G20: Η Σύνοδος των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων - OlaDeka

G20: Η Σύνοδος των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων

Μια από τις πιο συγκρουσιακές από την ίδρυση του φόρουμ το 2008, αναμένεται να είναι η Σύνοδος της G20 που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Αμβούργο, με πολλές εστίες αντιπαράθεσης μεταξύ των συμμετεχόντων να παραμένουν ανοιχτές.

Διμερείς εντάσεις

Η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και του Κινέζου ομόλογού του Σι Τζίνπινγκ αναμένεται να είναι δύσκολη μετά την εκτόξευση χθες Τρίτη του πρώτου διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Το Πεκίνο, σύμμαχος της Πιονγιάνγκ, κατήγγειλε τη Δευτέρα την εμφάνιση «αρνητικών παραγόντων» στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, μετά τον διάπλου ενός αμερικανικού πολεμικού πλοίου από τη Θάλασσα της Κίνας.

Στο Αμβούργο θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, που δοκιμάζονται από την κρίση στην Ουκρανία, τον πόλεμο στη Συρία και τις κατηγορίες περί ρωσικής παρέμβασης στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Τέλος οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας δεν έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Κλιματική αλλαγή

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει εκφράσει την απαισιοδοξία της σχετικά με την πιθανότητα οι ηγέτες της G20 να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για το θέμα αυτό, κυρίως μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Παγκόσμιο εμπόριο

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό, αποδεχόμενη τελικά μια φράση για τη δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο κατά τη Σύνοδο της G7 στην Ταρομίνα της Ιταλίας.

Ωστόσο, στη διάρκεια μιας συνόδου του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στο Παρίσι οι ΗΠΑ είχαν εμφανιστεί λιγότερο συμφιλιωτικές, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει σταματήσει να επικρίνει το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είναι υπερβολικό.

Διαδηλώσεις

Οι διοργανωτές αναμένουν πάνω από 100.000 διαδηλωτές και φοβούνται ότι θα σημειωθούν συγκρούσεις εξαιτίας κυρίως της παρουσίας 7.000 με 8.000 ακροαριστερών. Περίπου 20.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο Αμβούργο για την ασφάλεια της Συνόδου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria