Μια «σοκολάιτ»- κάτι δηλαδή σα σοκολάτα- που ρίχνει τη χοληστερίνη και το σάκχαρο ενώ παράλληλα, έχει και προβιοτική δράση και μάλιστα με ελάχιστα λιπαρά θα παρουσιάσει ομάδα μεταπτυχιακών ερευνητών στον επικείμενο διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2017, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Ιουνίου στο Ζάππειο.
Πρόκειται για ομάδα νέων επιστημόνων που προέρχονται από το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Ασφάλειας Τροφίμων και Ποτών της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και το Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν επίσης οι : Αντριάνα Αλεξοπούλου, Δήμητρα Καραγεώργου, Ευσταθία-Μαρία Κωνσταντοπούλου, Αφροδίτη Μέξη, Βασιλική- Νεφέλη Σίμου, Κατερίνα Τζιμοπούλου, Μαρία Χρήστου και ο Σπύρος -Ανδρέας Παπαθεοδώρου. Επιβλέποντες καθηγητές είναι η Δήμητρα Χούχουλα Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων και ο Χάρης Σταμάτης Καθηγητής του Τμήματος Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το προϊόν με την επωνυμία “SWEET CHOICE” λόγω των πολλαπλών ιδιοτήτων του που αποδίδονται σε φυσικά υλικά και καθόλου σε φαρμακευτικές ουσίες ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση και μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν να πληροφορηθούν που αν και πως μπορούν να το προμηθευτούν…
Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, σκοπός του διαγωνισμού είναι αφενός να υποστηρίξει νέους Έλληνες μεταπτυχιακούς ερευνητές που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων. Στόχος, επίσης είναι και η ενίσχυση της εξωστρέφειας με τη κατάθεση πρωτοπόρων ιδεών και την παρασκευή καινοτομικών προϊόντων τα οποία παρουσιάζονται σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Η τελική παρουσίαση του καινοτόμου προϊόντος «SWEET CHOICE» και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί 27 Ιουνίου 2017 στην Αθήνα στο χώρο της εκδήλωσης (ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ). Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 11.30 μέχρι 18.00.
ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΥ- ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΙΡΕΤΟ
Σε δήλωσή του ο επικεφαλής μεταπτυχιακής ερευνητικής ομάδας Σπύρος Ανδρέας Παπαθεοδώρου ανέφερε τα εξής: Το «SWEET CHOICE” είναι ακόμη μια προσπάθεια νέων επιστημόνων να απαντήσουν στο αγωνιώδες υπαρξιακό προσωπικό και συλλογικό αίτημα για μια θέση στον ήλιο.
Είναι μια ιδέα μιας ομάδας που μετασχηματίστηκε σε πρόταση και υλοποιήθηκε ύστερα από πολλές και βασανιστικές ώρες δουλειάς, επιμονής, απογοήτευσης, αποτυχίας, και τελικά επιτυχίας.
Οι συνθήκες κάθε άλλο παρά εργαστηρίου ήταν! Ευτυχώς που οι επιβλέποντες καθηγητές μας, υπερκάλυψαν τα κενά σε εξοπλισμό, μέσα και συναισθήματα. Εάν είδαμε μακρύτερα, είναι γιατί πατήσαμε σε ώμους γιγάντων…
Σκεφτείτε ότι η κατοχύρωση μιας νέας ιδέας, μιας πατέντας κοστίζει αρκετά χρήματα που ως νέοι επιστήμονες και μη αμειβόμενοι απλά δεν διαθέτουμε…
Συντηρούμαστε, βασικά, μέσω των γονιών μας. Θέλει η Ελλάδα, η παραγωγή, η κοινωνία, το κράτος έρευνα και καινοτομία; Και αν η αυτόματη και εύκολη απάντηση είναι «ναι» πως άραγε το αποδεικνύει;
Η πρότασή μας μαζί με άλλες που έχουν επιλεγεί θα παρουσιαστούν επισήμως στις 26 και 27 Ιουνίου στο Ζάππειο. Δεν έχει σημασία η πρωτιά και η βράβευση αλλά η προσπάθεια και το αποτέλεσμα. Αποτελέσματα και μάλιστα καταπληκτικά, υπάρχουν σε πολλές αντίστοιχες ομάδες. Το ξέρω καλά γιατί αν κάτι μας δίδαξε, αυτό που οι μεγαλύτεροι αποκαλούν κρίση αλλά που για εμάς οι οποίοι δεν έχουμε έντονες μνήμες ευμάρειας είναι η… «κανονικότητά», η δύναμη κρύβεται στη συνεργασία και το πάθος.
Αυτή η γενιά, η γενιά μου, οι γνωστοί, οι συνάδελφοι, οι φίλοι πρωτοπορούν. Είτε στην Ελλάδα, είτε συνήθως, στο εξωτερικό. Μπορεί όπως λένε να γεννηθήκαμε στη ρωγμή του χρόνου, όμως δεν θα αφεθούμε στις μαύρες τρύπες της εκμετάλλευσης.
Είτε από περηφάνια είτε από ανάγκη, αλλά και από τα δύο τις περισσότερες φορές, εφευρίσκουμε και δεν βρίσκουμε, παράγουμε και δεν αναπαράγουμε.
Ακόμη και όταν χρειάζεται να προμηθευτούμε τα υλικά της έρευνας από το απέναντι σουπερ μάρκετ με το χαρτζιλίκι του… γονιού!
Και με την ευκαιρία θέλω να απευθυνθώ στους καθηγητές μας. Σας ευχαριστούμε για όσα περιμένετε από εμάς, αλλά κυρίως σας ευγνωμονούμε για εκείνα που προσδοκούμε εμείς από εσάς.
Και με την ευκαιρία να σας αποκαλύψω τη «φιλική εταιρεία» των νέων Ελλήνων Επιστημόνων που δραστηριοποιείται παντού στον κόσμο και ο ένας βοηθάει τον άλλο με ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα αλληλεγγύης. Αλληλεγγύη και ατομική και συλλογική. Έχω πολλούς φίλους οι οποίοι όπου βρίσκονται κάνουν την Ελλάδα… περήφανη!