Κοντά στην εκταμίευση της δόσης, μακριά από τη συμφωνία για το χρέος - OlaDeka

Κοντά στην εκταμίευση της δόσης, μακριά από τη συμφωνία για το χρέος

Θετικές ειδήσεις για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης και «πάγο» στο ζήτημα του χρέους φαίνεται ότι φέρνει για την Ελλάδα το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

 Η νομοθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων με τα προαπαιτούμενα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε κατ’ απαίτηση των Θεσμών αντί προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, φαίνεται πως αποτελεί το κλειδί, με το οποίο ξεκλειδώνει η εκταμίευση της δόσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι, άλλωστε, να πάει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup χωρίς να υπάρχουν κενά στη λίστα με τα προαπαιτούμενα και να μην υπάρξουν έτσι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αυτό καταδεικνύουν και οι αιφνιδίως ενθουσιώδεις τις τελευταίες ώρες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Η νομοθέτηση της «ουράς» των προαπαιτουμένων θα γίνει, εκτός απροόπτου, με τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την κύρωση διεθνούς σύμβασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θα ψηφιστεί αύριο Παρασκευή. Οι τροπολογίες αφορούν κυρίως το «πάγωμα» των συντάξεων έως το 2022, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το αφορολόγητο.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, από τις ίδιες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων προκύπτει πως η προτεινόμενη λύση θα κινείται μάλλον προς την κατεύθυνση αυτής που κατατέθηκε στο προηγούμενο Eurogroup και είχε τότε απορριφθεί από την Αθήνα. Το ενδεχόμενο μάλιστα να προωθηθεί το λεγόμενο Stand By Agreement, που προβλέπει ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μεν στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα προχωρήσει σε χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέχρι τις θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους, φαντάζει όλο και πιο πιθανό.

Κάτι τέτοιο, απομακρύνει και το σενάριο άμεσης ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), ενώ η Αθήνα έχει θέσει δημοσίως από χθες τρεις προϋποθέσεις για να κάνει αποδεκτή την όποια πρόταση των δανειστών: πρώτον, τον σαφή προδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ώστε ετησίως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να ανέρχονται έως και σε 15% του ΑΕΠ. Δεύτερον, να ανοίξει ο δρόμος για τη σύνταξη θετικών εκθέσεων βιωσιμότητας για το χρέος από τους Θεσμούς – συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ. Και τρίτον, να προωθηθούν αναπτυξιακές πολιτικές.

Η τελευταία προϋπόθεση αρχίζει να αναδεικνύεται σε βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Concordia Summit.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria