Μείωση της παραγωγής μήλων στην Ελλάδα – Σχεδόν ολική καταστροφή στην Καστοριά - OlaDeka

Μείωση της παραγωγής μήλων στην Ελλάδα – Σχεδόν ολική καταστροφή στην Καστοριά

Πανευρωπαϊκή πτώση στα μήλα – Οι καιρικές συνθήκες αναµένεται να επηρεάσουν και την ελληνική παραγωγή

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή μήλων στην Ελλάδα, όπως και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, κυρίως την εποχή της ανθοφορίας. Σε διεθνές επίπεδο, η παραγωγή θα σημειώσει μικρή πτώση λόγω των καταστροφών σε Ευρώπη και Νότια Αφρική, ωστόσο η Χιλή, που πήγε πολύ καλά, και οι νέες φυτεύσεις στην Κίνα αναμένεται να αυξήσουν το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής.

Στην Ελλάδα

Η παραγωγή μήλων στην Ελλάδα σε αρκετές περιοχές αναμένεται σημαντικά μειωμένη, εξαιτίας του παγετού την εποχή της ανθοφορίας και της χαλαζόπτωσης, που έπληξε ζώνες παραγωγής. Μικρή μείωση σε σχέση με την περυσινή παραγωγή, της τάξης του 10%-15%, εκτιμά ο Διονύσης Βαλασσάς, γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού ΖΑΓΟΡΙΝ, ότι θα έχει η Ζαγορά, καθώς ορισμένοι παραγωγοί υπέστησαν ζημιές από τοπικό χαλάζι και ανεμοθύελλα. Ο ίδιος τονίζει, επίσης, ότι οι καύσωνες των τελευταίων εβδομάδων ενδέχεται να επηρεάσουν την εμπορική αξία των μήλων, εξαιτίας της ποιοτικής τους υποβάθμισης.

Μεγαλύτερες καταστροφές λόγω παγετού τον Μάιο εκτιμάται ότι έχει η Καστοριά, όπου ήδη οι παραγωγοί έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις στον ΕΛΓΑ, ειδικά στα παραλίμνια χωριά. «Η χρονιά προμηνυόταν ιδιαίτερα παραγωγική για την περιοχή, αλλά όταν τα δέντρα βρίσκονταν σε πλήρη ανθοφορία τον Μάιο έπεσε παγετός, με αποτέλεσμα η καταστροφή να είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Μάλιστα, μόλις πριν από λίγες ημέρες, είχαμε και χαλαζόπτωση», λέει στην «ΥΧ» ο δήμαρχος Καστοριάς, Ανέστης Αγγελής.

Καταστροφή στο 90% της σοδειάς των παραγωγών, που έχουν ποικιλία Σκάρλετ στηνΠέλλα, αναφέρει ο…

 

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ για την Ελλάδα και τον κόσμο στο ypaithros.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria