DW - Γαλλία: Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών - OlaDeka

DW – Γαλλία: Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι αναποφάσιστοι, που φθάνουν μέχρι και το 33% του εκλογικού σώματος, θα επιλέξουν υποψήφιο για την προεδρία με γνώμονα το ζήτημα ασφαλείας. Δρακόντεια τα μέτρα ενόψει του πρώτου γύρου.

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θεωρούνται καθοριστικές όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και την ΕΕ. Σε περίπτωση επικράτησης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου η Ένωση απειλείται με ισχυρούς κλυδωνισμούς, μιας και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου προκρίνει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Γαλλίας στην ΕΕ, αλλά και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Στη 1μμ. ώρα Ελλάδας άνοιξαν, λόγω διαφοράς  ώρας, οι εκλογικές κάλπες στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη, στα νησιά Σεν Πιέρ και Μικελόν στις καναδικές ακτές. Η πλειονότητα των 47 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στην ηπειρωτική Γαλλία θα προσέλθει ωστόσο στις κάλπες από αύριο το πρωί.

Επί ποδός 57.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας

Η ασφάλεια το κύριο μέλημα των αρχών στις αυριανές εκλογές (picture-alliance/dpa/G. Horcajuelo)
Η ασφάλεια το κύριο μέλημα των αρχών στις αυριανές εκλογές

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το βασικό μέλημα των αρχών είναι η ασφάλεια των σχεδόν 70.000 εκλογικών κέντρων. Τα μέτρα θεωρούνται δρακόντεια, με ενίσχυση 50.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων στους ήδη υπάρχοντες 7.000 φρουρούς, στις περιπολίες και στο ιδιωτικό προσωπικό ασφάλειας.

Μετά την προχθεσινή επίθεση στην λεωφόρο των Ηλυσίων, οι Γάλλοι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια και με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους. Και το μεγάλο ερώτημα αυτές τις ώρες είναι εάν το 30 % των αναποφάσιστων, που έδωσε η τελευταία σφυγμομέτρηση, η οποία όμως πραγματοποιήθηκε πριν την επίθεση το βράδυ της Πέμπτης, θα αποφανθούν αν το ζήτημα της ασφάλειας θα επηρεάσει την ψήφο τους.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ενδέχεται να ενισχυθούν τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν και του Φρασουά Φιγιόν, οι οποίοι υπόσχονται σκληρά μέτρα και κλείσιμο συνόρων. Επειδή όμως η πλειοψηφία των αναποφάσιστων ανήκει στην Αριστερά, άλλοι αναλυτές βλέπουν το αντίθετο: ότι μπορεί δηλαδή να αφυπνισθούν και να προσέλθουν στην κάλπη με στόχο να παρεμποδίσουν μια νίκη των Λεπέν και Φιγιόν, εξασφαλίζοντας την παρουσία του Μακρόν στο δεύτερο γύρο.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

FR-ELECT

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria