ΓΟΥΝΑ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ - OlaDeka

ΓΟΥΝΑ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ

Ενημέρωση από τον ΣΕΓ

Σημαντικές ωφέλειες προκύπτουν για τις ελληνικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις από την 8η και 13η Κοινοτική οδηγία.

Βάση των οδηγιών αυτών οι Ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ στην Ελλάδα είτε εξ ολοκλήρου είτε με prorata, δικαιούνται επιστροφής του ΦΠΑ, για τις δαπάνες, που πραγματοποίησαν στο εξωτερικό. Ο επιστρεφόμενος ΦΠΑ επεκτείνεται και σε υπηρεσίες, για τις οποίες ο αντίστοιχος ΦΠΑ δεν εκπίπτει στην Ελλάδα, όπως π.χ. για τις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης δημιουργώντας πρόσθετα οφέλη για τις επιχειρήσεις.

Η εφαρμογή από ελληνικής πλευράς περιγράφεται στην ΠΟΛ 1003 (15/1/2010). Η επιστροφή αυτή γίνεται απευθείας από τις αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελβετία και τη Νορβηγία,  αλλά και άλλες χώρες με τις οποίες έχει υπογραφεί η συνθήκη αμοιβαιότητας. Βάσει αυτής, η Ελλάδα επιστρέφει και δέχεται επιστροφές ΦΠΑ από και προς τις χώρες αυτές.  Οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν ιδιαίτερα από το καθεστώς αυτό λόγω των δαπανών που πραγματοποιούν στο εξωτερικό.

Επισυνάπτουμε τη σχετική λίστα με τις δαπάνες ανά χώρα κράτος μέλος της ΕΕ όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να αιτηθούν επιστροφής ΦΠΑ. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά μέχρι 30/9 (για το προηγούμενο έτος) και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 €. Επίσης αν η αίτηση αφορά μικρότερο διάστημα του έτους δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 400 €.

Κάντε κλικ στα δύο αρχεία:

1. ανά χώρα Annex II ?

2.Not part of the dr aft implementing decision

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria