Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 21ης Ιουνίου - OlaDeka

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 21ης Ιουνίου

1527: Πέθανε ο φιλόσοφος και ιστορικός, Νίκολο Μακιαβέλι

SAN SHMERA 2

Από πολλούς θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης. Άλλοι τον θεωρούν ένα κυνικό κτήνος και ταυτίζουν το όνομά του και τα γραπτά του με την πολιτική διαφθορά και τον αυταρχισμό.

Γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1469 στην Φλωρεντία, την εποχή που η Ιταλία ήταν διαιρεμένη σε πόλεις – κράτη. Από μικρός έδειξε μια έλξη για την πολιτική και αναρριχήθηκε γρήγορα στην ιεραρχία της. Έδρασε ως διπλωμάτης και γνώρισε όλες της μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο καίσαρας Βοργίας, τον οποίον θαύμαζε, παρόλο που δεν συμφωνούσε σε τίποτα μαζί του.

Ασχολήθηκε με την συγγραφή. Το βιβλίο του «Ο Ηγεμόνας», έμελλε να γίνει ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα πολιτικά αναγνώσματα στη ιστορία της ανθρωπότητας. «Το χάσμα ανάμεσα στο πώς θα έπρεπε να ζει κανείς και στο πώς πραγματικά ζει» έγραφε ο Μακιαβέλι «είναι τόσο μεγάλο, ώστε ο άνθρωπος που αμελεί αυτό που πραγματικά γίνεται προς χάριν αυτού που θα έπρεπε να γίνεται παίρνει το δρόμο προς την αυτοκαταστροφή και όχι προς την αυτοσυντήρηση».

Το βιβλίο του αυτό λατρεύτηκε από προσωπικότητες όπως εκείνη του Ζαν Ζακ Ρουσό, αλλά και του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία συμπεριέλαβε το βιβλίο του στα απαγορευμένα, ενώ όρος «μακιαβελισμός» έχει μέχρι και σήμερα αρνητική έννοια. Πέθανε στις 21 Ιουνίου του 1527.

1905: Γεννήθηκε ο Ζαν Πολ Σαρτρ, ο άνθρωπος που άλλαξε την διανόηση του 20ου αιώνα

SAN SHMERA 3

Πρόκειται για τον άνθρωπο που άλλαξε την διανόηση του 20ου αιώνα. Έγινε ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του υπαρξισμού της εποχής του και μετά την λήξη του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, ίδρυσε μαζί με τον Μορίς Μερλο Ποντί, το πασίγνωστο περιοδικό, «Σύγχρονοι καιροί».

Ο Ζαν Πολ Σαρτρ γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1905. Υπήρξε σύντροφος της Σιμόν Ντε Μποβουάρ, με την οποία όμως δεν παντρεύτηκε ποτέ. Απέρριψε τον «μπολσεβικισμο» και μίλησε για μια κοινωνία χωρίς την ανάγκη ύπαρξης Θεού. «Ο άνθρωπος είναι καταδικασμένος να ζει ελεύθερος» συνήθιζε να λέει, ζώντας την ζωή του χωρίς όρια. Το 1964 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά αρνήθηκε να το παραλάβει γιατί πίστεψε ότι του το έδωσαν λόγω της τοποθέτησής του ενάντια στα κομμουνιστικά καθεστώτα και μόνο.

Πέθανε στα 75 του τον Απρίλιο του 1980.

1982: Ο Τζον Χίκλεϊ αθωώνεται για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν

SAN SHMERA 4

Στις 30 Μαρτίου του 1981, ένας άντρας κινήθηκε ανάμεσα από το πλήθος, δυο μήνες μετά την εκλογή του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με ισχυρή συνοδεία έμπαινε εκείνη την στιγμή στην λιμουζίνα, αλλά ο άντρας κατάφερε να τους αιφνιδιάσει. Πυροβόλησε έξι φορές από απόσταση δέκα μέτρων και κατάφερε να πετύχει τον πρόεδρο, τον εκπρόσωπο τύπου, έναν αστυνομικό και έναν πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών.

SAN SHMERA 5

Κανένας από τους τραυματίες δεν πέθανε. Ο Ρέιγκαν εκτόξευσε την δημοτικότητά του στα ύψη. Ο ξανθός νεαρός ήταν ο 25χρονος Τζον Χίνκλεϊ, ένας νεαρός με προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας. Δεν είχε πολιτικό κίνητρο αλλά ήθελε τα πέντε λεπτά δημοσιότητας. Η ιδέα του μπήκε όταν είδε την ταινία «Ο Ταξιτζής», με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο. Ερωτεύτηκε εμμονικά την Τζόντι Φόστερ και έκανε την απόπειρα για να την εντυπωσιάσει!

Στις 21 Ιουνίου του 1982, ο Χίνκλεϊ δικάζεται και κρίνεται αθώος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων και κλείνεται σε ψυχιατρική κλινική.

2001: Πέθανε ο θρυλος της Blues, John Lee Hooker

SAN SHMERA6

Σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια, η κιθάρα του John Lee Hooker σταμάτησε να παίζει και η ανθρωπότητα έχασε ίσως την πιο θρυλική μορφή των Blues. Ο John Lee Hooker, πέθανε στα 83 του χρόνια, στις 21 Ιουνίου του 2001.

Βασίστηκε στον ήχο των «Mississippi Blues» αλλά είχε πολλά δικά του στοιχεία και ο ήχος του έγινε μοναδικός. Έπαιζε την κιθάρα του πιο ελευθέρα και ανέπτυξε ένα αυθεντικό ύφος, καταφέρνοντας να γίνεται αναγνωρίσιμος από τις πρώτες νότες των τραγουδιών του.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε οικογένεια 11 παιδιών στο σκληρό Ντιτρόιτ, και πριν γίνει γνωστός δούλευε σε εργοστάσιο αυτοκινήτων, ενώ τα βράδια προσπαθούσε να παίξει μουσική. Τα τραγούδια του, που ξεπερνούν τα 200, έγινα διασκευή δεκάδες φορές, από συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin και οι The Doors.

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria