Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη για την Καστοριά: το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δημοτικού Συμβουλίου - OlaDeka

Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη για την Καστοριά: το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δημοτικού Συμβουλίου

Χθες Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017 παρουσιάστηκε, συζητήθηκε και εγκρίθηκε προς υποβολή στη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας από το Δημοτικό Συμβούλιο το Επιχειρησιακό Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΕΣΣΒΑΑ) για την πόλη της Καστοριάς.

Ο Δήμαρχος Καστοριάς κος Ανέστης Αγγελής αναφέρθηκε στην συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από τη δημοτική αρχή για την ανάδειξη της πόλης της Καστοριάς μέσα από την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, με κορωνίδα το ΕΣΣΒΑΑ, από το οποίο αναμένεται η χρηματοδότηση δράσεων με συνολικό προϋπολογισμό 15.000.000,00€, ως μοχλού της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Στη συνέχεια το σχέδιο εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κος Χρήστος Δαμιανού o οποίος αφού ευχαρίστησε δημόσια όλους όσους συνέβαλλαν στη σύνταξη του ΕΣΣΒΑΑ, αναφέρθηκε στους τρεις άξονες προτεραιότητας του σχεδίου

Άξονας 1. Ανάδειξη, Αξιοποίηση και Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος, Πολιτιστικού Αποθέματος,

Άξονας 2. Ενίσχυση της Κοινωνικής και Οικονομικής Συνοχής – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση,

Άξονας 3. Βελτίωση Αστικής Λειτουργικότητας – Ορθολογική Χρήση Φυσικών Πόρων.

Στη συνέχεια έγινε η αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου από την ειδική συνεργάτη του Δημάρχου σε θέματα προγραμματισμού Δρ. Χριστίνα Ευαγγέλου και τον τεχνικό σύμβουλο του σχεδίου κ. Γιάννη Αποστολίδη.

1

Η εκπόνηση του Επιχειρησιακού Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την Καστοριά βασίστηκε σε μια συμμετοχική – διαλογική διαδικασία σχεδιασμού, και διαμορφώθηκε μια στρατηγική με όραμα την «Καστοριά, ευρωπαϊκή πόλη να ζεις και να επισκεφτείς». Όπου στο μεν «να ζεις» εμπεριέχεται το «να δημιουργείς» και «να επιχειρείς», στο δε «να επισκεφτείς» περιέχεται το τρίπτυχο «να μείνεις» (φιλοξενία), «να κάνεις-δεις πράγματα» (περιβάλλον – πολιτισμός) και «να πάρεις πράγματα» (προώθηση τοπικών προϊόντων).

2

Το προτεινόμενο σχέδιο αν και χωροθετείται σε συγκεκριμένη περιοχή παρέμβασης, συμβάλει σε συνέργεια με τις λοιπές ολοκληρωμένες δράσεις βελτίωσης του περιβάλλοντος, της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης στην Βιώσιμη Ανάπτυξη, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

 

3

Ο Δήμος Καστοριάς θα επιδιώξει μέσω του ΕΣΣΒΑΑ την ανασυγκρότηση της περιοχής αυτής με δράσεις που θα συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην βελτίωση των όρων της τοπικής αγοράς εργασίας, στην κοινωνική αναζωογόνηση και στην απάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, στην περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση, στην δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και στην πολεοδομική οργάνωση της Καστοριάς.

Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις που προβλέπει το σχέδιο είναι:
Άξονας 1, Ανάδειξη, Αξιοποίηση και Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος, Πολιτιστικού Αποθέματος.

pinakas1

Άξονας 2. Ενίσχυση της Κοινωνικής και Οικονομικής Συνοχής – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση,

pinakas2

pinakas3-696x603 pinakas4

 

Άξονας 1. Ανάδειξη, Αξιοποίηση και Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος, Πολιτιστικού Αποθέματος,

Άξονας 3. Βελτίωση Αστικής Λειτουργικότητας – Ορθολογική Χρήση Φυσικών Πόρων.

pinakas5 pinakas6-696x444

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria