Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται οι Ανάργυροι - OlaDeka

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται οι Ανάργυροι

«Έπεσε» ορυχείο στο Αμύνταιο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων μετά την αυτοψία που διενήργησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στο ορυχείο Αμυνταίου ενώ το σημείο επισκέφθηκε και ο υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς. Το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη και έχει επηρεάσει  το χωριό Ανάργυροι που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περίμετρο του ορυχείου.

agioi-anargyroi

Εξαιτίας της σημερινής κατολίσθησης έπαθαν ρωγμές και ζημιές περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του μετώπου του ορυχείου και με εντολή των Αρχών εκκενώθηκαν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

agioi-anargyroi1

Με απόφαση της Περιφέρειας οι κάτοικοι του χωριού για λόγους ασφαλείας θα διανυκτερεύσουν απόψε στα ξενοδοχεία της περιοχής ενώ ήδη υπάρχεισυμφωνία με τη ΔΕΗ οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα δέκα σπίτια να  μεταφέρουν  εξοπλισμό κατοικίας αλλά και τα αγροτικά τους μηχανήματα σε χώρο που θα υποδειχθεί.

agioi-anargyroi2

Εκτάκτως συνεδριάζει και το συντονιστικό όργανο Πολιτικής προστασίας υπό την προεδρεία του γενικού γραμματέα Πολιτικής προστασίας Ιωάννη Καπάκη που βρίσκεται ήδη στην Κοζάνη για καλύτερο συντονισμό των ενεργειών με τους δημάρχους της περιοχής.

agioi-anargyroi3

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Στέφανος Παλαβός «η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή, σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων».

agioi-anargyroi4

Όπως ανέφερε  ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, έπειτα από ενημέρωση που έγινε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα βρίσκεται το πρωί της Κυριακής στην Κοζάνη όπου θα επισκεφθεί τους Ανάργυρους και θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για τις ενέργειες της επόμενης ημέρας.

agioi-anargyroi5

Εκτάκτως μετέβη στην περιοχή κλιμάκιο της ΔΕΗ με επικεφαλής τον πρόεδρο Μανώλη Παναγιωτάκη.

Τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση τεχνικών και ειδικών επιστημόνων της ΔΕΗ και γι’ αυτό είχε απαγορευθεί κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα εντός του ορυχείου.

agioi-anargyroi6

Μάλιστα, ο βαρύς εξοπλισμός, όπως οι γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς, έγινε προσπάθεια να απομακρυνθούν σε πιο ασφαλές σημείο από το μέτωπο της κατολίσθησης.



agioi-anargyroi7

agioi-anargyroi8

 

00

7

α6

α7

α8

 

Φωτογραφίες oladeka.com – DRONE Γιώργος Τσομπανάκης

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ/Περιφερειακοί Σταθμοί

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria