Πόντιοι φοιτητές Κοζάνης και Καστοριάς τίμησαν τη Γενοκτονία των Ποντίων και την Άλωση της Πόλης - OlaDeka

Πόντιοι φοιτητές Κοζάνης και Καστοριάς τίμησαν τη Γενοκτονία των Ποντίων και την Άλωση της Πόλης

VIDEO

Την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αλλά και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης τίμησαν από κοινού ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Κοζάνης και ο Σύλλογος Ποντίων Σπουδαστών Καστοριάς «Οι Ακρίτες», υπό την αιγίδα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Με τον τίτλο «Άρνηση Γενοκτονίας – Άρνηση μνήμης;» οι εκδηλώσεις έγιναν το Σάββατο 27 και τη Δευτέρα 29 Μαΐου στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά και στο αμφιθέατρο «Σπύρος Αρσένης», επίσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη, αντίστοιχα.

Αποσπάσματα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, τους Βατράχους του Αριστοφάνη και τη Μήδεια του Ευριπίδη στην ποντιακή διάλεκτο παρουσίασαν ο δρ Κοινωνιολογίας και Επιστημών Συμπεριφοράς Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, ο θεολόγος-φιλόλογος Εμμανουήλ Κουτσιαύτης, ο φιλόλογος του Λυκείου Άργους Ορεστικού και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καστοριάς Αλέξανδρος Μακρίδης, και ο φιλόλογος του Α΄ Λυκείου Καστοριάς Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Στο μουσικό μέρος ο λυράρης Νίκος Κοτταρίδης με τους μαθητές του και ο τραγουδιστής Τάσος Παρχαρίδης ερμήνευσαν διάφορα παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων παρουσιάστηκαν και αποσπάσματα από δύο ομιλίες που πραγματοποίησε στο Ίδρυμα ο αείμνηστος στιχουργός Χρήστος Αντωνιάδης: «Υπάρχει σήμερα η ανάγκη της ποιητικής έκφρασης στην ποντιακή διάλεκτο;» (2010) και «Η μετάφραση τηςΜήδειας στην ποντιακή διάλεκτο» (2012).

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria