Κως:Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο - OlaDeka

Κως:Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Δυο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου – Στα 6,6 Ρίχτερ αναθεωρήθηκε το μέγεθος του σεισμού

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές είναι ο απολογισμός του  φονικού σεισμού που σημειώθηκε στην Κω τα ξημερώματα της Παρασκευής, με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ της Κω και της Αλικαρνασσού. Εν τω μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το μέγεθος του σεισμού αναθεωρήθηκε στα 6,6 Ρίχτερ από 6,4 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση τοίχου ενώ αρκετοί από τους τραυματίες προέρχονται από την πτώση οροφής σε μπαρ. Ο ένας νεκρός είναι ηλικίας 39 ετών τουρκικής καταγωγής ενώ ο δεύτερος ένας 27χρονος Σουηδός.

Ακόμη έξι άνθρωποι -τουρίστες -επίσης- τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας ακρωτηριάστηκε και στα δύο του πόδια. Οι τρεις πιο σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρονται με αεροπλάνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και οι άλλοι στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες συνολικά 90 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, στα 75 παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Στο μπαρ της Παλιάς Πόλης του νησιού (φωτο παρακάτω) βρίσκονταν την ώρα του φονικού σεισμού οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους αλλά και οι άλλοι πέντε οι οποίοι τραυματίστηκαν. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το μπαρ κατέπεσε με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τους τουρίστες.

 

 

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε κι ένα μικρό «τσουνάμι» -περίπου 70 εκατοστών σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη- που είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του νησιού, το οποίο πλέον δεν είναι λειτουργικό.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται. Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η πρώτη σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών, έλαβε χώρα στη 1:31 με το επίκεντρο να είναι υποθαλάσσιο και να εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα από το τουρκικό λιμάνι του Μπόντρουμ και σε μικρή απόσταση από την Κω.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο πάντως η ισχυρή δόνηση ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεύτερη δόνηση ακολούθησε επτά λεπτά αργότερα με το επίκεντρο να εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Λέσβου και σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές των Λειψών. Από τις μία και μισή τα ξημέρωματα όπου η Κως έχει συγκλονιστεί από τον φονικό Εγκέλαδο έχουν ακολουθήσει άλλες πέντε μικρότερες σεισμικές δονήσεις στην ίδια περιοχή από 3,1 έως 4,6 Ρίχτερ.

Το αεροδρόμιο της Κω θα λειτουργήσει κανονικά εντός των επόμενων ωρών, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε το νησί, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός που μαζί με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη βρίσκονται ήδη στην Κω.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, αυτή τη στιγμή το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι καθώς μέχρι να ελεγχθεί, καθίσταται προσωρινά ανενεργό.

 

Από τις σοβαρές ζημιές που υπέστη το λιμάνι της Κω δεν μπόρεσε να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο. Ενώ όπως αναφέρουν κάτοικοι του νησιού η θάλασσα «φούσκωσε» και πλημμύρισε την προκυμαία του νησιού.

Τι λένε οι σεισμολόγοι 

Την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι προσπαθούν να είναι καθησυχαστικοί ωστόσο εφιστούν την προσοχή των κατοίκων του νησιού και προειδοποιούν για άλλους επίσης μεγάλους μετασεισμούς -ακόμη και πάνω από 6 Ρίχτερ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κώστα Παπαζάχου στον ΣΚΑΙ ο οποίος ναι μεν είπε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τα καινούργια κτίρια ωστόσο τόνισε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση της κατάστασης. «Προσοχή, δεν πλησιάζουμε και δεν κατοικούμε κτίρια που έχουν ζημιές» είπε ο καθηγητής σεισμολογίας εξηγώντας πως ο φονικός σεισμός προέρχεται από γνωστό ρήγμα το οποίο ξεκινά από την Ανατολή (Τουρκία) και κατευθύνεται προς τη Δύση. Ο ίδιος μάλιστα φαίνεται να διαφωνεί με τον σεισμολόγο Ευθύμη Λέκκα, αφού όπως είπε ο σεισμός δεν ήταν 6,5 αλλά 6,7 Ρίχτερ.

Από την πλευρά του ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κώ. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις. Όσο για το αεροδρόμιο, «έπειτα από γρήγορο έλεγχο θα λειτουργήσει». Μάλιστα έσπευσε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας πως δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας.

«Ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Λέσβου… Η μετασεισμική ακολουθία εδώ είναι απολύτως φυσιολογική. Εκτιμώ ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης. Ο κ. Τσελέντης επέστησε προσοχή στο τσουνάμι που σημειώθηκε, ύψους 60 εκατοστών.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κω

Στο μεταξύ έφθασαν στο νησί με C-130 ο υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Στο νησί αναμένεται επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών.

Στο νησί μεταβαίνει εσπευσμένα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Στην Κω θα μεταβεί Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ για να μεταφέρει τραυματίες στη Ρόδο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε βίντεο από την Αλικαρνασσό:

 

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria