Η μεγάλη ώρα για λύση στο χρέος - Τι αποκάλυψε ο Τσίπρας για τις συνομιλίες με Λαγκάρντ και Μέρκελ - OlaDeka

Η μεγάλη ώρα για λύση στο χρέος – Τι αποκάλυψε ο Τσίπρας για τις συνομιλίες με Λαγκάρντ και Μέρκελ

ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, τη στιγμή που απόψε κορυφώνεται στη Βουλή η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με την ψήφιση του πακέτου μέτρων και αντιμέτρων. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος για το χρέος, ενώ θετικά είναι και τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες.Η κρίσιμη ώρα για το χρέος έχει φτάσει, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή για τα μέτρα και τα αντίμετρα και πλέον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο μόνο θέμα που μένει ανοιχτό. Οι συζητήσεις στο τρίγωνο Ουάσιγκτον – Βερολίνου – Αθήνας βρίσκονται στην τελική ευθεία και θετικά μηνύματα έρχονται και από κοινοτικούς αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση θέλει ένα συνολικό πακέτο (global deal) που θα επιτρέψει στη χώρα να αλλάξει σελίδα στην οικονομία. Αυτό προϋποθέτει επισφράγιση της συμφωνίας για το χρέος, ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να γίνει μέσα στο καλοκαίρι δοκιμαστική έξοδος στις αγορές.

Με τη χαρακτηριστική φράση «μάλλον θα με αναγκάσουν να φορέσω και γραβάτα», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες για αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται στο θέμα του χρέους. Συζητώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες υπογράμμισε πως τα σημάδια από αυτό το «μέτωπο» είναι τόσο θετικά, που είναι «too good to be true».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα της οικονομίας, με ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα μίλησε για «τσουνάμι επενδύσεων» και αναφέρθηκε σε μια σειρά σημαντικών τομέων, όπου αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα (μετά και τις επαφές που έγιναν στην Κίνα).

Στο θέμα του χρέους, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για θετική έκβαση στις 22 του μήνα. Επιβεβαίωσε την «κόντρα» που υπάρχει μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον για το ποια θα πρέπει να είναι η λύση, ενώ αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε τόσο με τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, από τις συνομιλίες που είχε με την Κρ. Λαγκάρντ φάνηκε πως «το Ταμείο εννοεί αυτά που λέει» και στηρίζει «αυτό που ζητάμε επτά χρόνια, δηλαδή την απομείωση του χρέους». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως επεσήμανε η διευθύντρια του ΔΝΤ, δεν μπορεί να υπάρξει λύση που θα περάσει από το ΔΣ του Ταμείου.

Ωστόσο με δεδομένη τη στάση που τηρεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αλλά και τη «διαπραγματευτική σύγκρουση» που υπάρχει, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τηλεφωνική συνομιλία του Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Οπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, η Ανγκ. Μέρκελ τον διαβεβαίωσε πως είναι «on board» στο συγκεκριμένο θέμα.

Σε ερώτημα, δε, εάν η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου μεταθέσει τις όποιες αποφάσεις για το χρέος για μετά τις γερμανικές εκλογές, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν φοβάμαι αυτό το σενάριο. Δεν θέλει η κυρία Μέρκελ να πάει σε εκλογές με ανοικτή κρίση στην Ελλάδα». Για το ενδεχόμενο να μην μπει τελικά το Ταμείο στο πρόγραμμα σημείωσε πως θα είναι μια εξέλιξη που θα έχει αναταράξεις, αλλά δεν θα αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, που θα πρέπει να μοντάρει ένα νέο πρόγραμμα στον ESM.

Ενταξη
Η επίτευξη συνολικής λύσης στο Eurogroup θα οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και σε δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. «Οι αγορές δεν κλείνουν το καλοκαίρι» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στα επιτόκια. Αυτή τη στιγμή είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 και μάλιστα αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω στο 4% με 4,5% μετά την επισφράγιση της συμφωνίας στο Eurogroup. Αλλωστε η ικανότητα της χώρας να δανείζεται από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια θα σηματοδοτήσει και την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με δηκτικό τρόπο «θέλω να καλωσορίσω το ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας στα αντίμετρα», προσθέτοντας «μου κάνει εντύπωση ότι οι τροπολογίες της (ΝΔ) γίνονται στα αντίμετρα, στα μέτρα δεν υπάρχει καμία συζήτηση, μονάχα η δέσμευσή της ότι θα τα εφαρμόσει». Και υπογράμμισε πως ο ίδιος έχει πει πως αν δεν υπάρξει λύση στο χρέος, τα μέτρα δεν θα τεθούν σε εφαρμογή. Οσον αφορά στο αν η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, επεσήμανε στους δημοσιογράφους πως έτσι κι αλλιώς κάθε τέτοια ψηφοφορία αυτό έχει.

Ο πρωθυπουργός εστίασε και στις επαφές που είχε στο Πεκίνο, καθώς η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα συμβάλουν στην αλλαγή σελίδας στην οικονομία. Σε ό,τι αφορά στο μεγάλο project της Κίνας για επενδύσεις ύψους ενός τρισεκατομμυρίου στον δρόμο του μεταξιού, η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός σταθμός. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως στις πρόσφατες συζητήσεις ταυτόχρονα με τις επενδύσεις, ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε και το θέμα των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (π.χ. αγροτικών).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria