Σεισμός Κως: 6,4 Ρίχτερ και 2 νεκροί και πολλοί τραυματίες - OlaDeka

Σεισμός Κως: 6,4 Ρίχτερ και 2 νεκροί και πολλοί τραυματίες

Δεύτερος σεισμός 5,3 στο Φαρμακονήσι

Σεισμός Κως: Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την Κω στη 1.31 π.μ., σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ενώ υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, επίσης στην Κω, απεγκλωβίστηκαν τρεις τραυματίες από νυχτερινό μαγαζί, τμήμα της οροφής του οποίο κατέρρευσε.

Σεισμικές δονήσεις μεγέθους 6,4 και 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν στη 01.31 και στη 01.38 την Παρασκευή στα Δωδεκάνησα, κοντά στα τουρκικά παράλια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο περίπου 33 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω, ανοιχτά του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός), με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για δόνηση 6,3 Ρίχτερ.

Η δόνηση ταρακούνησε τη Ρόδο, την Κω και άλλα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, καθώς και τα τουρκικά παράλια, ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο, προκλήθηκαν θαλάσσια ρεύματα και πιθανώς μικρό τσουνάμι.

Σε ό,τι αφορά τη δόνηση των 5,1 Ρίχτερ, το επίκεντρό της εντοπίζεται 27 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάτμου, ανάμεσα στους Λειψούς και το Φαρμακονήσι, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για δόνηση 5,3 Ρίχτερ.

Τους δύο σεισμούς ακολούθησε δόνηση 4,6 Ρίχτερ 41 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καλύμνου, κοντά στο Φαρμακονήσι, στη 01.44, καθώς και δόνηση 4,4 Ρίχτερ 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω, στη 01.52.

Mε αεροσκάφος C-130 έφθασαν τα ξημερώματα στην Κω ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Στο νησί αναμένεται επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών.

Στην Κω μεταβαίνει εσπευσμένα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Σοβαρές ζημιές, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.

Κανονικά θα λειτουργήσει το αεροδρόμιο της Κω, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός που έχει μεταβεί στο νησί μαζί με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, αυτή τη στιγμή το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι, το οποίο καθίσταται προσωρινά ανενεργό.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι κάποιοι επιβάτες που αποβιβάστηκαν στη Νίσυρο και στην Κάλυμνο από τη μη προσέγγιση πλοίου στο νησί θα μεταφερθούν με πλοίο ανοιχτού τύπου στην Κω στο Μαστηχάρι και στην Καρδάμαινα.

Αισθητός και στα τουρκικά παράλια ο σεισμός

Ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμαχας Ρίχτερ έγινε αισθητός και στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας.

Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, Εσενγκιούλ Τσιβελέκ, είπε ότι έχουν αναφερθεί προς το παρόν μικροί τραυματισμοί.

Ο δήμαρχος της Μούγκλας είπε ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές, ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού Μεχμέτ Κοτσαντόν έκανε λόγο για μικρές ρωγμές σε παλιά κτήρια.

Δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις του Άκη Τσελέντη:

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria