Η Καστοριανή ζωγράφος – χαράκτρια Σοφία Αλεξίου (1960 – 2017) - OlaDeka

Η Καστοριανή ζωγράφος – χαράκτρια Σοφία Αλεξίου (1960 – 2017)

Η άριστη, γνωστή και καταξιωμένη εικαστική καλλιτέχνης Σοφία Αλεξίου απεβίωσε στην Αθήνα την 18η Απριλίου 2017. Η μεταστάσα Σοφία είχε γεννηθεί στην Καστοριά το έτος 1960 κι έζησε σ’ αυτήν την όμορφη πόλη έως το 1967. Ο πατέρας της Οδυσσέας είναι συνταξιούχος δικαστικός υπάλληλος και κατάγεται από τον Γέρμα Καστοριάς, ενώ η μητέρα της Γκλόρια έλκει την καταγωγή της απ’ την Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Σε ηλικία 7 ετών η αείμνηστη Σοφία μετακόμισε κι έζησε διαδοχικά με την οικογένειά της σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, τελικά δε εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε κι εργάστηκε πολλά έτη ως καθηγήτρια καλών τεχνών.

Η Σοφία Αλεξίου ήταν πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, του Royal College of Art, και της Kunstakademie Munchen. Κατά την παιδική και νεανική της ηλικία επισκεπτόταν τακτικά στο χωριό καταγωγής της, τον Γέρμα Καστοριάς, τον οποίον υπεραγαπούσε. Κατά τα τελευταία χρόνια είχε διαρκή διαδικτυακή επαφή με συγγενείς της που κατοικούν στην Καστοριά κι ενδιαφερόταν και μάθαινε όλα τα συμβαίνοντα σ’ αυτήν. Ο πρόωρος θάνατός της λύπησε αφάνταστα τους οικείους της, τους συγγενείς, τους μαθητές της και όλους τους γνωστούς της.

Οργανικά ρίστηκε έλαια, λατέξ, κολάζ 1.60 x 2.00
Οργανικά ρίστηκε έλαια, λατέξ, κολάζ 1.60 x 2.00

Η αείμνηστη Σοφία άφησε ως πολύτιμη κληρονομιά στους οικείους της και δι’ αυτών σε όλους τους φιλότεχνους τής πατρίδας μας, εξαιρετικούς πίνακές της ζωγραφικής και χαρακτικής, άριστες καλλιτεχνικές φωτογραφίες και σημαντικά γλυπτά έργα της. Μερικές φωτογραφίες της ιδίας, καθώς και αρκετών εικαστικών έργων της παρουσιάζονται εδώ.

1)      Η ανακοίνωση του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος για τον πρόωρο θάνατο της Σοφίας Οδ. Αλεξίου.

Το ΔΣ του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο της ζωγράφου – χαράκτριας Σοφίας Αλεξίου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών.

Η Σοφία Αλεξίου γεννήθηκε στην Καστοριά το 1960, σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Royal College of Art, στην Kunst Akademie και στο European Kaleidoscope Project.

Συμμετείχε σε πλειάδα ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Γουλανδρή, στην 4η Biennale Γραφικών Τεχνών στο Βελιγράδι, στην 1η Triennale Χαρακτικής, στην «Visual Arts» στο Cambridge, στην 3η Biennale Πεκίνου, καθώς και στην 6η Biennale Kresby Pilzen. Επιπλέον είχε στο ενεργητικό της ατομικές εκθέσεις στην Γκαλερί ΑΕΝΑΟΝ και στο «Hard Rock Café» στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

sofia-al

Η κηδεία της τελέστηκε την Τετάρτη, 21 Απρίλη στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

2)      Η καλλιτέχνις Iris Trika έγραψε στο FB τα εξής για τον αδόκητο θάνατο της καθηγήτριάς της Σοφίας Αλεξίου.
Πραγματικά σοκαρισμένη και συντετριμμένη μετά από τα καθυστερημένα, τρομερά νέα. Οι άνθρωποι έρχονται και πάνε. Μερικοί από αυτούς θα είναι απλά ξένοι. Κάποιοι άλλοι θα είναι πάντα στην καρδιά σου, το μυαλό σου και θα τους σκέφτεσαι κάθε φορά που θα πετύχεις κάτι νέο επειδή σε βοήθησαν να γίνεις αυτό που είσαι. Αυτή είναι μια νέα σελίδα για όλους μας που είχαμε την ευκαιρία να διδαχτούμε από αυτή την καταπληκτική γυναίκα. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ. Σίγουρα έκανες τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος και θα σου λείψει. Αντίο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Ορισμένες πληροφορίες για τη ζωή της αλησμόνητης Σοφίας Αλεξίου, καθώς και φωτογραφίες καλλιτεχνικών έργων της, υπάρχουν στο προφίλ αυτής, στη διεύθυνση FB: https://www.facebook.com/sofia.alexiou.376

Homus Κατακόρυφη II έλαια, μείγμα media 1.50 x 1.50
Homus Κατακόρυφη II έλαια, μείγμα
media 1.50 x 1.50

 

Homus Κατακόρυφη II έλαια, μείγμα media 1.50 x 1.50
Homus Κατακόρυφη II έλαια, μείγμα
media 1.50 x 1.50
Η Σοφία Αλεξίου με σπουδαστές της.
Η Σοφία Αλεξίου με σπουδαστές της.
7)  Homus
Homus Κατακόρυφη II έλαια, μείγμα media 1.50 x 1.50
xaraktiko-sofia-alexiou
Χαρακτικό της Σοφίας Αλεξίου

 

Barcode
Barcode θάλασσα, χρώματα λατέξ, μείγμα media 1.60 x2 00

 

Πορτραίτο της Σοφίας Αλεξίου
Πορτραίτο της Σοφίας Αλεξίου
Χαρακτικό
Χαρακτικό
Υδρόβια έλαια, 1.20 x2 40
Υδρόβια έλαια, 1.20 x2 40
Χαρακτικό
Χαρακτικό
Κωδικός ice έλαια 1.20 x1. 60
Κωδικός ice έλαια 1.20 x1. 60

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria