«Σκωτσέζικο ντους» για την Ελλάδα από την Standard and Poor’s - OlaDeka

«Σκωτσέζικο ντους» για την Ελλάδα από την Standard and Poor’s

«Σκωτσέζικο ντους» επεφύλασσε για την Ελλάδα το απόγευμα της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s.

Ο οίκος αποφάσισε να αναβαθμίσει το outlook της ελληνικής οικονομίας, όχι όμως και την αξιολόγησή της.

Πιο συγκεκριμένα, ο S&P ανακοίνωσε πως διατηρεί αμετάβλητη στο Β- τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας σε θετικό, από σταθερό προηγουμένως.

Η αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας είναι δεδομένο ότι συνιστά μια θετική εξέλιξη, ωστόσο εκείνο που επιθυμούσε η Αθήνα ήταν η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, την ώρα που η κυβέρνηση «δοκιμάζει» τις ορέξεις των επενδυτών με στόχο την έξοδο στις αγορές, την πρώτη μετά το 2014.

Η Αθήνα χρειάζεται μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, προκειμένου να επιβεβαιώσει – με τον πιο ηχηρό δυνατό τρόπο – πως η επιστροφή στην ομαλότητα δεν είναι τόσο μακριά όσο αποφαίνονται οι επικριτές των προσπαθειών του Μαξίμου.

Σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει τους πάντες – εντός και εκτός συνόρων – πως είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και ορατή η αλλαγή σελίδας για τη χώρα, με απώτερο στόχο την έξοδο από το πρόγραμμα, τα μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης – στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε – η απόφασή του να αναβαθμίσει σε θετικό το outlook αντανακλά το γεγονός πως σε ορίζοντα 12 μηνών, οι πιθανότητες για αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ανέρχονται στο 33%.

Ο S&P υπογραμμίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις και μια πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ – και το κόστος εξυπηρέτησής του – ως το 2020.

Σύμφωνα πάντα με τον οίκο, το Eurogroup, στην ανακοίνωση της 15ης Ιουνίου του 2015, έχει συμφωνήσει να διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας με εκταμιεύσεις δόσεων πάνω από το ποσό που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση του χρέους και την πληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών.

«Κατά τη γνώμη μας, η στήριξη αυτή αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει επιτυχημένα η Ελλάδα φέτος στις αγορές» τονίζει ο οίκος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria