Ο ενθουσιασμός μου διαβάζοντας μια ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα στάθηκε αφορμή για να γνωρίσω από κοντά τον Θάνο Σιούτκο, αθλητή ορεινού τρεξίματος με καταγωγή από την Καστοριά. Λίγες μέρες μετά, με χαρά μου παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη.
[Ελένη Αλεξίου]: Πέρασαν οι πρώτες Κυριακές του μήνα, και οι 2 με προγραμματισμένα outdoorevents: 7/5 το Kastoria Flat Out Circuit (Πανελλήνιο Ποδηλασίας) και μόλις χθες (14/5) το RunGreece (Πανελλήνιο τρεξίματος). Μήπως την επόμενη Κυριακή να περιμένουμε δρόμο ορεινού τρεξίματος στην Καστοριά;
[Θάνος Σιούτκος]: Δυστυχώς, όχι. Αλλά θα μπορούσαμε. Στο παρελθόν πάντως έχει γίνει ένας νυχτερινός αγώνας στη Ψαλίδα. Το μήνα Μάρτιο πριν 3 χρόνια. Για πρώτη φορά και χωρίς ιδιαίτερη ενασχόληση και αφοσίωση, παρουσιάστηκε ικανοποιητική συμμετοχή. Περίπου 100 άτομα πήραν μέρος από διάφορα μέρη της Ελλάδας (κυρίως Β.Ελλάδα, όπως Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ιωάννινα). Τότε ζητήσαμε τη βοήθεια από το Δήμο Καστοριάς για τη διοργάνωση αλλά τελικά το γεγονός προωθήθηκε κυρίως από τους ενεργούς φίλους του ορεινού τρεξίματος που είχαμε και την ιδέα να πραγματοποιήσουμε τον αγώνα.
[Ελένη Αλεξίου]: Υπάρχουν μονοπάτια εδώ στο νομό; Πες μου μερικά από τα μέρη που τρέχεις…
[Θάνος Σιούτκος]: Υπάρχουν και μάλιστα αρκετά από αυτά είναι παντελώς άγνωστα σε πάρα πολλούς κατοίκους της Καστοριάς. Εγώ τρέχω συχνά στο Βίτσι και την Ψαλίδα αλλά και στο Γράμμο κάποιες φορές που έχω προπόνηση μεγαλύτερης διάρκειας (ακολουθώ το πρόγραμμα και τις συμβουλές που μου δίνει ο προπονητής μου, Σταύρος Μπαλιώτης).
[Ελένη Αλεξίου]: Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το ορεινό τρέξιμο; Πώς το αποφάσισες, τι απαιτείται και γιατί το συνεχίζεις;
[Θάνος Σιούτκος]: Ξεκίνησα το τρέξιμο στο βουνό εδώ και 4 χρόνια γιατί ακριβώς αγαπώ τα βουνά και τη φύση, τα οποία θεωρώ και βασικά προαπαιτούμενα για να ασχοληθεί κάποιος με το ορεινό τρέξιμο. Είναι μια δραστηριότητα 4 εποχών και για αυτό τη συνεχίζω, όπως και το ορειβατικό σκι καθώς και το ποδήλατο.
[Ελένη Αλεξίου]: Τι σου δίνει (ψυχικά και σωματικά) που θα ζήλευε κάποιος που δεν έχει δοκιμάσει να ασχοληθεί με αυτή τη δραστηριότητα; Ποιο πιστεύεις είναι το καλύτερο κίνητρο για κάποιον για να το ξεκινήσει;
[Θάνος Σιούτκος]: Αυτό που μου δίνει είναι υγεία: είναι πιστεύω το άλφα και το ωμέγα των δραστηριοτήτων στη φύση. Μια γενική ψυχική και σωματική ανάταση την οποία κερδίζει κανείς με λίγη ίσως ταλαιπωρία παραπάνω, που όμως εγώ απολαμβάνω. Περνάω ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο μου τις ώρες που έρχομαι σε επαφή με τη φύση και δε θα τη σύγκρινα με τίποτα με τις ώρες που αφιερώνω πηγαίνοντας στο γήπεδο ή σε ένα γυμναστήριο. Πιστεύω ότι ο συνδυασμός άθλησης και φυσικού περιβάλλοντος είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία ενός ανθρώπου.
[Ελένη Αλεξίου]: Γνωρίζουμε καλά και οι δύο ότι κυκλοφορούν αρκούδες στα μέρη μας. Έχεις πετύχει καμία; Φαντάζομαι οι προπονήσεις σου γίνονται σε μέρη που «συχνάζουν» διάφορα ζώα, έτσι δεν είναι; Δεν φοβάσαι;
[Θάνος Σιούτκος]: Φυσικά και έχω πετύχει αρκούδα-έχει τύχει να περάσω τρέχοντας ακριβώς από δίπλα της ενώ εκείνη κοιμόταν. Ουσιαστικά όταν σου τύχει κάτι τέτοιο απαιτείται ψυχραιμία γιατί και η αρκούδα την ησυχία της θέλει, και παρόλο που θα σε αντιληφθεί κι εκείνη, αν δεν την πειράξεις δεν πρόκειται να σου κάνει κακό. Ενδεχομένως πρόβλημα μπορεί να προκύψει όταν έχει μαζί μικρά αρκουδάκια και σε θεωρήσει απειλή για τα παιδιά της.
[Ελένη Αλεξίου]: Ασχολείσαι και με το τρέξιμο σε δρόμο; Ποια η διαφορά με το ορεινό τρέξιμο κατά την άποψή σου;
[Θάνος Σιούτκος]: Όχι πάρα πολύ, μόνο για την παρέα. Εξάλλου το μακροχρόνιο τρέξιμο σε δρόμο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα γόνατα. Ίσως το ορεινό να είναι λίγο πιο δύσκολο τεχνικά και κάπως πιο κουραστικό, προσφέρει όμως το τοπίο και γεμίζεις το μυαλό σου με υπέροχες εικόνες. Αυτό δεν το αλλάζω με τίποτα.
[Ελένη Αλεξίου]: Πιστεύεις ότι η Καστοριά προσφέρεται για αυτό το άθλημα; Τι το ιδιαίτερο έχει η πόλη μας που την καθιστά κατάλληλη;
[Θάνος Σιούτκος]: Το ορεινό τρέξιμο έχει κάνει δυναμική εμφάνιση εδώ και μια επταετία σχεδόν ενώ συνεχώς κερδίζει έδαφος… Συνδέεται άμεσα με τις ορεινές περιοχές και άρα και με την Καστοριά μας. Το γεγονός ότι τρέχοντας εδώ μπορείς να συνδυάσεις βουνό και λίμνη, νομίζω δίνει κι αυτό το «κάτι παραπάνω» που μπορεί να αναζητά κάποιος που του αρέσει η θέα και παράλληλα επιδιώκει την αίσθηση να μπορεί να αφήσει τη ματιά του να χαθεί σε έναν πιο μακρινό ορίζοντα.
[Ελένη Αλεξίου]: Τι πρωτοβουλίες θα περίμενες από τους ανθρώπους του Δήμου Καστοριάς; Χρειάζεται να γίνουν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες;
[Θάνος Σιούτκος]: Αυτό που ελπίζω και περιμένω είναι να αναλάβει κάποιος νέος με όραμα το κομμάτι του τουρισμού στην πόλη μας. Είναι ανάγκη να αναδειχτούν οι ομορφιές της Καστοριάς και ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Το μόνο που χρειάζεται είναι πραγματικό ενδιαφέρον. Γιατί άνθρωποι που αγαπούν τις δραστηριότητες είναι πλέον αρκετοί και είναι πιστεύω έτοιμοι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο.
[Ελένη Αλεξίου]: Ποια διαδρομή θα πρότεινες για να καθιερωθεί ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος;
[Θάνος Σιούτκος]: Μια πολύ ωραία διαδρομή 26 χιλιομέτρων είναι με εκκίνηση από το χωριό Γράμμουστα προς Λίμνη Γκιστόβα και κυκλικά τις κορυφογραμμές του Γράμμου με επιστροφή και πάλι στο χωριό. Θα τον ονόμαζα περισσότερο αγώνα περιπέτειας, αφού κάποια σημεία είναι αρκετά δύσκολα και το πέρασμά τους δεν προτείνεται από άτομα που είναι στο επίπεδο αρχαρίων. Η συγκεκριμένη είναι μια απαιτητική διαδρομή που απευθύνεται σε πιο έμπειρους αθλητές. Ωστόσο, το τοπίο αποζημιώνει και κατά την άποψή μου προσφέρεται ώστε να αποτελέσει μια ετήσια γιορτή-εκδήλωση για όσους αγαπάνε το βουνό και το τρέξιμο.
[Ελένη Αλεξίου]: Σε ευχαριστώ πολύ, Θάνο. Καλή συνέχεια και καλές ορο-διαδρομές!