ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Ισόβια κάθειρξη για τον 47χρονο και 18 χρόνια για τον υπαρχιφύλακα - OlaDeka

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Ισόβια κάθειρξη για τον 47χρονο και 18 χρόνια για τον υπαρχιφύλακα

Πριν λίγο τελείωσε το δικαστήριο στην Κοζάνη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πρώτη δίκη του υπαρχιφύλακα και του 47χρονου επιχειρηματία από τη ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Ισόβια κάθειρξη για τον 47χρονο και 18 χρόνια για τον υπαρχιφύλακα

Ασκήθηκε και από τους δυο έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης.

Δείτε την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας στις 14 Σεπτεμβρίου για το θέμα:

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας σε βάρος 40χρονου Υπαρχιφύλακα, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Δυτικής Μακεδονίας και 47χρονου ιδιώτη, οι οποίοι κατηγορούνται – κατά περίπτωση – για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με τα ναρκωτικά, τα όπλα, τα πυρομαχικά και τις εκρηκτικές ύλες καθώς και για παράβαση καθήκοντος.

Ειδικότερα, χθες κατά τη διάρκεια έλεγχου από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς και της Ομάδας Πρόληψης Διασυνοριακού Εγκλήματος του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας, σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του Υπαρχιφύλακα, που οδηγούσε ο ίδιος, βρέθηκαν σε τρέιλερ (4) σάκοι με (113) δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους (124) κιλών και (228) γραμμαρίων.

Στη συνέχεια ενημερώθηκε η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας, που ανέλαβε το προανακριτικό έργο και σε έρευνα που επακολούθησε στην κατοικία του αστυνομικού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (2) πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov με (4) γεμιστήρες, (117) φυσίγγια τύπου Kalashnikov, (126) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ξίφος, ξιφολόγχη, κυνηγητικό μαχαίρι και χρήματα.
Από την εξέλιξη των ερευνών ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή στην υπόθεση 47χρονου ιδιώτη, ο οποίος αναζητήθηκε και συνελήφθη. Σε έρευνα που επακολούθησε σε επαγγελματικό χώρο ιδιοκτησίας του και στην κατοχή του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (10) χειροβομβίδες στρατιωτικού τύπου, πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov με (4) γεμιστήρες, (115) φυσίγγια τύπου Kalashnikov, (54) πυροκροτητές και κινητό τηλέφωνο.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται σήμερα στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο Υπαρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διακριβωθεί όλο το πλέγμα της παράνομης δραστηριότητας των εμπλεκομένων πρόσωπων.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ από την ημέρα της σύλληψης :

Ο 40χρονος υπαρχιφύλακας συνελήφθη με 113 δέματα χασίς συνολικού βάρους πάνω από 124 κιλά (!), τα οποία μάλιστα φόρτωσε σε… τρέιλερ, ενώ στο σπίτι του βρέθηκε βαρύς οπλισμός με καλάσνικοφ, γεμιστήρες και φυσίγγια.

Στην «παγίδα» της Αστυνομίας έπεσε και ένας 47χρονος, γνωστός επιχειρηματίας της Καστοριάς, ιδιοκτήτης ενός από τα πιο γνωστά κλαμπ της, που ήταν ο παραλήπτης της μεγάλης ποσότητας των ναρκωτικών. Στο σπίτι του επιχειρηματία και σε μάντρα σιδερικών που διατηρεί βρέθηκε επίσης βαρύς οπλισμός με χειροβομβίδες, γεμιστήρες και καλάσνικοφ.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι στο εγκληματικό κύκλωμα εμπλέκονται και άλλα άτομα, ενώ η αποκάλυψη της εμπλοκής του συγκεκριμένου επιχειρηματία έχει προκαλέσει σοκ στην Καστοριά, αφού από νυχτερινό του κλαμπ και άλλα καταστήματα που είχε στο παρελθόν περνούσε ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας της περιοχής.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αστυνομικός είχε αναλάβει τη μεταφορά ναρκωτικών. Για τουλάχιστον 4-5 φορές το προηγούμενο διάστημα μετέφερε ναρκωτικά και όπλα για λογαριασμό του επιχειρηματία. Στους συναδέλφους του ισχυρίστηκε ότι έπαιρνε 1.000 ευρώ τη φορά και προσπάθησε να δικαιολογηθεί, επικαλούμενος σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Εγκληματική δικαιολογία
«Ολοι επικαλούνται την ίδια δικαιολογία, ότι έχουν οικονομικά προβλήματα. Για έναν αστυνομικό, το να προβαίνει σε παράνομες δραστηριότητες και μάλιστα σε διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, αυτό δεν είναι απλά αστεία, είναι… εγκληματική δικαιολογία», έλεγε στο «Εθνος» στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Ο 40χρονος υπαρχιφύλακας, Κ.Ε. υπηρετούσε σε μάχιμη υπηρεσία, στο τμήμα συνοριακής φύλαξης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς. Οι πληροφορίες για την παράνομη δράση του είχαν αρχίσει να γίνονται γνωστές στην υπηρεσία του και είχε τεθεί υπό διακριτική παρακολούθηση από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ.

Την Τρίτη είχε ρεπό και ανάλαβε μία ακόμη μεταφορά ναρκωτικών από τη γειτονική Αλβανία, για τον λόγο αυτό μετέβη σε σημείο της μεθορίου με το τζιπ του, πίσω από το οποίο υπήρχε ένα τρέιλερ. Ομως στο κατόπι του ήταν στελέχη της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας.

Αλβανοί διακινητές έφεραν τα τσουβάλια με το χασίς και τα παρέδωσαν σε Ελληνες συνεργούς τους, οι οποίοι τα φόρτωσαν στο αυτοκίνητο του αστυνομικού.

Οταν ο 40χρονος παρέλαβε τα ναρκωτικά και ενώ ήταν στον δρόμο της επιστροφής προς την Καστοριά, έπεσε σε μπλόκο συναδέλφων του, στο ύψος της Μεσοποταμίας. Αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς και της Ομάδας Πρόληψης Διασυνοριακού Εγκλήματος του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεσοποταμίας τον σταμάτησαν για έλεγχο και αφού του ζήτησαν το δίπλωμα, τον άφησαν να φύγει χωρίς να ελέγξουν -σκόπιμα- το όχημα. Ολα ήταν οργανωμένα στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης.

Ο αστυνομικός έφυγε και οι συνάδελφοί του έδωσαν σήμα στους «αδιάφθορους» να συνεχιστεί η παρακολούθηση. Οταν έφτασε στη μάντρα ιδιοκτησίας του 47χρονου επιχειρηματία Α.Β., ο αστυνομικός συνελήφθη και στο τρέιλερ βρέθηκαν τα ναρκωτικά. Είχε τέσσερις μεγάλους σάκους, μέσα στους οποίους υπήρχαν συσκευασμένα 113 δέματα χασίς, συνολικού βάρους 124 κιλών και 228 γραμμαρίων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας βρισκόταν στη μάντρα και περίμενε το παράνομο φορτίο, αλλά ενημερώθηκε για τον έλεγχο του αστυνομικού από συναδέλφους του και επειδή ψυλλιάστηκε ότι μπορεί κάτι να συμβαίνει, έσπευσε να εξαφανιστεί με το αυτοκίνητο φίλου του. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του αστυνομικού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 καλάσνικοφ με 4 γεμιστήρες και 117 φυσίγγια, 126 άλλα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ξίφος, ξιφολόγχη, κυνηγετικό μαχαίρι και χρηματικό ποσό. Μετά από αναζητήσεις εντοπίστηκε και συνελήφθη και ο 47χρονος επιχειρηματίας και σε μάντρα σιδερικών που διατηρεί στην περιοχή των Αμπελοκήπων Καστοριάς, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 χειροβομβίδες στρατιωτικού τύπου, καλάσνικοφ με 4 γεμιστήρες και 115 φυσίγγια και 54 πυροκροτητές.

Οι αστυνομικοί εμφανίζονται προβληματισμένοι τόσο για τη μεγάλη ποσότητα του χασίς όσο και για τον οπλισμό. Εκτιμούν ότι τα ναρκωτικά θα διοχετεύονταν σε στέκια νεαρών, όχι μόνο στην Καστοριά, και στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται συνεργοί των συλληφθέντων, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Οσο για τον οπλισμό, ερευνάται αν έχει κλαπεί από κάπου, αν έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια εγκληματική ενέργεια, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα δινόταν σε κυκλώματα της νύχτας.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Κατασχέσεις αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ

Η Αλβανία έχει φέτος τη μεγαλύτερη παραγωγή χασίς και εκτιμάται ότι οι εκτάσεις που έχουν καλλιεργηθεί καλύπτουν μια επιφάνεια, η οποία είναι μεγαλύτερη από εκείνη που καλυπτόταν συνολικά από χασισοφυτείες όλα τα προηγούμενα 25 χρόνια στη γειτονική χώρα. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Σαμίρ Ταΐρι, εκτίμησε ότι μόνο το 2015 η αξία των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ (!).

Το ποσό αυτό είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς πως το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται περίπου στα 13 δισ. ευρώ. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Καστοριάς με τις κατηγορίες της παράβασης νομοθεσίας για ναρκωτικά, όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες και σήμερα θα απολογηθούν στον ανακριτή. Με απόφαση του αρχηγείου της Ελ.Ασ., ο υπαρχιφύλακας Κ.Ε. τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.

Με πληροφορίες και από ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ – ΕΘΝΟΣ

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria