SocGen: Φεύγει το QE, έρχεται το τέταρτο μνημόνιο - OlaDeka

SocGen: Φεύγει το QE, έρχεται το τέταρτο μνημόνιο

Τέταρτο μνημόνιο και αποκλεισμό από το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ «βλέπουν» ως πιθανότερο σενάριο στη λήξη του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα οι αναλυτές της Societe Generale.

Όπως επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση της τράπεζας, οι Ευρωπαίοι εταίροι μετέθεσαν ακόμη μία φορά το ελληνικό πρόβλημα «για αργότερα», εξασφαλίζοντας την «τυπική αλλά συμβολική» συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς να λάβουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, επισημαίνει στην ανάλυσή της για την Ελλάδα η γαλλική τράπεζα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το σημείο καμπής για την Ελλάδα είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, όπου ως πιθανότερο σενάριο «βλέπουν» τη σύναψη τέταρτου μνημονίου με τους δανειστές της. Το εναλλακτικό «καλό» σενάριο είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές –κάτι, όμως, που οι αναλυτές θεωρούν μάλλον απίθανο ελλείψει της σαφήνειας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Επιπλέον, δΔεν αναμένουν την κατάρτιση του «οδικού χάρτη» για το ελληνικό χρέος πριν το α’ εξάμηνο του 2018 –πολύ μετά, δηλαδή, από τις γερμανικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει οριστικά η πόρτα του QE για τα ελληνικά ομόλογα και, κατά συνέπεια, η έξοδος στις αγορές με βιώσιμο κόστος.

«Παρά τη βελτίωση της συμφωνίας σε σύγκριση με ό,τι είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει σύντομα στις αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Όσον αφορά στο QE, η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να συντάξει τη δική της έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για να λάβει μία απόφαση. Το πιθανότερο, βέβαια, είναι να περιμένει την έκθεση βιωσιμότητας της ΕΕ και του ΔΝΤ προτού καταρτίσει τη δική της, το οποίο συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Εκτός αυτού, θα ληφθεί υπόψη η αξιολόγηση των κινδύνων όπως αυτή θα διαμορφωθούν βάσει της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών, των capital controls και τα υψηλά επίπεδα του ELA. Όλοι αυτοί οι παράγοντες απομακρύνουν το ενδεχόμενο να αγοράσει σύντομα κρατικό χρέος της Ελλάδας η ΕΚΤ, καταλήγει η ανάλυση της SocGen.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria