Τσίπρας: Ναι σε λύση που θα εγγυάται την έξοδο στις αγορές - OlaDeka

Τσίπρας: Ναι σε λύση που θα εγγυάται την έξοδο στις αγορές

Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδο της στις αγορές και με βιώσιμους όρους, δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη ΓΣ του ΣΕΒ

Καθαρή λύση για το χρέος ώστε η Ελλάδα να βγει άμεσα σε πρώτη φάση δοκιμαστικά στις αγορές (ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι) και κανονικά μετά τη λήξη του προγράμματος ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Ο πρωθυπουργός απάντησε έτσι ουσιαστικά στη γραπτή δήλωση με την οποία είχε παρέμβει νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη: Ο κ.Σόιμπλε είχε πει με νόημα ότι η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο για να βγει στις αγορές.

“Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδο της στις αγορές και με βιώσιμους όρους”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε πως δεν κρίνονται οι επόμενες μέρες ή οι επόμενοι μήνες ή μια εκλογική νίκη αλλά κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Από το βήμα του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να είμαστε όλοι στοχοπροσηλωμένοι, αποφασισμένοι και ενωμένοι, απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο.

Είπε πως η λύση που προτάθηκε στην ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, δεν έγινε αποδεχτή γιατί δεν εξασφάλιζε τα κριτήρια, της χώρας και όπως τόνισε αυτό αναγνωρίστηκε από πολλούς εταίρους μας. Τόνισε ότι μια σειρά από χώρες αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της απέναντι στους δανειστές της. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τώρα είναι καθήκον ηθικό αλλά και νομικό, των δανειστών, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.

“Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν.

Υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Ας προσέλθουμε σ ένα διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και τις βασικές αξίες της δημοκρατίας.

Αυτές της ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε ένα εθνικής σημασίας στόχο”, σχολίασε εν συνεχεία ο Αλέξης Τσίπρας.

“Σήμερα το αίτημα μιας βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και το εθνικό σχέδιο ριζικών αλλαγών παραμένουν σε εκκρεμότητα, τα χρόνια της κρίσης απέδειξαν σε όλους μας ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο απέτυχε, οφείλουμε να το επανασχεδιάσουμε εάν θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση”, συνέχισε ο Α. Τσίπρας.

Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές

Ο πρωθυπουργός είπε για την έξοδο της χώρας στις αγορές ότι αρχικά θα γίνει δοκιμαστικά και μετά να υπάρξει η δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μόνιμα και σταθερά από τις αγορές, χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό είναι το κριτήριο μιας χειροπιαστής επιτυχίας και όχι επικοινωνιακής, ή επίπλαστης. Πρόσθεσε πως αυτή η επιτυχία δεν αφορά το αφήγημα μιας κυβέρνησης, αλλά το μέλλον της χώρας.

“Ζητούμε σήμερα από την άλλη πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές με αξιώσεις. Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αυτή τη λύση”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Αρχικά η Ελλάδα να βγει δοκιμαστικά στις αγορές ώστε μετά να χρηματοδοτούμε το χρέος μας χωρίς τον επίσημο τομέα”, πρότεινε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria