Τα «κεφάλια μέσα» βάζει ο Τσίπρας – Πυρετός στο Μαξίμου για ΔΕΘ και Μακρόν - OlaDeka

Τα «κεφάλια μέσα» βάζει ο Τσίπρας – Πυρετός στο Μαξίμου για ΔΕΘ και Μακρόν

Με τη θερινή ραστώνη να ξεκινά και να τελειώνει μέσα σε λίγες μέρες που μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει από σήμερα σύνθημα ανασύνταξης δυνάμεων ενόψει της δύσκολης συνέχειας και του εξαιρετικά φορτωμένου προγράμματος του Σεπτεμβρίου.

Από το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο γραφείο του και έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του, προκειμένου να προετοιμαστούν όλες οι λεπτομέρειες για τον κυβερνητικό σχεδιασμό το ερχόμενο «καυτό» φθινόπωρο, το οποίο θα κρίνει εν πολλοίς και την επιτυχή συνέχεια του στόχου για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και την επισφράγιση της αναπτυξιακής στροφής της ελληνικής οικονομίας.

Επί της ουσίας, ο στόχος της κυβέρνησης για την οικονομική και πολιτική «σεζόν» που ξεκινά σε 10 ημέρες και ολοκληρώνεται του χρόνου τέτοιες μέρες είναι διπλός: το Μαξίμου επιθυμεί αφενός να θέσει σε τροχιά την πορεία εξόδου της χώρας από την επιτροπεία, αφετέρου να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την δημοσκοπική και πολιτική ανάκαμψη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό εξαιρετικά σημαντικά κρίνονται τρία ορόσημα για το Μέγαρο Μαξίμου. Η αναβαθμισμένη από τους ίδιους τους Γάλλους άφιξη του Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει απόβαση στην Ελλάδα με ολόκληρη… κουστωδία επιχειρηματιών για επενδύσεις, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το σύνθημα για τη νέα σελίδα και τη στροφή στη δίκαιη ανάπτυξη, όπως έχει ήδη αποκρυσταλλωθεί και στα περιφερειακά συνέδρια και τέλος η περίφημη τρίτη αξιολόγηση.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν πως ουδείς έχει διάθεση αναβλητικότητας για να κλείσει και αυτή η διαπραγμάτευση, παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη νωπό το βαρύ πολιτικό κόστος που πλήρωσε η κυβέρνηση από τη δεύτερη αξιολόγηση. Ο λόγος που κανείς δεν θέλει νέες αναβολές, είναι ότι άπαντες συνομολογούν πως δεν πρέπει να χαθεί το θετικό μομέντουμ της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως επιβεβαιώνεται πλέον κάθε εβδομάδα, με τελευταίο δείγμα την αναβάθμιση της οικονομίας από ακόμα έναν οίκο αξιολόγησης.

Πέραν αυτών, οι συσκέψεις αυτής της εβδομάδας προφανώς θα αφορούν δύο ακόμη θέματα: τη δέσμη ανακοινώσεων που θα γίνουν το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Η Αθήνα δεν χρειάζεται την επιβεβαίωση του δόγματος «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία» μόνο για τις σημαντικές επενδύσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν, αλλά και την επιχείρηση εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο χωρίς την προληπτική πιστωτική γραμμή. Ταυτοχρόνως, η στήριξη της Γαλλίας θεωρείται εξαιρετικά πολύτιμη και σε ό,τι αφορά την συζήτηση για το ελληνικό χρέος, η οποία θα εκκινήσει εκ νέου το φθινόπωρο.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ήδη όλα τα συναρμόδια παραγωγικά υπουργεία έχουν όλα στείλει τα σημειώματα που είχε ζητήσει το Μέγαρο Μαξίμου με όλες τις ανά τομέα πρωτοβουλίες με «κοινωνικό πρόσωπο» που θα μπορούσε να ανακοινώσει από τα Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο ο πρωθυπουργός αλλά και τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα ενισχύσουν έτι περαιτέρω την αναπτυξιακή στροφή της ελληνικής οικονομίας.

Το βασικό λοιπόν που τίθεται επί τάπητος τις ημέρες αυτές στο Μαξίμου και τις πυρετώδεις συσκέ3ψεις που ξεκινούν, είναι η σύνθεση του παζλ ώστε να επιβεβαιωθεί τόσο σε επίπεδο εξαγγελιών όσο και στην πράξη, η βασική δέσμευση πως τα δύσκολα είναι πίσω και τα καλύτερα έρχονται με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και ενόψει των εκλογών του 2019. Τόσο για τη μεγάλη κοινωνική πλειψηφία όσο και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ…

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria