Τουρκάκι χορεύει τη Ρουσούλενα! - OlaDeka

Τουρκάκι χορεύει τη Ρουσούλενα!

«ΤΟΥΡΚΑΛΑ» Η ΡΟΥΣΟΥΛΕΝΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗ

Μεγάλη κουβέντα έχει ανάψει στα…πολιτιστικά στέκια της Καστοριάς μετά από ένα viral video που δείχνει παιδάκι με τουρκική καταγωγή να χορεύει τσιφτετέλι το παραδοσιακό γνωστό στην Καστοριά μουσικό κομμάτι «Ρουσούλενα». Ήδη οι υποστηρικτές των σλαβικών μουσικών που καλούνται στα Ραγκουτσάρια και δέχονται κριτική από «σκληροπυρηνικούς» Καστοριανούς που κατηγορούν τους πρώτους για ξενόφερτους ήχους, χρησιμοποιούν το παρακάτω video για να τους τρολλάρουν!

Θέση έλαβε και ο Γιάννης Τσακιρίδης και έκανε τις δικές του αποκαλύψεις:

«Η μουσική της Ρουσσούλαινας δεν είναι ελληνική αλλά… τουρκική. Προέρχεται από ένα τούρκικο γαμήλιο τραγούδι Damat Halayi, και μιλάει για ένα γαμπρό που έρχεται απ την Ξάνθη. Το τραγουδούσαν οι καστοριανοί τούρκοι στους γάμους τους. Το γιατί η ρουσσούλενα πήρα αυτή τη μελωδία, είναι για τον λόγο ότι τα κορίτσια εκείνης της εποχής ήθελαν να κοροϊδέψουν ακόμα περισσότερο το γεγονός και τραγουδούσαν τους γνωστούς στίχους του τραγουδιού πάνω στη τούρκικη μελωδία που έπαιζαν οι βαροσιανοί τουρκόγυφτοι μουσικοί στα γλέντια των καστοριανών τούρκων.»

tsakir

 

Ο Γιάννης Τσακιρίδης συμπληρώνει:

“Είναι γεγονός ότι η μουσική σύνθεση του παραδοσιακού χορού της Καστοριάς “Ρουσσούλαινα” είναι τουρκικής προέλευσης! Ίσως για τους περισσότερους αυτό να ακούγεται παράξενο, περίεργο ή ακόμα και αιρετικό, όμως είναι μια πραγματικότητα.

Το ειδύλλιο της Πηνελόπης του Καρανά και του Ρουσσούλη, το οποίο έλαβε χώρα στα τέλη του 19ου αι. περίπου στο άστυ της Καστοριάς, αλλά και η συντηρητική κοινωνία εκείνης της εποχής δημιούργησαν με έναν “μαγικό” τρόπο ένα “παραδοσιακό” μουσικό άκουσμα, το οποίο πέρασε ως τις μέρες μας ως χορός σημείο αναφοράς της καστοριανής αστικής μουσικής παράδοσης. Για αυτό το λόγο αποκαλείται σε πανελλαδική κλίμακα και ως “Καστοριανός” η γνωστή σε εμάς “Ρουσσούλαινα”. Είναι σημαντικό να λεχθεί ότι όταν έλαβε χώρα το ειδύλλιο της Πηνελόπης Καρανάς και του Ρουσσούλη, ξεσπώντας συγχρόνως μια μεγάλη διαμάχη μεταξύ των ισχυρών οικογενειών της Καστοριάς, που ήταν αντίθετες σε αυτή την ένωση, οι καστοριανές νέες της εποχής για μήνες συζητούσαν στις ούλτσες και τις γειτονιές της πόλης για αυτό το γεγονός.

Βέβαια μερικές το προχώρησαν ακόμα περισσότερο και προτίμησαν να διακωμωδήσουν την όλη υπόθεση και όπως έγινε. Χρησιμοποίησαν τη μουσική ενός τούρκικου γαμήλιου τραγουδιού και πρόσθεσαν επί αυτού τα λόγια “Πηνελόπη Καρανά, ποια θα κάνεις πεθερά; Και τώρα, και τώρα, την Ρουσσούλαινα!”, ώστε να προκαλέσουν ευθυμία και να κοροϊδέψουν την κόντρα των οικογενειών και το πείσμα της Πηνελόπης να παντρευτεί τον αγαπημένο της Ρουσσούλη.

Εκείνα τα χρόνια οι τούρκοι κάτοικοι της Καστοριάς είχαν τα δικά τους τραγούδια που ακούγονταν στις γιορτές και τα έθιμα τους, στους γάμους και σε άλλες περιστάσεις. Ένα εξ αυτών υπήρξε και το γνωστό Damat Halayi, το οποίο πραγματεύεται αν κατάλαβα καλά μέσω μιας μετάφρασης που επιχείρησα στο τουρκικό ποιητικό κείμενο, ότι “Ο γαμπρός είναι στη Ξάνθη”, τραγούδι το οποίο ακόμα και σήμερα τραγουδιέται σε γαμήλια γλέντια στην σημερινή Τουρκία αλλά και σε άλλα μέρη των βαλκανίων, όπου διαμένουν μουσουλμανικοί πληθυσμοί, που υπήρχαν από τα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.”

 

 

Και ο Μπερντές «αγνώστου ταυτότητος»

«Η μελωδία ταξίδευε κ ταξιδεύει από χώρα σε χωρα. Άλλο παράδειγμα ο ύμνος της Καστοριάς , ο μπερντές…» γράφει ο Σπύρος Αναγνώστου και παρουσιάζει ανάλογο video:

mperntes

Δείτε τι γράφουν τα Αθηναϊκά sites:
Το νούμερο ένα viral έχει γίνει τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο που δείχνει ένα αγοράκι από την Τουρκία να χορεύει τσιφτετέλι.

Ο μπόμπιρας είναι εξαιρετικός. Έχει νάζι, ρυθμό, κίνηση και έκφράσεις που θα ζήλευαν ακόμη και επαγγελματίες χορευτές.

Το βίντεο έχει ήδη εκατομμύρια views σε youtube και twitter, ενώ έχει αποσπάσει και πολύ κολακευτικά σχόλια.

Στο youtube μάλιστα σήμερα είναι στο #33 στα trending. Το βίντεο αναμένεται να εκτοξευθεί ακόμα πιο πάνω καθώς τις τελευταίες ώρες αρκετοί διάσημοι με εκατομμύρια followers ποστάρουν το χαριτωμένο βίντεο. Τρανό παράδειγμα η συγγραφέα του Χάρι Πότερ, J K Rowling, η οποία έχει περίπου 11 εκατ. followers και έκανε retweet το βίντεο.

Απολαύστε τον μικρό απίστευτο χορευτή:

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria