Επτά οι τηλεοπτικές άδειες με απόφαση ΕΣΡ - OlaDeka

Επτά οι τηλεοπτικές άδειες με απόφαση ΕΣΡ

Τηλεοπτικές άδειες σε επτά σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας αποφάσισε να δώσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. “Στον κάλαθο των αχρήστων τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης” λέει ο Παππάς. “Ταφόπλακα στη μελέτη της Φλωρεντίας” απαντά η ΝΔ
 Επτά είναι ο τελικός αριθμός των τηλεοπτικών αδειών οι οποίες θα δοθούν, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
 Το ΕΣΡ, έπειτα από μακρά έκτακτη συνεδρίαση, κατέληξε στον αριθμό των επτά αδειών.Κάποια από τα μέλη πρότειναν έξι άδειες, ενώ άλλα ήταν υπέρ των 8 ή 9 αδειών! Λόγω της διαφωνίας που υπήρχε, ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρότεινε επτά άδειες, μια πρόταση που ψηφίστηκε από όλους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2016, στον διαγωνισμό που είχε διενεργήσει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, είχαν δοθεί τέσσερις τηλεοπτικές άδειες (σε Αλαφούζο, Καλογρίτσα, Κυριακού και Μαρινάκη). Αργότερα ο Σαββίδης έλαβε τη θέση του Καλογρίτσα. Λίγο καιρό μετά το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο, με κύρια επιχειρήματα την απουσία του ΕΣΡ από τη διαδικασία αλλά και τον μικρό αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Δημήτρης Τσαμάκης, είχε υπογραμμίσει ότι υπάρχει η δυνατότητα για τη φιλοξενία έξι τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας από τις υφιστάμενες τεχνολογικές υποδομές.

Αυτό που πλέον μένει να γίνει γνωστό είναι η ημερομηνία διεξαγωγής του νέου διαγωνισμού, αλλά και το αρχικό τίμημα για τη δημοπρασία. Πόσο δηλαδή θα κοστίσει η κάθε τηλεοπτική άδεια. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 30 με 35 εκατομμύρια ευρώ ως τιμή εκκίνησης.

Παππάς: Να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία

Ως δικαίωση απέναντι σε όσους υποστήριζαν ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών έπρεπε να είναι απεριόριστος υποδέχθηκε την απόφαση του ΕΣΡ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, καλώντας το Συμβούλο να προχωρήσει πλέον άμεσα στη διαδικασία αδειοδότησης.

“Η σημερινή απόφαση του ΕΣΡ είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στο δρόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, η οποία έχει καθυστερήσει δεκαετίες, στερώντας από το δημόσιο χρήματα τα οποία έπρεπε να έχουν εισπραχθεί.Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί απεριόριστου αριθμού αδειών ανήκουν πλέον στο καλάθι των αχρήστων, οριστικά”, δήλωσε ο κ.Παππάς.

“Η Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί και οφείλει, πλέον, να προχωρήσει τάχιστα τη διαδικασία και να εξασφαλίσει το τίμημα, το οποίο το Δημόσιο δικαιούται να εισπράξει. Ο τρόπος είναι γνωστός”, πρόσθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος κατ επανάληψη το προηγούμενο διάστημα είχε καλέσει το ΕΣΡ να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης, κάτι που όπως θεωρεί πρέπει να γίνει πλέον άμεσα.

το Ε.Σ.Ρ. βάζει την ταφόπλακα στην μελέτη της Φλωρεντίας

H Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή την απόφαση του Ε.Σ.Ρ. για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και τη σχετική ανακοίνωση του κ. Παππά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά τον ενταφιασμό του αντισυνταγματικού νόμου του αποτυχημένου Υπουργού καναλάρχη κ. Παππά από το ΣτΕ, το Ε.Σ.Ρ. βάζει την ταφόπλακα στην μελέτη της Φλωρεντίας που προέβλεπε τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Είναι, πλέον, σαφές ότι το καθεστωτικό σχέδιο της Κυβέρνησης για τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης και τον περιορισμό του πλουραλισμού έχει πέσει στο κενό.

Σε κάθε περίπτωση, “έχουν γνώση οι φύλακες …“»

H απόφαση του ΕΣΡ αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση

Ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, σχολίασε:

“H απόφαση του ΕΣΡ αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση. Επικαλούνταν το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και επέμεναν στις 4 άδειες, γιατί υποτίθεται ότι μόνο τόσες χωρούσαν. Τώρα το ΕΣΡ αποφάνθηκε ότι μπορούν να δοθούν τουλάχιστον 7 πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες. Να θυμίσουμε ότι το Ποτάμι από την αρχή της διαδικασίας είχε μιλήσει για 8 άδειες. Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση, που έχει αλλεργία στις ανεξάρτητες αρχές, δεν θα κινηθεί ξανά αντισυνταγματικά, επιχειρώντας με διάφορα τερτίπια να υπονομεύσει την απόφαση”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria