«Τροχάδην» για συμφωνία... με το βλέμμα στο Eurogroup - OlaDeka

«Τροχάδην» για συμφωνία… με το βλέμμα στο Eurogroup

Κλιμακώνουν τις προσπάθειες κυβέρνηση και δανειστές, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Μπορεί οι εκπρόσωποι των δανειστών να έχουν φύγει από την Αθήνα, ωστόσο οι επαφές όλων των πλευρών είναι διαρκείς – και σε όλα τα επίπεδα – ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Μέχρι τότε, δεν απομένει παρά μια εβδομάδα και όλοι καταβάλλουν προσπάθειες, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης προόδου.

«Σε συνέχεια της τελευταίας αποστολής στην Αθήνα, συνεχίζονται οι συζητήσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης», δήλωσε, νωρίτερα τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι ομάδες των δανειστών έχουν επιστρέψει στις έδρες τους και οι επαφές ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 20 Μαρτίου λαμβάνουν χώρα «τόσο στην Αθήνα όσο και από τις έδρες των δανειστών».

«Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό», επανέλαβε.

Στο μεταξύ, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς των συντάξεων και των φόρων που ζητούν οι Θεσμοί από την Ελλάδα θα εστιάσει το προσεχές Eurogroup της 20ης Μαρτίου, όπως προκύπτει από έγγραφη ενημέρωση που παρείχε στην ολλανδική Βουλή ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από την ίδια έγγραφη ενημέρωση αποδεικνύεται πως οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συνδέουν τα αντισταθμιστικά μέτρα του ελληνικού προγράμματος με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και όχι με την απλή επίτευξή τους όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας η επίμαχη αναφορά για την Ελλάδα έχει ως εξής:

«Οι Θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) και η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο της αποστολής στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου οι Θεσμοί επέστρεψαν στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την υλοποίηση μια δέσμης μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μεταξύ άλλων, στην Αθήνα συζητήθηκε η προσαρμογή της δομής των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδος, με στόχο την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας.

Για το σκοπό αυτό, έγιναν συζητήσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς των συντάξεων και των φόρων.

Επίσης συζητήθηκαν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να εφαρμοστούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού.

Στο Eurogroup θα υπάρξει ενημέρωση για τις διεξαχθείσες συζητήσεις».

Οι συζητήσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς των συντάξεων και των φόρων που αναφέρει ο επικεφαλής της Ευρωομάδας είναι ουσιαστικά οι παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Υπενθυμίζεται πως στο θέμα του ασφαλιστικού οι δανειστές έφυγαν από την Αθήνα επιμένοντας σε περικοπές 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ, μια και έξω, από το 2020, απορρίπτοντας τα σενάρια για σταδιακές μειώσεις σε βάθος πενταετίας ή τριετίας. Η δε κυβέρνηση απορρίπτει μειώσεις 1% του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη, γνωρίζοντας ωστόσο ότι αν δεν δεχθεί η διαπραγμάτευση δεν κλείνει.

Στα φορολογικά οι Θεσμοί ομονοούν το αφορολόγητο να μειωθεί από το 2019 στα 5.900 ευρώ με στόχο πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ ή επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισαν δε πως αν η κυβέρνηση θελήσει να καθιερώσει έναν χαμηλό πρώτο συντελεστή κοντά στο 10% στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, θα πρέπει να μειώσει το αφορολόγητο ακόμα και κάτω από τα 5.000 ευρώ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζει πως προϋπόθεση δεν είναι να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, αλλά να ξεπεραστεί, ώστε να αξιοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς το ποσό της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria