Βγήκαν «μαχαίρια» στο λιανεμπόριο για την πίτα των 10 δισ. ευρώ - OlaDeka

Βγήκαν «μαχαίρια» στο λιανεμπόριο για την πίτα των 10 δισ. ευρώ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ… ΣΤΟΝ ΑΝΗΛΕΗ ΠΟΛΕΜΟ ΤΙΜΩΝ

Τα «τύμπανα του πολέμου» στο λιανεμπόριο τροφίμων ήχησαν, και τα αντίπαλα στρατόπεδα πήραν θέσεις μάχης. Η πλήρης επαναλειτουργία των καταστημάτων του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη εκτιμάται πως θα πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου σύρραξη στον χώρο των σούπερ μάρκετ, με επίκεντρο τις τιμές και έπαθλο την πίτα των 10 και πλέον δισ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων θα χτυπήσει «κόκκινο» το επόμενο διάστημα, ενώ δεν αποκλείουν νέες εξελίξεις στο μέτωπο των εξαγορών λόγω και των δυσοίωνων προβλέψεων για την πορεία της κατανάλωσης. Άνθρωποι του χώρου υποστηρίζουν πως η πρωτοβουλία της οικογένειας Σκλαβενίτη δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη, αντίθετα θεωρούν σίγουρο ότι οι αντίπαλοι «θα σηκώσουν το γάντι και θα απαντήσουν ανάλογα». Κανείς, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει ό,τι με κόπο και θυσίες κέρδισε όλο το διάστημα που ο Μαρινόπουλος ήταν ουσιαστικά εκτός αγοράς. Και μάλιστα, σε μια εποχή που όλα μετρούν και τίποτα δεν χαρίζεται.

Του Γιώργου Μανέττα
[email protected]

 

Η επόμενη μέρα στο λιανεμπόριο ξεκίνησε και αναμένεται πιο σκληρή από ποτέ! Η ενσωμάτωση των καταστημάτων της «Μαρινόπουλος» στο δίκτυο του Σκλαβενίτη παρότι πέρασε από «σαράντα κύματα» φέρνει νέα δεδομένα και βάζει φωτιά στον ανταγωνισμό.

Λεωνίδας Βρεττάκος, «AB Βασιλόπουλος»

Λεωνίδας Βρεττάκος, «AB Βασιλόπουλος»

Αν και δημόσια πολλοί επικρότησαν την κίνηση του Σκλαβενίτη να αποκτήσει τον παραπαίοντα Μαρινόπουλο, στο παρασκήνιο όλοι προετοιμάζονταν για τη στιγμή που ο νέος μεγάλος αντίπαλος θα έκανε και επίσημα την εμφάνισή του… Η στιγμή αυτή ήρθε, πριν από λίγες μέρες με την αποκαθήλωση και της τελευταίας ταμπέλας με το σήμα Carrefour από τα σημεία του άλλοτε πανίσχυρου λιανέμπορου (εν. Μαρινόπουλος) και όλοι πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς.

Άνθρωποι του χώρου υποστηρίζουν πως η πρωτοβουλία της οικογένειας Σκλαβενίτη δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη, αντίθετα θεωρούν σίγουρο ότι οι αντίπαλοι «θα σηκώσουν το γάντι και θα απαντήσουν ανάλογα». Κανείς, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει ό,τι με κόπο και θυσίες κέρδισε όλο το διάστημα που ο Μαρινόπουλος ήταν ουσιαστικά εκτός αγοράς. Και μάλιστα, σε μια εποχή που όλα μετρούν και τίποτα δεν χαρίζεται.

 Γιάννης Μασούτης, «Μασούτης»

Γιάννης Μασούτης, «Μασούτης»

Ήδη, οι επικεφαλής των υπόλοιπων μεγάλων αλυσίδων είτε με δημόσιες τοποθετήσεις τους είτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έχουν καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά θα κινηθούν επιθετικά, προκειμένου να αναχαιτίσουν τη δυναμική που αναπτύσσει το νέο σχήμα. «Η δράση φέρνει αντίδραση», λέει κορυφαίος λιανέμπορος, προσθέτοντας πως κανείς δεν θα αφήσει ελεύθερο πεδίο στον Σκλαβενίτη να ανακτήσει τις πωλήσεις που έκανε ο Μαρινόπουλος πριν καταρρεύσει ολοσχερώς (υπολογίζονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ).

Προς αυτή την κατεύθυνση, όλοι μηδενός εξαιρουμένου ετοιμάζονται να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στις προσφορές, οι οποίες όπως δείχνουν πλέον όλες οι έρευνες αποτελούν το υπέρτατο κριτήριο με βάση το οποίο οι καταναλωτές πραγματοποιούν τις αγορές τους. Δεν είναι τυχαίο πως ήδη, πάνω από το 50% των επώνυμων προϊόντων πωλείται μέσω κάποιας προωθητικής ενέργειας, ενώ κάποιες αλυσίδες κάνουν προσφορές ακόμη και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (!).

 Αρ. Παντελιάδης, «METRO»

Αρ. Παντελιάδης, «METRO»

«Πόλεμος τιμών»
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια πόλεμο τιμών, τον οποίο δεν θα έχει ξαναζήσει ο χώρος. «Δεν έχουμε δει ακόμη στην Ελλάδα πραγματικό πόλεμο τιμών», σημείωσε πρόσφατα ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ και πρώην επικεφαλής της «ΑΒ Βασιλόπουλος», θέλοντας να δείξει τι έπεται στον χώρο. Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δώσουν και στην επέκταση του δικτύου, κυρίως σε περιοχές που υστερούν και κατά την άποψη τους έχουν προοπτικές ανάπτυξης, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε εξαγορές μικρότερων αλυσίδων. Ενδεικτικά, η ΑΒ Βασιλόπουλος σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Λεωνίδα Βρεττάκο αναμένεται να επενδύσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζει να ενδιαφέρεται για εξαγορές τοπικών αλυσίδων, εφόσον αυτές συνιστούν επενδυτική ευκαιρία. Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλει και ο όμιλος METRO (My Market), ο οποίος κατάφερε να ενσωματώσει πλήρως τα καταστήματα του Βερόπουλου που απέκτησε πριν από περίπου δύο χρόνια.

Γερ. Σκλαβενίτης

Γερ. Σκλαβενίτης

Συγκεκριμένα, η εταιρεία της οικογένειας Παντελιάδη έχει δρομολογήσει επενδύσεις της τάξης των 70-80 εκατ. ευρώ μέσα την επόμενη διετία για την ανακαίνιση και επέκταση του δικτύου αλλά και τις προσφορές. Παράλληλα, η επιχείρηση υπό την καθοδήγηση του Αρ. Παντελιάδη έκανε την είσοδό της στην πολλά υποσχόμενη αγορά των online σούπερ μάρκετ, μέσα από τη στρατηγική συνεργασία που υπέγραψε με το ελληνικό online σούπερ μάρκετ welovesupermarket.gr. Ανάλογες επενδύσεις σχεδιάζουν και υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες όπως η Μασούτης, η Lidl, ο Γαλαξίας, αλλά και οι εταιρείες-μέλη του ΕΛΟΜΑ. Μόνο η Μασούτης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Γιάννη Μασούτη θα ρίξει εντός του έτους 50 εκατ. ευρώ για τη μείωση των τιμών της και 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 20 νέων καταστημάτων.

Ο στόχος του Σκλαβενίτη
Ο Σκλαβενίτης, από την άλλη πλευρά, μετά την εξόφληση των προμηθευτών του Μαρινόπουλου εργάζεται πυρετωδώς για να ανακτήσει το έδαφος που έχασε ο άλλοτε πανίσχυρος λιανέμπορος όσο διάστημα «απουσιάζε» από την αγορά.

Βγήκαν «μαχαίρια» στο λιανεμπόριο για την πίτα των 10 δισ. ευρώ

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέχρι στιγμής μηνύματα από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του δικτύου υπό την ομπρέλα του νέου ιδιοκτήτη είναι πολύ θετικά, με ολοένα και περισσότερους καταναλωτές να επιστρέφουν σταδιακά.

Η εμπειρία, το καλό όνομα και η εμπιστοσύνη που νιώθουν οι καταναλωτές (έχει πιστούς πελάτες που δεν πάνε σε άλλο δίκτυο) αλλά και η άψογη συνεργασία με τη βιομηχανία όλα αυτά τα χρόνια εκτιμάται ότι θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για την επιτυχία του δύσκολου εγχειρήματος που ανέλαβε η οικογένεια Σκλαβενίτη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη του χώρου ο δρόμος μέχρι να κερδηθεί το στοίχημα είναι μακρύς και δύσκολος. Να σημειωθεί πως με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπεται πως το δίκτυο του Μαρινόπουλου υπό την ομπρέλα του Σκλαβενίτη θα επιστρέψει σε λειτουργική κερδοφορία στο δεύτερο έτος από την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης και σε καθαρή κερδοφορία από το τέταρτο έτος. Σε ό,τι αφορά στον τζίρο, οι διοικούντες τον Σκλαβενίτη εκτιμούν ότι θα ανακτήσουν περίπου 1,03 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, με προοπτική να φθάσει στο 1,2 δισ. ευρώ στο τέλος του δεύτερου χρόνου.

Βγήκαν «μαχαίρια» στο λιανεμπόριο για την πίτα των 10 δισ. ευρώ

«Κατέβασαν ρολά» 90 αλυσίδες!
Εξαφανίζονται οι μικροί, γιγαντώνονται οι μεγάλοι

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η συγκέντρωση δυνάμεων στην αγορά των σούπερ μάρκετ, επιβεβαιώνοντας όσους προέβλεπαν ότι το ελληνικό λιανεμπόριο θα «περάσει» σταδιακά στα χέρια λίγων και ισχυρών. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πως εξαιτίας της ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας θα υπάρξει νέος γύρος εξαγορών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με αρκετές αλυσίδες κυρίως μικρές και μικρομεσαίες να προσαρτώνται σε μεγαλύτερα σχήματα και πολλές άλλες να κατεβάζουν ρολά. Μάλιστα, ο κ. Μαχαιράς μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο για το λιανεμπόριο προέβλεψε πως στην εγχώρια αγορά θα παραμείνουν μόνο πέντε αλυσίδες, εκ των οποίων οι δύο θα είναι νέες είσοδοι, πιθανότατα και ξένοι. Για την ιστορία, από τις αρχές της κρίσης μέχρι και σήμερα, περίπου 90 αλυσίδες αναγκάστηκαν να κλείσουν, καθώς δεν άντεξαν τον ισχυρό ανταγωνισμό και την κατακόρυφη κάμψη της κατανάλωσης. Στον αντίποδα, οι δέκα μεγαλύτεροι λιανέμποροι αύξησαν τις πωλήσεις τους και παράλληλα το ποσοστό επί του συνολικού τζίρου της αγοράς στο 76% από 65% που ήταν πριν από περίπου δέκα χρόνια.

Βγήκαν «μαχαίρια» στο λιανεμπόριο για την πίτα των 10 δισ. ευρώ

Δυσοίωνες προβλέψεις (και) το 2017
Δέκα χρόνια πίσω γύρισε η κατανάλωση

Εκτός από την επαλειτουργία των καταστημάτων της «Μαρινόπουλος», τον ανταγωνισμό στον κλάδο οξύνει η παρατεταμένη κάμψη της κατανάλωσης. Παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν ότι μαζί με την έλευση του 2017 θα επιστρέψει και η ανάκαμψη, τα μηνύματα για την πορεία της κατανάλωσης τους πρώτους μήνες του νέου έτους μόνο αισιοδοξία δεν γεννούν. Αντίθετα, μεγαλώνουν τον προβληματισμό για το πότε θα σταματήσει η «κατρακύλα» και θα φανεί ο πάτος του βαρελιού.

Σύμφωνα με έρευνα της IRI που παρουσιάστηκε πρόσφατα, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου παρατηρήθηκε καθίζηση των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, με τη μείωση να διαμορφώνεται σε πρωτοφανή επίπεδα της τάξης του 15% (!).

Το σοκ στην αγορά είναι μεγάλο, με δεδομένο ότι η πτώση των πρώτων ημερών του Μαρτίου, έρχεται σε συνέχεια των αρνητικών επιδόσεων του Φεβρουαρίου (-2,9%) και του Ιανουαρίου (-10%) αλλά και των δυσμενών προβλέψεων για το υπόλοιπο του 2017.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία εκτιμά ότι οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ θα υποχωρήσουν κατά 3,6% στο σύνολο του τρέχοντος έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, τύπου «Μαρινόπουλου».

Η αγωνία είναι έντονη καθώς, όπως λένε άνθρωποι του χώρου, η αγορά δεν αντέχει να χάσει και άλλο τζίρο. Ήδη, οι πωλήσεις κινούνται σήμερα στα επίπεδα του 2015 (!), ήτοι πέριξ των 10,7 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή της κρίσης έχουν χαθεί πάνω από 2,5 δισ. ευρώ από την αγορά. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, αναμένεται η αποτίμηση του φετινού Πάσχα, και η αντίδραση των καταναλωτών.

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria