Το μεγάλο «ευχαριστώ» Τσίπρα για τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών - OlaDeka

Το μεγάλο «ευχαριστώ» Τσίπρα για τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών

VIDEO

Την ευγνωμοσύνη του προς τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος που έδωσαν και δίνουν τη μάχη για να ελεγχθεί η μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, μέσω ασυρμάτου στο πεδίο των πυρκαγιών.

«Θέλω να εκφράσω προς όλες τις δυνάμεις την αμέριστη ευγνωμοσύνη της ελληνικής πολιτείας και του ελληνικού λαού για τη σκληρή προσπάθεια» είπε ο πρωθυπουργός.

«Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς βρίσκεται εδώ για τέσσερα μερόνυχτα αλλά καταφέρατε να περιορίσετε μια μεγάλη φωτιά», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Ευτυχώς δεν έχουμε θύματα. Σας ευχαριστούμε θερμά για ότι κάνετε» είπε ο πρωθυπουργός προς τους πυροσβέστες που έδωσαν τη μάχη για να ελέγξουν την πυρκαγιά και που παραμένουν σε απόλυτη εγρήγορση, για να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες αναζωπυρώσεις.

Από το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλο επίτευγμα», ζητώντας, από την άλλη, εγρήγορση.

Έκανε επιπλέον ειδική αναφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων («πήρατε τα παιδιά στα χέρια», είπε χαρακτηριστικά), ενώ αναφέρθηκε επίσης και στη δύσκολη μορφολογία του εδάφους αφενός, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αφετέρου: είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΕΜΥ δίνει τοπική πρόγνωση 4-5 Μποφόρ, οι άνεμοι έπνεαν πολύ πιο ισχυροί στις πληγείσες περιοχές, λόγω του μικροκλίματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε εγρήγορση και για το υπόλοιπο του Αυγούστου, λόγω των μελτεμιών.

Η πυρκαγιά του 2009 κατέκαψε 10πλάσια έκταση

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την κατάσταση από ψηλά, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως είναι «απόλυτα ελεγχόμενη», εκτιμώντας σε 15.000 στρέμματα την έκταση που κάηκε. Και θύμισε ότι η μεγάλη πυρκαγιά, στον ίδιο τόπο, του 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε ως το Γραμματικό, κατέκαψε 150.000 στρέμματα, ήταν δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερη. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες σήμερα, «αποφύγαμε τα χειρότερα», σημείωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας για άλλη μια φορά, «ένα μεγάλο ευχαριστώ» και εκφράζοντας τη «βαθιά ευγνωμοσύνη του».

Στο διάλογο με τους αρμόδιους, ο διοικητής της Πυροσβεστικής συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι απαιτείται δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.

Ενώ πολύ χαρακτηριστικά και όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου: χθες από το ίδιο σημείο, στην Αγία Κυριακή, έβλεπε τους καπνούς -τους παρομοίασε με το «μανιτάρι» της Χιροσίμα-, χωρίς να μπορεί να κρύψει το φόβο του, εκείνη τη στιγμή, για επέκταση της φωτιάς στην Πάρνηθα, ακόμη και για ανθρώπινες απώλειες. Όμως, «όλο το παιχνίδι κρίθηκε χθες το βράδυ», όταν οι πυροσβέστες ρίχτηκαν στις εστίες ανάφλεξης ακόμη και με 300 μέτρα σωλήνα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με πυροσβέστες, στελέχη της ΕΜΑΚ και εθελοντές.

Ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή Υπουργών, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως μέχρι στιγμής φέτος το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές στη χώρα δεν ξεπερνούν τα 100.000 στρέμματα, νούμερο το οποίο είναι το μικρότερο τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό επιτεύχθηκε από τις άμεσες αντιδράσεις της ΠΥ που κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να σβήσουν τις πυρκαγιές σε αρχικό στάδιο.

Σε αυτό επίσης βοήθησε και η χρήση των μικρών αεροσκαφών Πετζετέλ, τα οποία έγιναν λειτουργικά επί σημερινής διακυβέρνησης, καθώς στο παρελθόν ήταν επί της ουσίας παροπλισμένα.

Ως εκ τούτου οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τείνουν να επιβεβαιώσουν πως μέχρι στιγμής πρόκειται για μία χρονιά καλύτερη από κάθε άλλη την τελευταία 15ετία στο μέτωπο των πυρκαγιών, καθώς και ότι η εικόνα καταστροφολογίας από τη ΝΔ και τα μιντιακά συμφέροντα που συστοιχίζονται πίσω της δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση στην πραγματικότητα.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria