Πορτομπέλο

“Μερικές φορές, προσπαθούμε να σκλαβώσουμε όλα όσα αγαπάμε, λες και ο εγωισμός είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τον κόσμο μας σε ισορροπία.”

`Αρθρα – Στα βάθη της καρδιάς

“Αν γνωρίζεις την αγάπη, γνωρίζεις επίσης την Ψυχή του Κόσμου που αποτελείται από αγάπη.” Ο αλχημιστής

  “Όποιος ερωτεύεται χωρίς να λάβει υπόψη το κοινό καλό, θα αγωνιά συνεχώς μη βλάψει τους συντρόφους του, μην εκνευρίσει τον καινούριο του έρωτα, μη χάσει όλα όσα έχει χτίσει.”

Η μάγισσα του Πορτομπέλο

“Ρωτούσε τί ήταν η “συνάντηση”, κι εκείνος απαντούσε συνέχεια το ίδιο: ένας τρόπος να ξαναβρούμε την αγάπη.” Ζαχίρ

Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria